TÜYAP Diyarbakır Kitap Fuarı, bu yıl 7'nci kez kitapseverlere kapısını açtı.
Yayınevleri, yazarlar ve okurlar bir yıl aradan sonra yeniden buluştu.
5 Ekim (dün) itibari ile TÜYAP'ı ziyaret edenlerin sayısı 146 bin 810.
Geçen yıl 6 gün süren kitap fuarı, 109 bin kişi tarafından ziyaret edilmişti.
Bu yıl ki beklenti 9 günlük sürede 200 bin.
TÜYAP: Kaliteli bir okur profili var, memnunuz
Diyarbakır Kitap Fuarı'nda bu yıl stant açan yayın evi sayıları arttı.
TÜYAP yetkililerinin verdiği bilgiye göre geçen yıl 142 olan yayınevi sayısı bu yıl 160.
Independent Türkçe'ye konuşan TÜYAP Diyarbakır Bölge Müdürü Velat Ektirici, 11 yıldan bu yana Diyarbakır'da faaliyet yürüttüklerini ifade ederek, bu yıl 7'nci kez Kitap Fuarı'nı ziyarete açtıklarını söyledi.
Ektirici, "Daha önce kitap fuarlarımız 6 gün devam ediyordu. Bu yıl ilk kez 9 güne çıkardık. Dün akşam itibariyle ziyaretçi sayımız 146 bin 810 civarında. 9 günlük sürede bu rakamın 200 bine çıkmasını bekliyoruz. Bu Diyarbakır ve bölge için bir rekordur. Rakamlardan ziyade nitelikli bir okur profili var burada. Yayıncılar Birliği ve yayınevlerinin de izlenimi bu yönde. Sorgulayan, okuyan, ne aldığını bilen eğitimli bir okur profili var. Bu özellik, kitap fuarlarında aranılan bir özellik. Bu anlamda sevindirici" dedi.
"Diyarbakır'ı fuar merkezi yapacağız"
Fuar organizasyonu iştirakçilerinden biri olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, kenti fuarcılığın merkezi haline getirmek istediklerini belirterek, 2020'da Irak Federal Kürdistan Bölgesi başta olmak üzere Suriye ve Ortadoğu ülkeleriyle birlikte ortak fuar organizasyonları yapacaklarını söyledi.
TÜYAP ile 2019 yılından itibaren 10 yıllık işbirliği sözleşmesi imzaladıklarını belirten Kaya, "Hedefimiz Diyarbakır ilinin bölgede 22 il hinterlandına hitap edecek bölgesel bir merkez haline gelmesi ve IKBY başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde işbirliği sağladığımız ticaret ve sanayi odaları ve TÜYAP ile ortak fuar organizasyonları gerçekleştirmek" ifadelerini kullandı.
Kaya, "Bu hedefe ulaşmak için 2019 yılında IKBY ile ilişkilere çok önem verdik" dedi ve ekledi:
Karşılıklı işbirliği protokolleri imzaladıktan sonra fuar organizasyonlarında bir araya geldik ve IKBY ve buradan diğer Ortadoğu coğrafyasına ticaret yapmak, hizmet sunmak isteyen firmalarımız için bir iletişim noktası oluşturduk.
2020 yılında yeni fuarların da olacağına dikkat çeken Kaya, şöyle devam etti:
2020 yılı fuar programımızda dünyada ve ülkemizde değişen fuarcılık anlayışına göre farklı fuar programlarına yer veriyoruz.
Gurme, EV’leniyoruz, tarım, inşaat fuarlarının yanı sıra TÜRSAB organizasyonu ile Uluslararası Mezopotamya Turizm Fuarını düzenliyor olacağız.
Sağlık, kültür Turizmi ve gastronomi gibi ilimizin turizm potansiyeli olan alanlarını içerecek şekilde bölgeye hitap edecek bir fuar organizasyonu için çalışmalarımızı başlattık.
Devlet, organizayondan çekildi
2009'dan beri Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve TÜYAP Diyarbakır Bölge Müdürlüğü ile organizasyona iştirakçi olan Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Karacadağ Kalkınma Ajansı bu yıl komitede yer almadı.
Ayrıca kayyum tarafından yönetilen Büyükşehir Belediyesi "personel yetersizliği" gerekçesiyle öğrencilerin fuar alanına taşınması için otobüs tahsis etmedi.
TÜYAP Diyarbakır Bölge Müdürü Velat Ektirici, belediyenin fuarın son iki gününe otobüs tahsis edeceğini söyledi.
Bugün son bulacak olan fuar, akşam saat 19.30'a kadar ziyaretçilere açık. TÜYAP yetkilileri, şehir merkezine yaklaşık 10 km. uzaklıkta bulanan fuar alanına özellikle öğrencilerin katılımı için 4 otobüs kiraladı.
Günde 20 servis yapan otobüsler, kent merkezindeki ziyaretçileri fuar alanına taşıyor.
© The Independentturkish