DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve cezaevlerindeki hasta tutukluların sağlık durumuna ilişkin sosyal medya hesapları üzerinden açıklamada bulundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hatimoğulları: "Göz göre göre cezalandırılıyor"
Tülay Hatimoğulları, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Mahir Polat’ın ağır hasta haliyle açık sağlık raporlarına rağmen cezaevinde tutulduğunu belirtti. Polat’ın zaten suçsuz yere tutuklandığını ifade eden Hatimoğulları, “Yetmemiş, şimdi hastalığı üzerinden bedel ödettiriliyor” dedi. Bu durumu “ahlaki ve vicdani bir ayıp” olarak nitelendirerek iktidarı bu tutumdan vazgeçmeye çağırdı.
Cezaevlerinde yaşanan sağlık ihlallerine de dikkat çeken Hatimoğulları, son iki yılda yaklaşık 100 hasta tutuklunun yaşamını yitirdiğini belirtti. Türkiye'nin, cezaevlerindeki hasta mahpus sayısı ve ölümler bakımından dünyada üst sıralarda yer aldığını vurguladı. Hatimoğulları, “Tüm siyasi tutsaklar derhal tahliye edilmelidir. Sağlık ve tedavi hakları sağlanmalıdır.” dedi.
Bakırhan: "Acil çözüm bekleyen insani kriz"
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise konuya ilişkin yaptığı paylaşımda. Son yıllarda tedavi hakkı engellenen ve yaşamını yitiren hasta tutukluların isimlerini anarak başlayan Bakırhan, “Halil Güneş, Güler Zere, İsmet Çardak... Hangi birini sayalım bilmiyorum. Bu insanlar, tedavileri yapılmadığı ve insanlık dışı koşullarda tutuldukları için hayatlarını kaybetti” dedi.
"Hükümet sorumluluk almalı"
Hasta tutukluların durumunu “acil çözüm bekleyen insani bir kriz” olarak tanımlayan Bakırhan, siyasi iktidarı sorumluluk almaya çağırdı: “Hükümet, tutukluların sağlık hakkını insan onuruna yakışır şekilde düzenlemeli ve ağır hasta mahpuslar için kalıcı çözümler üretmelidir.”
Mahir Polat için tahliye çağrısı
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın durumuna da değinen Bakırhan, “Günlerdir hastane ile cezaevi arasında mekik dokuyan Polat’ın durumu son bulmalı. Derhal uygun tedavi koşulları sağlanmalı ve tahliye edilmelidir” dedi.
"Bu bir insan hakları meselesi"
Bakırhan, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Tüm ağır hasta tutukluların tedaviye erişimi sağlanmalı, yasal prosedürler ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bu bir insan hakları meselesidir.”
Independent Türkçe