Dört siyasi partiden AYM Başkanına "Can Atalay" ziyareti

CHP, TİP, DEM Parti ve Saadet Partisi temsilcileri Özkaya'yı makamında ziyaret ederek, beklentilerini anlattı

Fotoğraf: AA

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, beraberindeki DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ile Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya'yı ziyaret etti

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Başarır, 1,5 saat süren görüşmenin ardından AYM önünde yaptığı açıklamada, milletvekilliği düşürülen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay konusundaki hassasiyetlerini ve AYM kararlarının uygulanmasının önemini anlattıklarını söyledi.

CHP'li Başarır, hukuku, hukukun ve Anayasa'nın üstünlüğünü savunan partiler olduklarını belirterek, "Meclis'ten geçen kanunların önemine dikkati çektik. Hayvan yasasını da özellikle belirttik. Kendisi de toplumun gereksinimlerini ve bu konudaki tedbirleri dikkate alarak, öne alınacağını ve ivedi bir şekilde karar verileceğini söyledi. Umarım bu yasa iptal olur." ifadesini kullandı.

Başarır şöyle konuştu:

Bu gün dört parti grubu adına dört arkadaşımızda AYM'yi ziyaret ettik. Başkan ve üyelerle önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Can Atalay konusundaki hassasiyetimizi Meclis'te bu gündemin bitmeyeceğini ve tükenmeyeceğini bir kez daha belirttik. AYM'nin kararlarının uygulanmasının önemini ve bunun vurgulanmasını AYM'de de bu gündemin devam etmesinin gerekliliğini anlattık. Bizi uzun uzun dinlediler. Gerçekten çok iyi karşıladılar. Ben AYM Başkanı'na ve üyelerine teşekkür ediyorum. Bu konuda ısrarımız devam edecek. Buradan Barolar Birliği ile görüşeceğiz. Yarın Yargıtay Başkanı'yla görüşülecek. Biz hukuku, hukukun üstünlüğünü, anayasanın üstünlüğünü savunan partileriz. Bu konu konuşuldu. Bir de şunu söylemek istiyorum; bazı burada görülmesi gereken kanun tekliflerinin, meclisten geçen kanunların önemine dikkat çektik. Hayvan yasasını özellikle belirttik. O da toplumun gereksinimlerini ve bu konudaki tepkileri dikkate alarak öne alınacağını ve ivedi bir şekilde karar verileceğini söyledi. Umarım bu yasa da iptal olur.

DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit ise ziyaretteki gündemlerinin, AYM'nin Can Atalay kararının uygulanması olduğunu vurgulayarak, bu meselenin Türkiye'nin hukuk devleti olup olmayacağı, anayasal devlet düzeninin devam edip etmeyeceği meselesi olduğunu dile getirdi.

Koçyiğit ise şu ifadeleri kullandı:

Biliyorsunuz çok uzun süredir aslında Hatay halkının iradesi olan Can Atalay'ın hem milletvekilliğinin hem Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi gibi bir süreçle karşı karşıyayız. Tabi bu sürecin yargısal tartışmaları da oldu. Bu anlamıyla AYM'nin aslında üst üste veridği hak ihlali kararları var ki bu anlamıyla en son 22 Şubat'ta verdiği ve 1 Ağustos itibarıyla de açıklanan gerekçeli kararın kendisi aslında bugün çok açık ve net bize şunu gösteriyor; Türkiye'nin önünde iki seçenek var. Ya anayasaya, AYM kararlarına uyacaktır ya da anayasa mahkemesi kararlarını görmezden gelerek aslında anayasanın ihlalini anayasal devlet düzeninin ilga edilmesine yönelik bir adım atmış olacaktır. Bizim burada bulunan dört siyasi partinin de temel tartışması ve temel gündemi tabi ki AYM kararı, Can Atalay kararının derhal uygulanmasıdır. Ve bu konuda bizler hem Meclis'te aslında hep beraber yaptığımız ortak çağrıyla 16 Ağustos'ta Meclis'in üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi için bir özel oturum genel kurul toplantısı olmuştu. Hem orada ifade ettik hem öncesindeki bütün süreçlerde ifade ettik. Bu mesele Can Atalay meselesi olmaktan çıkmıştır. Bu Türkiye'nin hukuk devleti olup olmayacağı tartışmasıdır. 

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Kaya da AYM'nin kararlarına uyulması gerektiğine dair bir ziyaret yaptıklarını dile getirerek, Özkaya ve üyelere teşekkür etti. Kaya şöyle konuştu:

Bu mesele burada bitmiştir demek Türkiye'de kurumlar istediği zaman AYM kararlarına uyar istemediği zaman uymaz gibi bir sonucu doğuracak. Böyle bir sonucu kabullenemeyeceğimiz için de AYM'nin vermiş olduğu bu kararlara uyulması gerektiğine dair bu kapsamda bir ziyaret yaptık. Ben de bizi ilgiyle karşılayan ve ağırlayan AYM Başkanı'na bu arada görevinde de başarılar diliyorum ve değerli üyelerine teşekkür ediyorum. Bu mücadeleyi başkanlarımızın dediği gibi hep birlikte vermeye devam edeceğiz.

TİP İstanbul Milletvekili Kadıgil ise Özkaya'ya, AK Parti'nin, Can Atalay konusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti Anayasası'nı askıya aldığını belirttiklerini, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasanın iptaline yönelik beklentilerini de paylaştıklarını kaydetti.

Kadıgil görüşmeye dair şu ifadeleri kullandı:

TİP Sözcüsü olarak ifade etmek zorundayım bunu; bu görüşmenin asli konusu Can Atalay değil. Konu AKP'nin AKP'lilerin sözde hukukçularının azimle manipüle etmeye, halka yalan söyleyerek anlattıkları gibi yüksek yargı mercilerimiz arasındaki hukuki bir tartışma falan değil. Konu AKP'nin kontrolü altında tuttuğu kimi yargı unsurları eliyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Anayasası'nı alenen askıya almış olması ve biz diğer siyasi partiler olarak, bu ülkenin muhalefeti olarak bunu unutturmalarına izin vermeyeceğiz. Bu geçiştirebilecekleri onlarca hukuksuz kadar basit bir şey değil. Bu bir darbe. Bu hepimizin meşruiyetini ortadan kaldıran bir iş. Ve bunu ifade ettik kendilerine.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU