Blinken: Netanyahu “ateşkesi” kabul etti... Hamas'ı da ateşkesi kabul etmeye çağırıyoruz

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada “Başbakan (Netanyahu), ABD'nin rehinelerin kurtarılmasına yönelik son teklifine İsrail'in bağlılığını teyit etti ve İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarının altını çizdi” denildi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Kudüs'te bir araya geldiler / Fotoğraf: ABD Büyükelçiliği

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile üç saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada ‘iyi bir atmosferde gerçekleşen olumlu bir görüşme’ olarak nitelendirildi.

Açıklamada, “Başbakan (Netanyahu), ABD'nin rehinelerin kurtarılmasına yönelik son teklifine İsrail'in bağlılığını teyit etti ve İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarının altını çizdi” denildi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Netanyahu'nun Gazze’de ateşkes için bu hafta Doha ya da Mısır'da yapılacak müzakerelere bir heyet göndererek süreci sonuçlandırmaya çalışacağını, ancak öncelikle Hamas'ın boşlukları azaltma önerisini desteklemesini beklediklerini açıkladı.

Netanyahu’nın Gazze’de ateşkes için önerilen anlaşmayı kabul ettiğini belirten Blinken, ‘Filistinlilerin çektiği acıları sona erdirmenin en iyi yolu olarak’ Hamas'a anlaşmayı bir an önce onaylaması çağrısında bulundu.

İsrailli yetkililerden işgal altındaki Batı Şeria'da yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetine karşı harekete geçmelerini isteyen ABD Dışişleri Bakanı, “Bu tür şiddete karşı harekete geçilmesini ve sorumluların hesap vermesini sağlayacak eylemlerin hayata geçirilmesini sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

İsrail, Doha'da iki gün süren müzakerelerin sonunda ABD’nin cuma günü İsrail ve Hamas'a iletilen ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı amaçlayan önerisini ‘ihtiyatlı’ bir şekilde memnuniyetle karşıladı.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada teklifin ‘İsrail tarafından kabul edilebilir maddeler içerdiği’ belirtildi. Hamas ise Netanyahu'nun kalıcı bir ateşkesi ve Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmeyi reddetmesine karşılık olarak ABD'nin önerisini reddettiğini açıkladı.

Blinken bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmelerinin İsrail ile Hamas arasında 10 ayı aşkın süredir devam eden savaşta ateşkese varılması için ‘belki de son şans’ olduğu uyarısında bulundu.

ABD, Mısır ve Katar, İsrail ile Hamas Hareketi arasında yürütülen dolaylı müzakerelerde Gazze'de ateşkese varılması için arabuluculuk yapıyor.

Katar'da iki gün süren son müzakere turu geçtiğimiz cuma günü fazla bir ilerleme kaydedilmeden sona erdi, ancak müzakerelerin bu hafta Kahire'de yeniden başlaması bekleniyor.

Blinken'ın dün yaptığı açıklamaya göre İsrail, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde 25 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakasının görülmesinin ardından Gazzelilerin çocuk felcine karşı aşılanması çalışmalarını desteklemeyi kabul etti.

Blinken Tel Aviv’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu konuda İsrail hükümetiyle birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki haftalarda bu konuda bir planla ilerleyebileceğimizi düşünüyorum. Bu acil bir durum ve hayati önem taşıyor” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU