ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesi için resmi girişimde bulunduklarını açıkladı.
Pelosi, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat vekilleri ile yaptığı görüşmenin ardından, gazetecilere konuştu.
Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile temmuzda yaptığı ve Demokrat Joe Biden'ın soruşturulmasını istediğini itiraf ettiğini belirten Pelosi, "Trump'ın eylemleri ulusal güvenliğimizi baltalıyor." dedi.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile temmuz ayında gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, bu ülkeden Biden'in oğlunu soruşturmalarını istediğini öne sürmüştü.
Zelensky ise konu hakkında bir açıklama yapmayı reddedip ‘’Biz bağımsız bir ülkeyiz. Her şeye de hazırız’’ demekle yetindi,
Pelosi: Kimse hukukun üstünde değil
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, yaklaşık 3 yıldır kimi Demokrat senatörlerin baskısına rağmen Trump’ın azli için adım atmıyordu.
Pelosi dün yaptığı açıklamada ise "Trump yaptıklarının hesabını vermeli, kimse hukukun üstünde değildir" değerlendirmesi yaptı.
ABD Başkanı Trump ise azil girişiminin ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yaşananları "cadı avı" olarak niteledi:
Bugün BM'de önemli bir gün, çok iş ve başarı var ve Demokratlar kasten daha çok son dakika vererek, bunu batırmak ve alçaltmak istiyorlar. Cadı avı çöplüğü. Ülkemiz için ne kötü.
Such an important day at the United Nations, so much work and so much success, and the Democrats purposely had to ruin and demean it with more breaking news Witch Hunt garbage. So bad for our Country!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 24 Eylül 2019
ABD tarihindeki dördüncü sim
Trump Kongre'nin bu adımıyla birlikte 243 yıllık ABD tarihinde hakkında azil süreci başlatılan 4. başkan oldu.
Temsilciler Meclisi, daha önce 1868 yılında Andrew Johnson ve 1999 yılında Bill Clinton hakkında aynı kararı almış ancak Senato’da üçte iki çoğunluk oyu onayı şartına ulaşamadığı için söz konusu iki başkan da görevlerine devam etmişti.
1974 yılında ise Watergate skandalı nedeniyle köşeye sıkışan Başkan Richard Nixon’ın azil süreci başlamış, azledilmesinin kaçınılmaz olduğunu gören Nixon istifa kararı almıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD Anayasasına göre, ABD başkanının azil sürecini başlatmaya tek yetkili kurum, günümüzde Demokratların çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi.
Temsilciler Meclisi'nin başkanın azledilmesine yeterli gerekçe bulunduğunu kabulü için salt çoğunluk yani 218 oy gerekiyor.
Temsilciler Meclisi'nde Demokratların 235 ve Cumhuriyetçilerin ise 199 milletvekili bulunuyor.
Temsilciler Meclisi'nin aldığı azil kararının ardından Senato, ABD Yüksek Mahkemesi başkanının başkanlığında bir nevi Yüce Divana dönüşerek başkanı iddia edilen suçları konusunda yargılayabiliyor.
Nihai karar organının ise halen Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Senatosu olduğu biliniyor.
ABD Anayasasının ikinci maddesinin dördüncü fıkrasında bir ABD başkanının, ‘vatana ihanet, rüşvet ve diğer ağır cezalık suçlar işlemesi halinde’ azledileceği hüküm altına alınıyor.
Azil kararı piyasaları etkiledi
Kararın ardından ABD'de "Trump'ın azil girişimi'' endekslere sert satış getirdi.
Küresel piyasalar, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Başkan Donald Trump'ın azledilmesi için resmi girişimde bulunmasının ardından negatif seyrediyor.
Altın fiyatları yükselirken, gelişmiş ülke tahvil faizleri geriledi, pay piyasaları ise satıcılı bir seyir izliyor.
Independent Türkçe, Ajanslar