Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

THY'nin yarın yapılacak bazı Fransa seferleri iptal edildi

Türk Hava Yolları (THY), Fransa’nın Lyon, Marsilya, Nice ve Paris kentlerine yarın icra edilmesi planlanan bazı seferlerini karşılıklı olarak iptal etti. Edinilen bilgiye göre, bu ülkedeki yer hizmetleri ve güvenlik personelinin yapacağı grev nedeniyle bazı seferler karşılıklı iptal edilirken, THY yetkilileri vatandaşlara uçuşlarıyla ilgili güncel durumu, THY'nin internet sitesinden kontrol etmeleri uyarısında bulundu.


Hamas Siyasi Büro üyesinden çarpıcı 7 Ekim açıklaması: Sınırlı bir saldırıyla bazı İsrailli askerleri esir almayı planlamıştık ama İsrail'in Gazze Tümeni tamamen çöktü

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, El-Aksa televizyon kanalına yaptığı açıklamalarda, 7 Ekim saldırısına dair bilinmeyenleri anlattı. Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e karşı düzenlediği saldırıya da değinen Hayye, Hamas'ın sınırlı bir saldırıyla İsrailli bazı askerleri esir almayı hedeflediğini ancak söz konusu saldırıda "İsrail ordusundaki Gazze Tümeninin tümüyle çöktüğünü" söyledi. İsrail'in intikam almak için Gazze'de katliamlar yaptığını ve halkı göçe zorladığını vurgulayan Hayye, Aksa Tufanı'nın siyasi ve stratejik hedeflerini gerçekleştirdiğini ifade etti. Hayye, Aksa Tufanı'yla İsrail'in sarsıldığını ve güvenlik sisteminin çöktüğünü, bunun için ABD'nin İsrail'i kurtarmak için hızlıca devreye girdiğini söyledi.

Gazze'de ateşkes ve esir takası için İsrail'le yapılan dolaylı müzakerelere değinen el-Hayye; İsrail yönetimini müzakere sürecini uzatmakla suçladı ve şunları söyledi:

Hamas, müzakerelerde tam esneklik gösterdi ancak işgalci (İsrail) süreci uzatıyor. Hamas savaşı şu anda bitirmek istiyor ve bunun için gerekli esnekliği gösterdi ancak işgalci bunu reddetti. Tam bir ateşkes olmadan herhangi bir anlaşma olmayacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaştan sonra siyasi ve yargı alanında karşılaşacaklarından endişe ettiğine dikkati çeken Hayye, hatta Netanyahu'nun koltuğunda kalabilmek için bölgesel bir savaşı çıkarma çabalarına bile girebileceğine işaret etti.


Nasır Hastanesi'ndeki toplu mezarda bulunan cansız bedenlerin sayısı 334'e yükseldi: Elleri bağlı olarak gömülmüşler, aralarında sağlık çalışanları da var

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından Nasır Hastanesi kompleksinde bulunan toplu mezardan 51 cansız bedenin daha çıkarıldığı belirtildi. Gazze'deki Hükümet Basın Ofisi Müdürü İsmail es-Sevabite, yaptığı yazılı açıklamada, Nasır Hastanesi kompleksindeki toplu mezardaki arama çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Sevabite, sivil savunma ekiplerinin Nasır Hastanesi'nde bulunan toplu mezardan 51 cansız beden daha çıkardığını belirtti. Çıkarılanlardan 30'unun kimliğinin belirlendiğini, 21'inin ise henüz belirlenemediğini ifade eden Sevabite, hastane kompleksinde 20 Nisan'dan beri devam eden arama kurtarma faaliyetleri kapsamında toplu mezardan çıkarılan cansız beden sayısının 334'e yükseldiğini kaydetti. Sevabite, insan hakları kurumlarına, İsrail'in insanlığa karşı suçları nedeniyle yargılanması için çalışma çağrısında bulundu.


Aşırı sağcı sendikanın eşine yönelttiği "nüfuz kullanma" suçlaması sonrası, İspanya Başbakanı Sanchez görevden ayrılmayı düşündüğünü açıkladı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, eşi Begona Gomez hakkında iş dünyasına etki yaptığı ve yolsuzluğa karıştığı iddialarından sonra görevde kalıp kalmamayı düşünmek için kamuya açık tüm siyasi gündemini bir süreliğine iptal ettiğini açıkladı. Aşırı sağcı sempatizanı "Temiz Eller" adlı sendikanın suç duyurusunun ardından, eşi Begona Gomez ile ilgili, nüfuzunu kullanarak bazı iş çevrelerine etki yapmak ve yolsuzluk iddialarıyla Madrid'deki bir mahkeme hakiminin gizli bir soruşturma başlattığının ortaya çıkmasından sonra Sanchez, görevinden ayrılmayı düşündüğünü duyurdu.

Sanchez, X hesabından yaptığı ve "Vatandaşa mektup" başlığını attığı dört sayfalık açıklamada, muhalefetteki sağ ve aşırı sağ partileri, ülke gerçeğinden çok uzak kalmak, seçim yenilgisini kabul etmemek, meşru hükümete saygı göstermemek ve karikatürü andıran iddialar ortaya atarak, çamur makinesi gibi sürekli kendisine ve etrafındakilere iftira atmakla suçladı.

"Hükümetin başında devam mı etsem, yoksa bu yüksek onurdan vazgeçsem mi? Buna değer mi sorusunu acilen yanıtlamam gerekiyor." diyen Sanchez, kamuya açık tüm görüşmelerini bir süreliğine iptal ettiğini ve düşünmesi gerektiğini söyledi. İspanya'da hem siyasette hem de basında "sürpriz" olarak yorumlanan kararında Sanchez, 29 Nisan'da kamuoyunun karşısına çıkarak kararını açıklayan bir basın toplantısı yapacağını belirtti. Sanchez, siyasi sorumluluğu, kamu hizmeti görevi olduğunu, hiçbir zaman görev ve sorumluluktan kaçmadığını, ülkesini sevdiğini ve ileriye götürmek istediğini vurguladı. Sanchez, bugün Meclis genel kurulundaki bir oturumda muhalefetten gelen sorular üzerine, "Eşim hakkındaki suçlamalara rağmen ülkemde yargıya güvenmeye devam ediyorum." demişti.

Temiz Eller sendikası 5 Nisan'da Gomez hakkında yaptığı suç duyurusunda, Gomez'in eşinin başbakan (Sanchez) olmasından dolayı nüfuzunu bazı iş çevrelerinde kullandığını ve yolsuzluklara karıştığını iddia etmişti.


Çöl tozu, İstanbul'da da etkili oldu

İstanbul'da çöl tozu nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalma yaşandı. Afrika üzerinden gelen çöl tozları, komşu Yunanistan'ın ardından Türkiye'de de etkili olmaya başladı. İstanbul, İzmir ve Burdur gibi kentlerden sis fotoğrafları gelirken, uzmanlar çöl tozu etkisinin 1-2 gün daha süreceği ve pencerelerin kapalı tutulması uyarısında bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü toz taşınımı ile ilgili uyarılarda bulunmuş, Libya üzerinden gelen yoz Yunanistan'ın başkenti Atina'da gökyüzünü turuncuya boyamıştı.


İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'na izleyici alınmayacak

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hakan Şeref Olgun, 27 Nisan Cumartesi günü yapılacak partilerinin 5. olağanüstü kurultayına izleyici alınmayacağını bildirdi. Olgun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayı'nın, 27 Nisan Cumartesi günü ATO Congresium'da gerçekleştirileceğini anımsattı. Organizasyon komitesi ve genel başkan adayları Koray Aydın'ı temsilen Yetkin Öztürk, Musavat Dervişoğlu'nu temsilen Buğra Kavuncu, Tolga Akalın'ı temsilen Rıdvan Uz'un katılımıyla toplantı yapıldığını aktaran Olgun, toplantıda aday temsilcilerince hiçbir şerh ve itiraz beyanında bulunulmaksızın varılan komite kararı üzerindeki ortak görüş doğrultusunda, salonun fiziki şartları ve kapasitesinin de dikkate alınarak kurultay delegeleri, il, ilçe ve belediye başkanları ile önceki dönem milletvekilleri dışında katılımcı davet edilmemesinin kararlaştırıldığını kaydetti. Olgun, "Partimize ve milletimize hayırlı olmasını dilerken, İYİ Parti ailesi olarak kurultayımıza gölge düşürecek herhangi bir çarpıtma ve provokasyona izin verilmemesini rica ederim." ifadesini kullandı.


15 milyon turistin beklendiği Paris Olimpiyatları'nda belediye çalışanlarından ek ücret talebi

Fransa'nın başkenti Paris'te, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde yapılacak Olimpiyat Oyunları süresince iş yükü artacak belediye çalışanları, ek ücret talebiyle gösteri düzenledi. Paris, 100 yıl aradan sonra 26 Temmuz-11 Ağustos'ta Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Başkentteki belediye çalışanları, Genel İş Sendikasının çağrısıyla (CGT) gösteri düzenledi. Göstericiler ellerinde CGT bayrakları ve "2024 Olimpiyat Oyunları Paris'in Kamu Çalışanları Olmadan Olmaz" yazılı pankart taşıdı.  Olimpiyat Oyunları sırasında iş yükü artacak olan belediye çalışanları, bu süreçte 1900 avro ek ödeme talep ediyor. Paris'in, olimpiyatlar süresince yaklaşık 15 milyon turisti ağırlaması bekleniyor.


 İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine yoğun hava saldırısı başlattı

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki beldelere eş zamanlı olarak yoğun hava saldırısı başlattığı belirtildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, savaş uçakları ve obüslerin Lübnan'ın güneyindeki Ayta eş-Şaab bölgesinde Hizbullah'a ait olduğu öne sürülen yaklaşık 40 noktayı vurduğu belirtildi. Hizbullah'ın Ayta eş-Şaab bölgesini yoğun biçimde kullandığını ileri süren İsrail ordusu, bölgede silah deposu, askeri altyapı ve benzer unsurların hedef alındığını savundu. Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki 4 noktayı en az 13 defa vurdu. İsrail savaş uçaklarının hedef aldığı bölgelerin Lübnan'ın güneyindeki Ayta eş-Şaab, Ramya, Cebel Bolat ve Hale Verde olduğu aktarıldı. Sosyal medyada Lübnan'ın güney beldelerinde güçlü patlamalar meydana geldiği ve dumanların yükseldiği görüntüler paylaşıldı.


Columbia Üniversitesi'nde Gazze protestoları sürüyor

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi yönetimi ile öğrenciler arasında geçen hafta başlayan Gazze protestosu gerginliği devam ediyor. İsrail’in saldırılarına karşı öğrenciler üniversite kampüsünde protestolarını sürdürüyor.


Hamas'tan yeni esir videosu: 24 yaşında bir eli kesik olan İsrailli esir Netanyahu'ya seslendi

Videoda yer alan ve adının Hirsch Goldberg-Polin olduğunu belirten 24 yaşındaki İsrailli genç; annesinin Rachel ismini taşıdığını belirttikten sonra 10 Mart 2000'de Amerika'nın California şehrinde doğduğunu anlattı. Nova Müzik Festivali'nde kaçırılan isimlerden biri olan genç İsrailli; videoda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya seslendi ve bir elinin kesildiğini göstererek eve dönmek istediğini anlattı.

Öte yandan Hirsch'in annesi Rachel Goldberg-Polin, İsrailli esirlerin serbest bırakılması için verilen mücadelenin liderlerinden biri. Geçen hafta Time Dergisi onu dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçti.  Time'da anne Polin'den şöyle bahsedildi: Goldberg-Polin, oğlunu tekrar görme umuduyla rehineler ve ailelerinin en görünür savunucularından biri haline geldi. Başkan Biden da dahil olmak üzere düzinelerce dünya lideriyle görüştü.


Kastamonu'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı: 1,5 hektarlık alan zarar gördü

Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. İlçeye bağlı Belyaka köyünde fırtınanın etkisiyle enerji nakil hattından çıkan kıvılcım, ormanlık alanda yangına neden oldu. Ormandan dumanların yükseldiğini gören vatandaşlar, durumu jandarmaya bildirdi. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğanyurt Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Yaklaşık 6 saat süren çalışmanın ardından kontrol altına alınan yangında 1,5 hektarlık alan zarar gördü. Alanda soğutma çalışmaları sürüyor.


Bahçeli'den Ferdi Tayfur şarkısı eşliğinde yürüyüş: Söyleten Sensin

TBMM özel oturumuna katılmayan Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yürüyüş yaparken görüntüleri MHP'nin resmi X hesabında paylaşıldı. Bahçeli’nin Ferdi Tayfur "Söyleten Sensin" şarkısı eşliğinde yürüdüğü görüntüler ilgi çekti.


Yardım paketini imzalayan Biden: Tel Aviv, kendini Tahran'a ve onun desteklediği teröristlere karşı korumalı

ABD Başkanı Joe Biden, içinde Ukrayna'ya 61, İsrail'e 26 milyar dolarlık askeri yardımın da yer aldığı toplam 95 milyar dolarlık dış yardım paketini imzaladı. Biden, Amerika'nın müttefikleri kadar güçlü olduğunu ve söz konusu dış yardım paketiyle hem Ukrayna, hem İsrail hem de Hint-Pasifik bölgesine (Tayvan) kayda değer ölçüde yardım göndereceklerini ifade etti.

Biden, İsrail'e yeni yardım paketini "Tel Aviv'in kendini Tahran'a karşı koruması" şeklinde gerekçelendirerek, "10 gün önce İran, 100'den fazla dron ve füze ile İsrail'e bir saldırı düzenledi. İran'ın, Hizbullah'ın, Hamas'ın ve diğer bağlantılı unsurların İsrail'e saldırıları oldu. Benim, İsrail'in güvenliğine olan taahhüdüm sarsılmaz." diye konuştu. ABD'nin, bu paket yoluyla İsrail'in azalan silah stoklarını yenileyeceğini kaydeden Biden, "İsrail'in, İran ve onun desteklediği teröristlere karşı kendini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olduğundan her zaman emin olacağım." dedi.

"Bugün birkaç saat sonra Ukrayna'ya bazı silah ve ekipmanları, hava savunma mühimmatlarını ve zırhlı araçları göndermeye başlayacağız." diye konuşan Biden, Ukrayna'ya uzun zamandır gönderemedikleri ciddi boyuttaki askeri yardımı bu paketin geçmesiyle hızlı şekilde göndereceklerini vurguladı. Biden'ın imzaladığı pakette, 61 milyar dolar Ukrayna'ya askeri destek, 9 milyar doları Gazze dahil savaş bölgelerine insani yardım olacak şekilde 26 milyar dolar İsrail'e askeri destek, 8,1 milyar dolar da Hint-Pasifik bölgesine (Tayvan) destek amacıyla tahsis ediliyor.


CHP lideri Özel, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinde bir araya geldi. Özgür Özel başkanlığındaki CHP heyetinde; Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Genel Başkan Yardımcıları İlhan Uzgel, Gökçe Gökçen ve Yalçın Karatepe, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ile İstanbul Milletvekili Namık Tan yer aldı. Saat 17.55'te basına kapalı olarak başlayan görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü. Görüşmede Steinmeier'i Almanca karşılaşayan Özel'in telaffuzuna Alman liderden "Perfect German" (Mükemmel Almanca) övgüsü geldi.


Kılıçdaroğlu'ndan Özel'e: Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir

CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi beklenen CHP'nin yeni lideri Özel'e isim vermeden mesaj verdi.

Kılıçdaroğlu, şair Adnan Yücel'in şiirinden de alıntılar yaptığı mesajında şunları söyledi:

Milyonlarca çocuğumuzun beslenme ve eğitim sıkıntısı çektiği,
Milyonlarca gencimizin, bırakın gençliğini yaşamayı, henüz ülkesinde deniz yüzü bile göremediği,
Milyonlarca anne, babanın geçim sıkıntısı içerisinde depresyona girdiği,
Milyonlarca emeklimizin ay sonunu getiremediği, torunlarına bile mahçup olduğu,
Milyonlarca sığınmacının ülkemizin demografik yapısını bozacak şekilde tehlike teşkil ettiği,
Doların 30 liranın üstünde olduğu, bir kuru ekmeğin 10 lira olduğu,
İcra dosyalarını istifleyebilmek için ek binaların kiralandığı bir ülkede;

Bu düzenin kurucusu sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir..!

Sayın Adnan Yücel'in şiirinde de dediği gibi; 

"Saraylar saltanatlar çöker 
kan susar birgün 
zulüm biter. 
Menekşelerde açılır üstümüzde 
leylaklarda güler. 
Bugünlerden geriye, 
bir yarına gidenler kalır 
bir de yarınlar için direnenler... "


Elazığ'da martı ölümlerine ilişkin açıklama: Yalancı veba hastalığı tespit edildi

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada Ağın ilçesindeki Hurşit Kuş Ormanı kıyısında ve bölgedeki martıların üreme alanı olan adacıkta martı ölümleri görüldüğü ihbarının alındığı belirtildi. Bunun üzerine Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünce bölgeye veteriner hekimlerin sevk edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

İhbar yapılan bölgedeki 10 farklı lokasyondan ölü veya ölmeye yakın durumdaki martı numuneleri alınarak soğuk zincir içerisinde Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Enstitü Müdürlüğü tarafından aynı gün içerisinde numunelerin analizlerine başlanılmıştır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda teknik personel martı ölümleri ihbarı yapılan bölgeye görevlendirilmiş ve teknik ekiplerce söz konusu bölgede tarama ve bilgilendirme çalışması yapılmıştır. Bölgede filyasyon ekiplerince ölü martılar toplanmış, yönetmelik çerçevesinde tüm tedbirler alınarak risk bertaraf edilmiştir. Numunelerde ilgili enstitülerce yapılan ilk değerlendirmede Newcastle (yalancı veba) hastalığı tespit edilmiş olup, ileri tetkikler devam etmektedir.

 


AA:  PKK/KCK Almanya yöneticilerinden Saim Çakmak tutuklandı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünün operasyonuyla İstanbul'da yakalanan PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak tutuklandı. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre Çakmak, MİT ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonla İstanbul'da yakalandı. PKK/KCK'nın yurt dışı faaliyetlerinde aktif yer aldığı belirlenen Çakmak, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Çakmak tutuklandı.


İsrail'in Refah operasyonu öncesi büyük göç: Filistinliler Deyr Belah'a göç etmeye başladı

İsrail ordusunun çok yakında Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine karadan işgal başlatmaya hazırlandığı belirtildi. İsrail ordusunun Refah'a yönelik kara harekatı başlamadan önce Filistinliler, Refah'tan Deyr Belah kentine göç etmeye başladı. Filistinli ailelerin Deyr Belah'a göç etmesiyle son günlerde kentte yeni kurulan çadır sayısında büyük artış yaşadı. 


İran'dan ünlü rapçi için idam kararı

İran'da Eylül 2022'de ayında başlayan ve yaklaşık 4 ay devam eden protesto gösterilerini organize etmekle suçlanarak idama mahkum edilen ancak daha sonra cezası Yüksek Mahkeme tarafından hapse çevrilen İranlı rap şarkıcısı Tumac Salihi'nin yeniden idama mahkum edildiği bildirildi. İran'da yayın yapan Şark Gazetesi'ne konuşan Salihi'nin avukatı Emir Reisiyan, İsfahan Devrim Mahkemesi'nin Yüksek Mahkeme'nin kararını uygulamadığını söyledi. Avukat Reisiyan, "İsfahan Devrim Mahkemesi'nin 1'inci Şubesi, benzeri görülmemiş bir adım atarak, Tumac Salihi hakkında Yüksek Mahkeme'nin hükmünü uygulamadı ve alt mahkemenin bağımsızlığını vurgulayarak Tumac Salihi'ye 'yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak' suçlamasıyla, dünyayı yozlaştırma suçlamasıyla en kötü ceza olan idama mahkum etti." ifadelerini kullandı. İran yargı yetkililerinden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. 

Rap şarkıcısı Salihi, Mahsa Emini'nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesi sonrasında Eylül 2022'de başlayan ve yaklaşık 4 ay süren gösteriler sırasında protestolara katılmış ve eylemleri destekleyen açıklamalar yapmıştı.


Şırnak'ta toprak kayması sonucu bir evde hasar oluştu

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde meydana gelen toprak kaymasından bir ev etkilendi. İlçeye bağlı Şenoba beldesinde meydana gelen heyelan sonucu Süleyman Yarar Camisi lojmanının bir kısmı toprak altında kaldı. Bunun sonucunda evde hasar oluştu.  Bu arada, heyelan anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


İsrail Savunma Bakanı, "Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın komutanlarının yarısını öldürdüklerini" iddia etti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Kuzey Komutanlığı'na yaptığı ziyarette, Lübnan'ın güneyindeki "Hizbullah komutanlarının yarısını öldürdüklerini" öne sürdü. Yediot Ahronot'un haberine göre, Kuzey Komutanlığı'nı ziyaret ederek komuta kademesiyle yaptığı görüşmenin ardından konuşan Gallant, "Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah komutanlarının yarısını öldürdük. Bunlar İsrail vatandaşlarına zarar amacıyla saldırı eylemlerine katılanlar. Yarısını öldürdük kalan yarısı da güney Lübnan'ı terk ediyor." ifadesini kullandı.


Marmara Denizi'nde erkek cesedi bulundu

Marmara Denizi'nde, Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında bulunan erkek cesedinin kimlik tespiti için çalışma başlatıldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Kurşunlu açıklarında denizde yüzeyinde ceset olduğunu fark etti. Kıyıya getirilen ve bir erkeğe ait olduğu belirlenen ceset, savcı ve jandarma ekiplerinin incelemesinin ardından kimlik tespiti için Bursa Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

Cesedin, ilçeye bağlı Kurşunlu Mahallesi açıklarında yaklaşık 2,5 ay önce "Batuhan A" adlı kargo gemisinin batması sonucu kaybolan mühendis Murat Çalışkan ya da stajyer Ahmet Atav'a ait olduğu değerlendiriliyor. Sözkonusu cesedin kimlik tespiti için yakınlarından alınan DNA örnekleriyle karşılaştırma yapılacağı öğrenildi.


Kremlin: Ukrayna ABD'den uzun menzilli füzeler alırsa, Rusya Ukrayna'daki "tampon bölgesini" genişletecek

Kremlin, Ukrayna'nın ABD'den uzun menzilli ATACM füzelerini alması hâlinde, Rusya'nın Ukrayna'daki "tampon bölgesini" genişleteceğini açıkladı.

ABD Kongresi, aylar süren gecikmenin ardından kapsamlı yardım paketini kabul ederek, Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık yardım gönderilmesine yeşil ışık yaktı.

Söz konusu paket kapsamında Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık yardımın sağlanması planlanıyor. Paketin ATACM füzelerini kapsama ihtimali sorulduğunda Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, daha uzun menzilli füzelerin gönderilmesi hâlinde, Rusya'nın Ukrayna'da tampon bölge olarak kullandığı alanı genişletmek zorunda kalacağını belirtti.


Yargıtay Başkanlığı seçiminde 23. turda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu. Bu kapsamda, Yargıtay üyeleri, Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti.

Seçimin ilk 22 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle bugün 23. tur oylaması yapıldı. Oylama sonucu Mehmet Akarca 90, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 107, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 124 oy aldı. Seçime katılım 329 olarak kayıtlara geçerken, 8 oy geçersiz sayıldı. Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime yarın 24. tur oylamayla devam edilecek. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.


Eski Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

Eski Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz (78), evinde ölü bulundu. Alınan bilgiye göre, bir dönem Trabzonspor Kulübü Başkanlığı da yapan Yılmaz, Beşiktaş'taki ikametinde henüz belirlenemeyen nedenle hayatını kaybetti.

İlk incelemede, Yılmaz'ın ölümünde şüpheli bir durum tespit edilemediği öğrenildi.


Zeki Yiğit, Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in, 7 Mayıs 2020'de başladığı görev süresinin dolacak olması nedeniyle mevzuat gereği Danıştay Genel Kurulunda başkanlık seçimi yapıldı.

Seçimlerin ikinci turunda 62 oy alarak Danıştay üyelerinin salt çoğunluğunu elde eden Yiğit, 4 yıllığına yeniden Danıştay Başkanı seçildi. Diğer adaylardan Fethi Aslan 19, Emin Sınmaz 13, Yunus Akın ise 6 oy aldı. Seçimde adayların, 116 Danıştay üye kadro sayısının salt çoğunluğu olan en az 59 oyu alması gerekiyordu.


Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, ülkesinin İsrail'e desteği nedeniyle protesto edildi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ziyaret için geldiği Ankara'da Almanya'nın İsrail'e desteği nedeniyle protesto edildi. Ankara Filistin Dayanışma Platformu öncülüğünde bir araya gelen gruptakiler, Steinmeier'in ziyaret edeceği Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi yakınında toplandı. Plafform mensupları, Steinmeier'in geçtiği esnada konvoyu yuhaladı.

İsrail ve Almanya aleyhine slogan atan grup, Steinmeier'in Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinden ayrılmasından sonra dağıldı.


Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Berlin'de protesto edildi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ile Berlin'de bir araya geldi.

Scholz, Sunak’ı askeri törenle karşıladı. Karşılama töreni sırasında başbakanlık dışarısındaki bir grup, Filistin'e destek gösterisinde bulundu. İngiltere ve Almanya'nın İsrail'e desteğini protesto eden grup üyeleri, çeşitli sloganlar attı.

AA-20240424-34363786-34363776-INGILTERE_BASBAKANI_RISHI_SUNAK_BERLINDE_PROTESTO_EDILDI.jpg
Fotoğraf: AA

İsrail'in 201 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de 34 bin 262 kişi hayatını kaybetti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 201 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 79 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 86 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 34 bin 262'ye, yaralı sayısının da 77 bin 229'a yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

ABB Başkanı Yavaş, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ziyaret için Ankara'da bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre Yavaş, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile Türk-Alman diplomatik ilişkilerinin 100. yılı dolayısıyla Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 35 dakika süren görüşmede Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Yavaş'a seçimlerdeki başarısı dolayısıyla tebriklerini iletti. Steinmeier, görüşmede Avrupa Birliği ile ilişkilerden ekonomi ve dünyada yaşanan savaşlara kadar pek çok konunun konuşulduğu belirterek, "Sadece bu heyettekiler değil, tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor. Almanya'da seçimler ilgiyle izlendi" ifadelerini kullandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da görüşmeye ilişkin şunları kaydetti:

İsrail'in Gazze'deki katliamını kınadığımızı belirttik. Ayrıca bölgemizdeki Ukrayna-Rusya Savaşı'nın Türkiye'ye etkilerinden bahsettik. Bir diğer konumuz Avrupa Birliği ile olan ilişkilerdi, Almanya'nın bu konuda ağırlık koyması gerektiğini konuştuk. Ayrıca, Türkiye'den çok sayıda öğrencinin ve iş dünyasındaki kişilerin vize konusunda yaşadığı problemlerden bahsettik. Bu kadarlık bir konuşma oldu. Kendilerine seçimle ilgili bilgiler verdik.

GL7KHPhWUAAVPdP.jpg
Fotoğraf: AA

ASAL Araştırma’dan anket: Bu pazar milletvekili seçimi olsa  

ASAL Araştırma 26 ilde 20-21 Nisan tarihleri arasında 2000 kişi ile + - 1,95 hata payı ve CATI yöntemiyle yaptığı, "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Bir önceki genel seçimde oy oranı yüzde 36,3 olan AK Parti'nin oy oranı yüzde 32,2'ye düşerken, CHP'nin 25,8 düzeyindeki oyu yüzde %26.5'ya yükseldi.  14 Mayıs seçimlerinde yüzde 9,90 oy oranına ulaşan İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 5.6 olarak ölçüldü.

ASAL Araştırma'nın "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?" anketinde 'kararsızlar' dağıtıldıktan sonra oyların partilere göre dağılımı şöyle şekillendi:

GL4PgUzWEAEG9HM.jpeg
Görsel: ASAL Araştırma

Ankara Valiliği’nden uyarı: Toz taşınımı bekleniyor,  hava kalitesinde azalma ve görüş mesafesinde düşme yaşanabilir

Ankara Valiliği, bugün il genelinde toz taşınımı beklendiğini bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezinden alınan son verilere göre, bugün Ankara il genelinde yer yer toz taşınımı beklendiğinden, hava kalitesinde azalma ve görüş mesafesinde düşme, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" ifadesi kullanıldı.


ABD siber saldırı nedeniyle İranlı şirketler ve kişiler için yaptırım kararı aldı

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisinden (OFAC) yapılan açıklamada, ABD'deki bir dizi şirket ve devlet kurumunun siber saldırıların hedefi olduğu belirtilerek bu siber saldırıları İran Devrimi Muhafızları Ordusu-Siber Elektronik Komutası (IRGC-CEC) adına yaptıkları gerekçesiyle 2 İran şirketi ve 4 İranlı için yaptırım kararının alındığı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da söz konusu karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığın yaptırım kararını 4 kişi için hazırlanan iddianameyle birlikte aldığını aktararak "IRGC-CEC, ABD ve diğer ülkelerdeki kurumlara karşı düzenlenen siber saldırılardan sorumlu bir İran devlet kuruluşudur" değerlendirmesini yaptı. ABD'nin, kötü niyetli siber eylemleri ortaya çıkartmak ve sorumlularını cezalandırmak için çalışmalarını sürdüreceğini vurgulayan Miller, "ABD, ülke şirketlerini hedef alan siber saldırılara tolerans göstermeyecek" ifadesini kullandı. Bu arada, OFAC'ın açıklamasında ilgili şirket ve kişilerin isimleri paylaşılırken listede yer alan isimlerin ABD'de bulunan mal varlıklarının da bloke edildiği bilgisi de paylaşıldı.


Rusya Savunma Bakan Yardımcısı İvanov, rüşvet aldığı şüphesiyle gözaltına alındı

Rusya Soruşturma Komitesi’nin basın servisinden yapılan açıklamada, "Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov, rüşvet aldığı şüphesiyle gözaltına alındı. Gerekli soruşturma işlemleri yapılıyor" ifadelerine yer verildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, İvanov'un gözaltına alınmasıyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bilgi verildiğini, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da öncesinden bilgilendirildiğini söyledi.

İvanov, Putin'in imzaladığı kararnameyle Mayıs 2016'da Rusya Savunma Bakan Yardımcısı olarak atanmıştı.


ABD Senatosu, TikTok'un yasaklanmasının önünü açan tasarıyı onayladı

ABD Senatosu, Çinli Bytedance firmasının ana ortağı olduğu TikTok'un devredilmesinin, devredilmemesi halinde ise yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısına onay verdi.

Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolarlık askeri yardım paketiyle oylamaya sunulan tasarı, aleyhte 18 oya karşı 78 oyla kabul edildi.

ABD Temsilciler Meclisi, 13 Mart'ta yaptığı oylamada, "Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası" başlıklı tasarıyı büyük çoğunlukla kabul ederek onaylanması için ABD Senatosuna göndermişti.

ABD Başkanı Joe Biden, Senato'nun onaylaması halinde yasayı imzalayarak yürürlüğe koyacağını bildirmişti.

"Ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu" gerekçesiyle TikTok'un yasaklanmasının önünü açan tasarının yasalaşması halinde, ana ortak konumundaki Çin ByteDance firması, platformu devretmek zorunda kalacak. Aksi takdirde TikTok'un ABD'deki internet uygulama mağazalarından 5 ay süreyle veya tamamen çıkarılması öngörülüyor.


Jamaika, Filistin'i devlet olarak tanıdı

Jamaika Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Kamina Johnson Smith, yaptığı basın açıklamasında, "Jamaika'nın, uzun süredir devam eden (İsrail ile Filistin arasındaki) çatışmayı çözmek için tek geçerli seçenek olarak iki devletli çözümü savunmayı sürdürdüğünü" belirtti. Smith, dün yapılan Bakanlar Kurulunun ardından Filistin'i resmen devlet olarak tanıma kararı aldıklarını kaydetti.

Bölgede gerilimin azaltılması ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik tüm çabaları desteklemeye devam ettiklerini bildiren Smith, tarafları sorunu diplomatik yollarla çözmeye çağırdı. Barbados yönetimi de 20 Nisan'da, Filistin'i devlet olarak tanıma kararı almıştı.


Gazzeliler havadan bırakılan yardımları alabilmek için birbiriyle yarıştı

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik acımasız saldırıları 201 gündür aralıksız devam ederken Gazze'nin kuzeyine yönelik ambargosu sürüyor. İsrail'in uyguladığı ambargo karşısında şiddetli açlıkla mücadele eden Gazzelilere ise havadan insani yardım indiriliyor.

Şiddetli açlıkla mücadele eden Gazzeliler, kuzeydeki Gazze kentinde bulunan Eş-Şati Mülteci Kampı yakınlarına havadan bırakılan yardımları alabilmek için birbiriyle yarışırken görüntülendi.


Danıştay’da başkanlık seçimi günü

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in 4 yıllık görev süresinin dolacak olması nedeniyle bugün saat 14.00'te başkanlık seçimi yapılacak. 7 Mayıs 2020'de 4 yıllığına mevcut görevine seçilen Yiğit'in görev süresinin 7 Mayıs'ta dolacak olması nedeniyle mevzuat gereği seçim süreci dün başlamıştı.

Bu kapsamda Danıştay Genel Kurulu’nda, bugün saat 14.00'te başkanlık seçimi yapılacak. Danıştay’ın 116 üyesi sandık başına gidecek ve Yüksek Mahkemenin 4 yıl görev yapacak başkanını belirleyecek.

Danıştay üyelerinin her biri seçimde aday olabilecek. Adayların, üyelerin salt çoğunluğu olan en az 59 oyu alması gerekecek. Adaylık başvurusu yapanlar arasında mevcut Başkan Zeki Yiğit, 6. Daire Başkanı Emin Sınmaz ve 5. Daire Başkanı Fethi Aslan da bulunuyor.


Sibergöz-33 ve Sibergöz-34 Operasyonları'nda 63 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Mersin, İstanbul, Hakkari, Tekirdağ ve Niğde'de nitelikli dolandırıcılık, yasa dışı bahis ve çocuk müstehcenliği suçlarının bilişim sistemleri kullanılarak işlenmesine yönelik Sibergöz-33 Operasyonu düzenlendiğini belirtti. Operasyon kapsamında 16 şüphelinin yakalandığını aktaran Yerlikaya, şu bilgileri paylaştı:

Operasyonlar sonucunda şüphelilerinin banka hesaplarında ilk belirlemelere göre 18 milyon 500 bin lira para hareketliliği olduğu tespit edildi. Operasyonlar sonucu 18 cep telefonu, 13 bilgisayar, çok sayıda sim kart, taşınabilir bellek, CD, kamera ve çok miktarda Türk lirasına el konuldu.

Sibergöz-34 Operasyonu'nda 47 gözaltı

Yerlikaya, 11 ilde de nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarını işleyenlere yönelik Sibergöz-34 Operasyonu düzenlendiğini bildirdi. Operasyonda 47 şüphelinin yakalandığı bilgisini veren Yerlikaya, şunları kaydetti:

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Kocaeli, Adana, İstanbul, Samsun, Gaziantep, Mersin, İzmir, Denizli, Düzce, Ordu ve Bursa'da düzenlenen Sibergöz-34 Operasyonları'nda şüphelilerin, Facebook Marketplace isimli e-ticaret platformundan 'konteyner, elektrikli araba vb.' ilanı verdikleri, iletişime geçtikleri vatandaşlardan 'ürün bedeli' adı altında para talep ederek haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyale el konuldu.


Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Eski rektör Ergüder'in Boğaziçi Üniversitesi kampüsüne girişinin kısıtlanması söz konusu değildir

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden  (DMM) yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan, "Boğaziçi Üniversitesinin eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, uzun yıllar görev yaptığı üniversitesine alınmıyor" iddiasının manipülasyon içerdiği belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Eski rektör Prof. Dr. Üstün Ergüder'in aracı, kampüs nizamiyesine girişi sırasında, okula araçla giriş için zorunlu olan etiketin eski olması gerekçesiyle, kendisini tanımayan güvenlik görevlileri tarafından durdurulmuştur. Üniversite rektörlüğünün konudan haberdar olmasının hemen ardından sorun ivedilikle çözülmüş ve ilgili güvenlik görevlisi uyarılmıştır. Eski rektör Ergüder'in Boğaziçi Üniversitesi kampüsüne girişinin kısıtlanması söz konusu değildir.


Gazze'deki Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi, İsrail ordusu tarafından kullanılıyor

Uydu görüntüleri, Türkiye tarafından abluka altındaki Gazze Şeridi'nde inşa ettirilen Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin İsrail'in 7 Ekim sonrasında askeri amaçlarla kullandığını gösteriyor. Al Jazeera tarafından yayımlanan ve 23 Ekim ile 17 Nisan arasında çekilen uydu görüntülerinde, İsrail'in zorla hizmet dışı bıraktığı hastane çevresinde askeri araçların bölgedeki varlığı dikkati çekiyor.

Gazze Şeridi'nde onkoloji ünitesine sahip tek hastane olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin içinde ve çevresinde konuşlandırılmış İsrail ordusuna ait çok sayıda askeri araç göze çarpıyor. Farklı zamanlarda alınan görüntülerde, zaman içerisinde İsrail askeri araçlarının sayılarının hastane çevresinde arttığı ve son çekilen fotoğrafta 55 İsrail askeri aracının bulunduğu anlaşılıyor.

Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sukeyk, Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin zorla hizmet dışı bırakılmasının ardından 10 bin kanser hastasının ağır ve insanlık dışı koşullarda bulunduğunu açıklamıştı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) 2011-2017 yılları arasında Gazze Şeridi'nde inşa ettirdiği Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, toplam 33 bin 400 metrekarelik kapalı alanda birbiriyle bağlantılı 8 blok, 4 ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, laboratuvarlar ve 180 odadan oluşuyor.


İsrail cezaevlerinde idari tutuklu Filistinlilerin sayısı 3 bin 660'ı aştı

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinden yapılan ortak açıklamada, 7 Ekim'den bu yana Filistinlilere yönelik durumun endişe verici boyuta ulaştığı belirtildi. Açıklamada, "Gazze'de devam eden soykırımın üzerinden 200 gün geçti. İsrail hapishanelerinde nisan başından bu yana 3 bin 660'tan fazla idari tutuklu bulunuyor" ifadelerine yer verildi.

İdari tutuklu sayısının 7 Ekim tarihinden önce 1320 civarında olduğu kaydedilen açıklamada, bu tarihten itibaren İsrail'in 5210 idari tutuklama kararı aldığı aktarıldı.

Esirler Cemiyeti Medya Sorumlusu Amani Serahane,  "1967'deki işgal ve 1987'deki Birinci İntifada sonrasında idari tutuklularla ilgili bilgilerin kayıt altına alınmaya başlanmasından bu yana idari tutuklu sayısı en yüksek seviyede" dedi. Serahane, İsrail cezaevlerinde idari tutuklu olarak bulunan Filistinlilerden 20'sinin kadın ve 40'tan fazlasının çocuk yaşta olduğunu kaydetti.


ABD Senatosu, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolarlık yardım paketini onayladı

ABD Senatosu, içinde Ukrayna'ya 61 ve İsrail'e 26 milyar dolarlık askeri yardımın da yer aldığı toplam 95 milyar dolarlık dış yardım paketini onaylayarak Beyaz Saray'a gönderdi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin geçen hafta sonu onaylayarak Senato'ya gönderdiği dış yardım paketi, Senato Genel Kurulu'nda gece geç saatlerde yapılan oylamada 18 hayır oyuna karşılık 78 evet oyu ile kabul edildi.

Senato onayının ardından Beyaz Saray'a gönderilen pakette, 61 milyar dolar Ukrayna'ya askeri destek, 9 milyar doları Gazze dahil savaş bölgelerine insani yardım olacak şekilde 26 milyar dolar İsrail'e askeri destek, 8,1 milyar dolar da Hint-Pasifik bölgesine (Tayvan) destek amacıyla tahsis ediliyor.


AB'nin sınırlarını koruyan Frontex'in eski yöneticisinin insanlığa karşı suç işlediği ileri sürüldü

Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlarının korunmasından sorumlu kurumu Frontex hakkında suç duyurusu yapıldı.  Fransa'da "Utopia 56" isimli yardım kuruluşu ve Fransız İnsan Hakları Birliği (LDH) tarafından yapılan suç duyurusunda Frontex'in  eski direktörü Fabrice Leggeri hakkında "insanlığa karşı suçlara ve yapılan işkencelere" ortak olduğu belirtildi. Utopia 56 ve LDH'dan yapılan ortak açıklamada, Akdeniz'in son yıllarda en "ölümcül göç yolu" haline geldiği ifade edildi. Ocak 2015-Nisan 2022 arasında Akdeniz'de 16 bin 272 göçmenin yaşamını yitirdiği aktarılan açıklamada, bu ölümlerin "tesadüfi" gerçekleşmediği vurgulandı. Özellikle Leggeri'nin Frontex'in başına geçmesiyle, kurumun bu suçların işlenmesinde "önemli rol" üstlendiği savunulan açıklamada, Leggeri'nin, "Libya ve Yunan makamlarınca işlenen insanlığa karşı suçlara ve yapılan işkencelere" ortak olma pahasına kurumun üstlendiği görevi değiştirdiği değerlendirmesine yer verildi. Açıklamada, Utopia 56 ve LDH'nin, Leggeri hakkında söz konusu "insanlığa karşı suçlara ve yapılan işkencelere ortak olduğu" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Fransız Leggeri, 29 Nisan 2022'de Frontex'teki görevinden istifa etmişti. 


Ekrem İmamoğlu: Allah beni bu şehrin çocuklarına mahcup etmesin

İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen programda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan'ın sadece Türk çocuklarının değil, tüm dünya çocuklarının bayramı olduğunu söyledi. Üsküdar'ın ve İstanbul'un kendisini çok heyecanlandırdığını dile getiren İmamoğlu, şöyle konuştu:

Hele hele Cumhuriyet deyince, çok daha fazla heyecanlanıyorum. Mustafa Kemal Atatürk deyince coşuyorum. Türkiye deyince, canım feda diyorum. Ulusal egemenliğimizin bayramı, çocuklarımızın bayramı kutlu olsun. Atatürk'ümüzün armağanı 23 Nisan, kutlu olsun. Coşkuyla alkışlayın. Bugün bayram, tabii ki neşe dolu olacağız. Tabii ki mutlu olacağız. Caddelerde, meydanlarda buluşacağız.

23 Nisan 1920 döneminden bahseden ve Kurtuluş Savaşı sürecini anlatan İmamoğlu, "Milletçe ne yaptık? Milletçe bir olduk. Gücümüzü, irademizi tek bir çatı altında birleştirdik. Tek bir çatı altında toplanabildiğimiz için neyi başardık? Ülkemizi işgalden kurtarıp özgürlük ve bağımsızlığımızı hep birlikte elde ettik. Hep birlikte, 'Tam bağımsız Türkiye' dedik. Bu ülkenin bütün farklı seslerini ve renklerini tek bir çatı altında buluşturabildiğimiz için, gelişen ve güçlenen bir ülke olabildik. 23 Nisan, işgal altındaki bir ülkenin, ulusal egemenliğin gücüyle yeniden güçlü şekilde doğduğu bir gündür." ifadelerini kullandı.

İSKİ Terkos Kültürevi’nde düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğinde de konuşan İmamoğlu şu vurguları yaptı:

Bu bayram diyor ki, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı yani her çocuğumuzun özgür olduğu, her çocuğumuzun birey olarak güçlü olduğu bir ülkemiz var diyor. Özgürlük var diyor, demokrasi var diyor. Sadece onu demiyor aynı zamanda diyor ki çocuklarını iyi yetiştiremeyen bir ülke, çocuklarını iyi yetiştiremeyen bir şehir, görevini iyi yapmıyor demektir. Bize sorumluluk yüklüyor. Onun için bu bayram bize hem ders veriyor hem bizi mutlu yapıyor umutlu kılıyor. Geleceğe çok daha coşkuyla bakıyoruz. Ben her zaman söyledim sizlere defalarca meydanlarda söyledim. Allah beni bu şehrin çocuklarına mahcup etmesin dedim. Gerçekten onlar için çok çalışacağız. İyi ki cennet vatanımız var, iyi ki çok güzel şehrimiz var iyi ki bu şehir ve bu cennet vatanı bize emanet eden Ulu Önder Atatürk var, şehitlerimiz, gazilerimiz var hepsine minnet duyuyoruz. Bayramımız kutlu olsun. Çocuklarımızın neşesi daim olsun.



Milli Eğitim Bakanı Tekin: Öğretmen atamalarının sayısı önümüzdeki hafta netleşir

Miili Eğitim Bakanı Yusuf Tekin öğretmen atamalarıyla ilgili konuştu. Bakan Tekin 'atamalarla ilgili sayı önümüzdeki hafta netleşir' ifadelerini kullandı.Müfredat değişikliği ile ilgili gelen soruya Tekin "Müfredatla ilgili Talim Terbiye Kurulunun çalışmaları devam ediyor. Onda da sona yaklaştık, kısa süre içerisinde müfredatla ilgili kamuoyuna açıklama yapacağız" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU