Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yıl dönümünde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) artık herkesin "Kumdan Otel" şeklinde tanımladığı Adıyaman İsias Otel'de hayatını kaybeden çoğu kolej öğrencisi 35 kişinin acısı, Ada'nın her yerinde ilk günkü şiddetiyle hissediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencilerinin oluşturduğu kız ve erkek voleybol takımları 3 Şubat'ta KKTC'den ayrılarak Adıyaman'a gitti ve 10 Şubat'ta öğrenci, öğretmen ve öğrenci velilerinden oluşan 35 kişinin cenazeleri ülkelerine getirilerek defnedildi.
1974 öncesi Rum saldırıları sonucu kitlesel ölümler, toplu mezarlar ile sık sık yüzleşen Kıbrıs Türkleri, bu kez depremle beraber evlatlarını, yakınlarını veya tanıdıklarını toplu kaybetme travmasını tekrar hatırladı.
Bir dönem egemen oldukları topraklarda Osmanlı Devleti'nin çekilmesi ile 1878'den 1974'te Türkiye'nin asker çıkarmasına kadar ki sürede azınlık muamelesi gören Kıbrıslı Türklerin önce İngiliz sömürge idaresinden daha sonra da Rumlardan "kitlesel adalet" beklentisi ileri derecede talep edilen bir duygu olmuştu.
1974 ile unutulan kitlesel ölümler ile ilgili endişeler Adıyaman'da kaybedilen "Şampiyon Melekler" ile nasıl depreştiyse "kitlesel adalet" duygusu da yarım asır sonra yinelenmiş oldu.
Adıyaman'da görülen İsias Otel'in çökme davasının çocukları için adalet mücadelesi veren aileler, bu mücadeleyi sadece kendi çocukları için değil depremde tüm yaşamını yitirenler için verdiklerini defalarca dile getirdiler.
Kıbrıslı Türkler, otel sahiplerini "bilinçli taksir" yerine "kasıt" suçlaması ile yargılatmayı başarabilirlerse, hem "kitlesel adalet" talepleri yerine gelmiş olacak hem de dava emsal teşkil edeceği için diğer depremde hayatını kaybedenler için umut olmayı hedefliyorlar.
KKTC'de Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği adı altında örgütlenen Adıyaman'da hayatını kaybeden çocukların aileleri örgütlenmenin hem acılarını azalttığını hem de adaleti daha güçlü bir şekilde isteyebildiklerini söylüyorlar.
Adıyaman'a 3 Şubat'ta gönderdiği oğlu Aras'ı kaybetmenin acısını halen hisseden Afet Aktuğralı, bu durumu şöyle açıkladı:
Oğlumu kaybettikten sonra diğer aileler ile bir arada olmamız gerektiğini düşündüm. O sırada arkadaşım Ruşen Karakaya derneği kurdu. Düşünün ben tek olsaydım bu kadar etkili adalet mücadelesi yapamayacaktım. Bir de tek kaldığımda bu hayattan benden önce kopan oğlumun acısı daha fazla oluyor. Derneğe gelip diğer anneler ile görüşünce acılarımız daha katlanılabilir hale geliyor.
Aydınlatılmış mezarlarda yatan çocuklar…
KKTC'de bir söz vardır; "Ankara üşürse Kıbrıs nezle olur" diye.
Kahramanmaraş merkezli depremin Türkiye dışında en fazla etkilendiği ülke KKTC oldu.
Adıyaman'da hayatını kaybeden çoğu öğrenci 35 kişi Gazimağusa Mezarlığı'nda kurulan şehitliğe defnedildi.
Gece korkmasınlar diye mezarları aydınlatılan çocukların kabirlerine aileleri günlük ziyarette bulunuyor.
Çocukların mezarları üzerine konulan çiçekler, balonlar, rüzgâr gülleri ve oyuncakların hepsi erken bitmiş bir geleceği temsil ediyor.
Adıyaman'dan gelecek umut dolu bir haberi bekledikten sonra kızı Selin Karakaya'nın cenazesi ile karşılaşan Ruşen Karakaya aynı zamanda Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanlığını yürütüyor.
Çocukları için önce adalet isteyen Ruşen Karakaya, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada adaletin sağlandığı duygusuna kavuşmayı çok istediklerini söyledi.
Adaletin sağlanmasının ardından eğitime destek faaliyetlerine daha çok yöneleceklerini belirten Karakaya, rant uğruna eksik ve yetersiz inşaat yapmanın eğitimsizlikten kaynaklandığını vurgulayarak gelecekte eğitimsizlikle mücadele etmeye çalışacaklarını dile getirdi.
Recep Kılıç enkazdan sağ kurtulmuş fakat kızı enkaz altında diğer 72 kişi ile birlikte canvermişti.
Adıyaman'daki voleybol turnuvasına kız takımı ile giden Havin Kılıç'a refakat eden babası Recep Kılıç yıkılan otelin enkazından kendi imkanları ile çıkmayı başardı.
6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde, Adıyaman'da yıkılan İsias Otel enkaz altından sağ kurtulan Recep Kılıç'ın göçük altında cep telefonu ile çektiği görüntüler ve o anki yaşananlarhttps://t.co/JvZ6KJCJNU
— Independent Turkish (@TurkishIndy) February 6, 2024
Uzun süre kızını kurtarmak için çabalayan Recep Kılıç kendi yaşadığı şoku unutup kızının kurtarılmasını beklemiş.
Enkazdan çıkan kızının cenazesine bakamayan Recep Kılıç, annesinin evladını teşhis etmesiyle birlikte dünyanın başına yıkıldığını hissettiğini söyledi.
Geçen ay ilk duruşma için gittikleri Adıyaman'da otel sahiplerinin savunmasını hayretle izlediğini ve çok kırıldığını Independent Türkçe'ye anlatan Kılıç, "Otel sahiplerinden biri eksik malzeme kullanmadıklarını savununca, duruşma arasında enkaza gidip toprağı bir kez daha avuçladım. Beton dedikleri şeyin elimde ezildiğini gördüm. Benim çıktığım o enkazdan bir canımın gittiği yerde tabii ki şekerim ve tansiyonum inanılmaz boyutlara geldi. Çocuklarımız için adalet istiyoruz. Adalete güveniyoruz. Sadece bu dava için değil, depremde yıkılan tüm binalarda hayatını kaybedenler için adalet istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz?.." şeklinde konuştu.
Depremde toplu kaybettikleri çocuklar ile birlikte "kitlesel adalet" duygularını tekrarlayan Kıbrıslı Türkler, KKTC Hükümeti'nin de müdahil olduğu Adıyaman'daki davadan kısa sürede sonuç istiyorlar.
© The Independentturkish