İsrail ordusu, Batı Şeria’daki operasyonlarında insansız hava araçlarını kullanıyor

El-Halil ve Cenin’de ölümler sürerken yerleşimciler 16 köyü boşalttı

Cenin Kampı’nda öldürülen Filistinliler için dün cenaze töreni düzenlendi / Fotoğraf: AFP

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde devam eden savaşla eş zamanlı olarak Batı Şeria’ya yönelik saldırılarına da hız verdi. El-Halil’de ve Batı Şeria’nın Cenin ve Tulkarim yerleşim bölgelerinde çıkan gösterileri bastırmak için hava kuvvetlerini kullandı.

İsrail, gösterilere dronlarla baskın yaparken, göstericilere göz yaşartıcı gaz bombaları ile müdahale etti. Ayrıca dün el-Halil’de olduğu gibi havadan patlayıcılar attı ve Filistinli militanlara suikast düzenlemek için dronlarla intihar operasyonları gerçekleştirdi. Aynı durum çarşamba günü Tulkarim’de ve perşembe ve cuma günleri de Cenin’de yaşandı.

Hava gücünün kullanılması, Batı Şeria’da tehlikeli bir askeri gelişme olarak görülüyor. Öyle ki ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı General Michael Corella, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant’ı yeni bir savaş cephesi açacak tehlikeli bir gerilim konusunda uyardı. İsrail çevreleri Corella’nın Gazze ve Batı Şeria’daki savaşı genişletmenin Hizbullah ve Suriye, Irak ve hatta Yemen’deki İranlı milisleri de kapsayan bölgesel bir savaşa doğru kayma anlamına gelebileceğini söylediğini aktardı. Corella’ya göre bu genişleme uluslararası bir savaşa dönüşme tehlikesi taşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El-Halil’e yapılan saldırı, Beytüllahim yakınlarındaki askeri kontrol noktasına operasyon düzenleyen Muhammed el-Kavasmi’nin de aralarında bulunduğu üç gencin girişimine misilleme olarak gerçekleşti. Ancak söz konusu gençler, iddia edilen saldırıdan önce suikasta uğradılar. 2003 yılında Hamas’ın üst düzey liderliğinin bir üyesi olan babası Abdullah İsrail ordusu tarafından suikastla öldürülen Kavasmi, Gazze halkıyla dayanışma amacıyla Beytüllahim yakınlarındaki bir askeri kontrol noktasına diğer gençlerle birlikte saldırı düzenledi. İsrail güçleri buna karadan ve havadan savaş saldırısıyla karşılık verdi ve el-Halil’de iki gence suikast düzenledi. Bu saldırıya, bölgede faaliyet gösteren silahlı hücrelerden intikam almak amacıyla 70 paletli araç, buldozer ve insansız hava aracının katılımıyla Cenin Kampı’na yönelik benzeri görülmemiş bir işgal eşlik etti.

Şarku’l Avsat’ın Filistin Haber Ajansın’dan edindiği bilgilere göre Filistinliler dün Cenin’de, belirttiğine göre gece saatlerinde Cenin kenti ve kampına düzenlenen baskın sırasında İsrail insansız hava aracı tarafından gerçekleştirilen saldırıda öldürülen üç kişi için yas tuttu. Ajans, kamptaki görgü tanıklarına dayanarak saldırıda dördü ağır 15 kişinin yaralandığını bildirdi. Filistin Sağlık Bakanlığı, ölen üç kişinin Baha Cemal Lahluh (23 yaşında), Muhammed Cemal Fulu (28 yaşında) ve Muhammed Azmi el-Hüseyniyye (34 yaşında) olduğunu açıkladı.

İsrail güçleri, bu hafta başında Cenin’e saldırı düzenleyerek Batı Şeria’da bir günde 14 Filistinliyi öldürdü.

Nablus’un güneyindeki Beyta’da ise kasabada çıkan çatışmalarda üç çocuk İsrail askerinin açtığı ateş sonucu yaralandı. Kalkilya’nın doğusundaki Ceyyus kasabasında, batı bölgesinde çıkan çatışmalarda bir genç, ordu güçleri tarafından ayağından vuruldu. Nablus’un güneyindeki Burin’de, İsrail’in köye baskın yapması ve bu sırada askerlerin vatandaşlara ve mülklerine ateş açması üzerine çatışmalar çıktı. Tulkarim’in güneyindeki Far’un’da işgal güçleri kasabaya baskın düzenledi. Mahallelere, özellikle de Batı Mahallesi’ne devriyeler konuşlandırdı ve bölgedeki birçok binanın çatılarına çıktı. Kudüs’ün doğusundaki Ebu Dis kasabasında, Kudüs Üniversitesi kampüsünün basılması ve öğrenci konseyinin içindekilerin tahrip edilmesinin ardından çıkan çatışmalarda iki öğrenci açılan ateşte yaralandı.

Diğer yandan Batı Şeria’daki yerleşimciler, özellikle el-Halil ve Eriha bölgelerinin uzak bölgelerinde Filistinlilere ve mülklerine yönelik saldırılarını artırmak için Gazze’deki savaşı istismar etmeye devam ediyor. B’Tselem verilerine göre 42 gün önce, Gazze savaşının başlamasından bu yana yaklaşık 300 kişinin yaşadığı köyler de dahil olmak üzere çobanların yaşadığı 16 köy terk edildi. İsrail merkezli Yesh Din (Kanun Var) örgütüne göre Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in zeytin hasadına karşı mücadele çağrısı, bir ay önce hasat sezonunun başlangıcından bu yana, yerleşimcilerin zeytin toplayanlara karşı 99 şiddetli saldırısına yol açtı. Önceki yılın tamamında ise bu sayı yalnızca 38’di.

Haaretz gazetesinde bu konuda yayınlanan bir makalede şu ifadelere yer verildi:

Yerleşimciler Batı Şeria’nın her yerinde zeytin hasadını engellemeye çalışıyor. Siyasi otoriteleri Bezalel Smotrich ve Zvi Sukkot’un teşvikiyle, güvenlik bahanesiyle zeytin hasadının durdurulmasına yönelik bir tasfiye kampanyası başlatıldı. Yerleşimciler, savaşın himayesi altında el-Halil Dağı’nın güneyinde de isyan ediyorlar. Silahlı milisler bölgedeki çoban topluluklarına terör estiriyor. İsrail ordusu güneyde ve kuzeyde savaşırken, yerleşimciler savaş tamtamları çalıyor ve kimse onları durduramıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU