Onun kılıcı senin miydi?

Fotoğraf: Reuters

İslam kendi adına savaşçıların davranışlarını düzenleyen direktifler sağladı ve Hıristiyanlık, adil savaş kavramını getirdi.

Ancak bunların hepsi üçüncü bir tarafa başvurulabilecek hukuki değil, öznel bir ahlaki çerçeveydi.

100 yıl önce siyasi anlaşmazlıkların askeri olarak çözülmesi hukuken kabul ediliyordu, herhangi bir sınırlama yoktu.

İnsanlık tarihi boyunca, zayıf olan taraf kendisine asgari düzeyde haklar garanti eden savaş kanunlarına sahip olmamıştır.

Şu an referans aldığımız ve dünyayı yönlendirmesini talep ettiğimiz yasa ve sözleşmeler, modern zamana özgü bir üründür.

Dünya ile birlikte Orta Çağ kanunlarına göre hareket etmek isteyen silahlı İslami grupların sorunu burada ortaya çıkıyor, dünya ise onlarla çağdaş kanunlara göre hareket ediyor.

Geniş kitlesi de aynı krizi yaşıyor; dini, tarihi, kabilesel ve ırkçı duyguların karışımı onun bu çelişkiyi görmesini engelliyor.

Desteklediği grubun işlediği suçlardan utanç duymadığı gibi, ahlaki üstünlük iddiasını azaltmıyor.

Grubun eylemlerini tamamen eski fikirlere inanmış bir akıldan, karşı tarafın eylemlerini ise bazı çağdaş fikirlere aşina bir akıldan geçiriyor.

Dünyayla siyasi bir tartışma yürütmek istediğimizde karşılaştığımız ilk entelektüel sorun budur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkinci sorun, halkımız için mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek amacıyla, zayıf ve güçlü yönlerinizi yönetmekle ilgilenen bir meslek olan siyasetin amacını anlama konusundaki eksikliğimizdir.

Bazen zayıflık, oynayabileceğin en güçlü kozdur ve güç bazen karşılaştığın en büyük engeldir.

Hakikati iyi sunarsan sana hizmet eder, ancak elde etme sanatını kaçırırsan sana fayda sağlamaz.

Bu, teknik bir yöneticiye eylem sisteminin tutarlılığını sağlayan, söylemi kontrol eden, beklentilerin sınırını ayarlayan, rakibinin zayıflıklarını keşfeden ve siyaset oyununun kurallarını ve sahasının sınırlarını bilen bir liderliğe ihtiyaç duyar.

Görünmeyen konular siyasetin kapsamına girmediği gibi, siyasetçilerin görev tanımlarında da yer almaz.

Bize yağmur yağdıracağına söz vermek, namaz kılar ve oruç tutarsak ekonomimizin iyileşeceğini müjdelemek veya Allah'ın sevgisi ve düşmanlarımızın öfkesi ile kutsanmış kazanan savaşlar yapmak bir siyasetçinin görevi değildir.

Bunlar, belirli bir zamanda ölçülemeyecek veya bunlara güvenilemeyecek koşullardır.

Mucizelere inansanız bile, istediğiniz zaman onları gerçekleştirme yeteneğine sahip olduğunuzu iddia etmezsiniz.

İslami gruplar Allah'ın kendilerini desteklemesi için tek yapmaları gerekenin, yaptıklarının üzerine Allah'ın adını taşıyan bir işaret koymak ve kendileriyle materyalist, dünyevi bir şekilde tartışanları küçümsemek olduğuna inanırlar.

Allah'ın 'hakikat' ehline desteği, bizi üçüncü ve tehlikeli, entelektüel soruna getiren gevşek bir kavramdır; bunu anlamak için açık fikirli olmak ve tedavi etmek için eğitici bir çaba göstermek gerekir.

'Hak' kavramı yalın haliyle, sadece senin zihninde var olur. Karşı taraf da kendi hakkını talep eder.

Bu, karşı tarafın anlatımını ciddiye almanızı gerektirir ve bu, herkesi bağlayan ilahi bir hakka sahip olduğuna inanan biri için ne yazık ki zor bir iştir.

Siyasi iradeler arasındaki çatışmada, gücünüz, başkalarını ikna etme ihtiyacınızla ters orantılıdır.

Bu nedenle zayıf taraf dünyanın kontrolüne ihtiyaç duyarken, güçlü taraf dünyanın denklemden çıkmasını ister.

İsrail'le yaşanan çatışmada Filistinlilerin dünyaya daha çok ihtiyacı var. Çağdaş yasalara ve bunlara bağlılığa daha çok ihtiyacı bulunuyor.

Dünyanın direniş olarak kabul ettiği şeyle terörizm olarak gördüğü şey arasındaki farkı anlamaya daha çok ihtiyaç duyuyor.

Milis güçleri, sadece halkının öfkesini biraz dindiren ve ona geçici bir zafer hissi veren ani ve kısa süreli askeri operasyonlarla gelmez, aynı zamanda bu küçük zaferlerle geleneksel kodun yerine alternatif bir ahlaki kod yaratır.

Bu kod, intihar düşüncesini bir kural haline dönüştürür. Yasayı bir engel değil, bir koruyucu olarak görür ve silah kullanma kararını her şeyin üzerinde bir ahlaki üstünlük haline getirir.

Bu da silahı kendi başına bir amaç haline getirir, konuşmayı susturur, sadece silahın sesini yükseltir ve ona yapılan herhangi bir eleştiriyi ihanet olarak görür.
 


Ayrıca geleneksel kodun vatandaşların çıkarlarına olan bağlılığını, liderliğin sorumluluğunu ve sonuçların değerlendirilmesini küçümser.

Bu etik, bazen teslim olmayı bazen de geri çekilmeyi gerektirir. Çünkü bu, vatandaşları daha büyük felaketlerden kurtarır.

Milis kodu, bu tür fedakarlığı takdir etmez, aksine onu küçümser ve onunla alay eder.

Milis kodu, toplumun ahlaki bakış açısının ufkunu daraltır. Milis kodu, siyasi düşünmenin önündeki dördüncü engeldir.

Ancak milis güçleri, pozisyonlarını haklı çıkarmak ve savunmak için hala dilsel bir söyleme ihtiyaç duyacaktır. Akılcı düşünmeyi yenilgi olarak gördüğü ve eylemleri çatışmanın yapılabilirliğine değil, ilk darbenin kahramanlığına dayanır.

Bunun için ona uygun olan retorik yöntemleri istek değil haberdir. Doğru hesaplanmış bir denklemde değil, güzel ve etkili kelimelerdir.

Barışla savaş arasında kaldıysanız cevap hazır:

Altın verseler bile barışmayın…


Sizin dilinizi konuşan ama disipline olmayan, size fayda sağlamak yerine zarar veren silahlı bir grubu eleştirirseniz, size şöyle derler:

Kılıcı sizin olan el, sizi annenizden ayıran kılıcı eli ile denk midir?


Boşuna tartışıyorsunuz. Kağıt ve kalem hesabıyla boşuna o elin benim olmadığını, kılıcının da benim olmadığını söylüyorsunuz.

Belki bölgesel bir devletti. Belki bir organizasyonla  oldu. Ama o benden yana değildi, bir karar konusunda bana danışmadı, çekincelerimi umursamadı, benim koşullarımı hesaba katmadı, vatandaşlarının koşullarını da hesaba katmadı. Onları tepkiden korumak umurumda değil…

Şiirsel düşünce politik düşüncemizin önündeki en büyük engellerden biridir. Patlayıcı bir hediye kutusunun zarif selofan ambalajıdır.

Ölçü ve kafiye bakımından bilge ve kararlı görünür, ancak gerçekte taşıyıcısını yakan bir alev mancınığıdır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU