Erdoğan: 2 milyon insanın suyunu, elektriğini, gıdasını kesmek en temel insan hakkının ihlalidir

"Gazze şu an itibarıyla mazlumdur, mağdurdur, ama İsrail'in böyle bir durumu söz konusu değil"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'ne katıldı.

Programda katılımcılara hitap eden Erdoğan, "Köklü geçmişimize rağmen ilişkilerimizde bir dönem fetret devri yaşadık. Bir şekilde Afrika halklarıyla irtibatlarımızı korumaya gayret ettik. Afrikalı kardeşlerimizle yeniden kucaklaşırken işbirliklerimizi kazan-kazan şeklinde ilerletmeye çalıştık. Tarihinde sömürgecilik lekesi bulunmayan bir millet olarak hiçbir ayrım yapmadan Afrika halklarını bağrımıza bastık" dedi. 

ABD'ye uçak gemisi tepkisi

Erdoğan konuşmasında İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

"İsrail ile Filistin arasındaki hadiseler kaygımızı daha çok artırdı" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Tüm dünyaya sesleniyorum 360 km.'ye sıkışmış 2 milyon insanın suyunu, elektriğini, gıdasını kesmek en temel insan hakkının ihlalidir. Gazze halkının toptan cezalandırılması daha fazla gözyaşına sebep olacaktır. İnsani yardım uçağımızı bu sabah gönderdik. İlk yardım malzemesi taşıyan uçak bugün saat 12 itibarıyla havaalanına indi. Aynı şekilde Katar, Suudi Arabistan bunu yaparken ABD, İngiltere uçak gemisi göndermeyi konuşuyor. İnsan hakları beyannamesinde acaba bunlar var mı? Biz dertleniyoruz. Eğer insan hakları evrensel beyannamesine zerre kadar saygınız varsa acaba buraya ne gibi bir yardımda bulunabiliriz bunu konuşmaları lazım. Gazze'ye insani yardımlarımızı ulaştırmaya devam edeceğiz.  Tüm tarafları aklı selime davet ederek, kalıcı barışı görüşmeye davet ediyoruz. Özellikle bir konuyu ifade etmem lazım Gazze şu an itibarıyla mazlumdur, mağdurdur. Ama İsrail'in böyle bir mazlum durumu söz konusu değil. ABD'nin bölgeye uçak gemilerini göndermesi tarafların arasındaki tansiyonu düşürmesine hiçbir katkı sağlamıyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a da tepki gösteren Erdoğan şunları söyledi:

ABD dışişleri bakanı, "İsrail’e dışişleri bakanı sıfatı ile değil bir yahudi sıfatıyla yaklaşıyorum" diyor. Sana karşındakiler de "bölgeye bir müslüman sıfatı ile yaklaşıyorum" derse ne diyeceksin? Biz Yahudi, Türk, şu bu demiyoruz. Karşındakine insan sıfatı ile yaklaşacaksın. O çocukların halini görmüyor musun? Annelerinin babalarının ne hale geldiğini görmüyor musun? Biz bugüne kadar hiç böyle yaklaşmadık. Ülkemdeki İsrail büyükelçiliklerini her türlü koruma altına aldık. Çünkü bu tür dönemlerde her şey olabilir. Biz de ülkemizdeki büyükelçilikleri hep güvence altında tuttuk.

Erdoğan'dan ABD'ye: Aramızda güvenlik sorunu var, bu da ülkeyi bölmek isteyen terör örgütlerine cesaret vermektedir.

ABD'nin Suriye'de Türk SİHA'sını düşürmesini eleştiren Erdoğan, "Biz seninle NATO'da beraber değil miyiz? Sen nasıl böyle bir şey yapabilirsin? Sen nasıl müttefiksin? Aramızda güvenlik sorunu var. Bu da ülkeyi bölmek isteyen terör örgütlerine cesaret vermektedir. Bize karşı oynanan bu tiyatroyu acı bir tebessümle karşılıyoruz. Tiyatro oynayanları kendi senaryolarıyla baş başa bırakıp kendi milli güvenliğimizi sağlamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU