Ermenistan lideri Paşinyan, Putin'in katılacağı BDT zirvesine gitmeyecek

Erivan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılarak da Kremlin'i kızdırmıştı

Ateşkesin ardından Karabağ'ı terk eden Ermenilerin araçları, uzun kuyruklar oluşturmuştu (Reuters)

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de gideceği Bağımsız Liderler Topluluğu (BDT) zirvesine katılmayacağı bildirildi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un ofisinden yapılan açıklamada, Paşinyan'ın "bazı koşullar nedeniyle" görüşmelerde yer almayacağını söylediği belirtildi.

Açıklamada, Paşinyan'ın Caparov'u arayarak BDT Liderler Zirvesi'ne katılmayacağı için üzgün olduğunu ifade ettiği de aktarıldı. 

Kırgızistan'ın dönem başkanlığını yürüttüğü BDT Liderler Zirvesi, başkent Bişkek'te 13 Ekim'de düzenlenecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Dairesi Başkanı Muratbek Azımbakiyev, geçen hafta yaptığı açıklamada zirveye Putin'in de katılacağını duyurmuştu.

Azımbakiyev, Putin'in 12 Ekim'de Bişkek'e ziyaret düzenleyeceğini ve Caparov'la iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi için görüşme yapacağını bildirmişti.

Fransız haber ajansı AFP, söz konusu ziyaretin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kendisi hakkında martta tutuklama kararı çıkarmasının ardından Putin'in ülkesi dışındaki ilk ziyaret olacağına dikkat çekti.

Ermenistan parlamentosu da UCM'nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nü 22'ye karşı 60 oyla kabul etmiş, Kremlin'de hamleye tepki göstererek gelişmeleri "İkili ilişkiler açısından yanlış karar" diye nitelemişti. Paşinyan daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle de görüşmüştü.

AFP, Paşinyan'ın BDT zirvesine katılmama kararıyla Ermenistan'ın UCM üyeliğinin, Erivan-Kremlin ilişkilerinin Dağlık Karabağ meselesi nedeniyle gerildiği bir dönemin ardından yaşandığına işaret etti.
 


Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu

Bakü yönetimi, 19 Eylül'de Karabağ'da "terörle mücadele operasyonu" başlatmıştı. Yaklaşık 24 saat süren operasyonun ardından Ermeni ayrılıkçı gruplar silah bırakmıştı. 

Karabağ'daki Ermeni yönetiminin başındaki Samvel Şahramanyan, 28 Eylül'deki açıklamasında 1 Ocak 2024 itibarıyla Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin varlığının sona ereceğini duyurmuştu. 

Karabağ'da yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyordu. Erivan yönetiminin rakamlarına göre bunlardan en az 100 bin 500'ü bölgeyi terk ederek Ermenistan'a geçti.

Paşinyan, Karabağ operasyonunda Ermenistan'ı yalnız bıraktığı gerekçesiyle Moskova'yı eleştirmiş ve "Güvenlik için yalnızca Rusya'ya bağlı olmamız stratejik hata" demişti. 


Independent Türkçe, AFP, RFERL

DAHA FAZLA HABER OKU