Pandemi nedeniyle turizm gelirlerini kaybeden Afrika ülkeleri gözlerini Çin'e çevirdi

Birçok Afrika ülkesi Çin sosyal medyasında kampanya yürütüyor

2021'de safari turları düzenleyen şirketler gelirlerinin yüzde 75'ini kaybetmişti (Reuters)

Kovid-19 pandemisi nedeniyle büyük ekonomik kayıplar yaşayan Afrika ülkeleri, Çin'den turist çekmek için yoğun çalışmalar yürütüyor.

Johannesburg merkezli Journey isimli şirkette turizm yönetimi uzmanı olarak görev yapan Mike Fabricius, "Kovid turizm sektörünün çoğunu sildi. Özellikle Afrika gibi dünyanın yoksul kısımlarında. Bazı Afrika ülkelerinin ekonomileri turistlerin getirdiği ve harcadığı dövize dayanıyor. Bunu birkaç yıllığına kaybetmek çok çok büyük bir darbe oldu" diye konuştu.

Turizmde Çin pazarına açılmak isteyen ülkelerden Güney Afrika, Mısır, Kenya ve Tanzanya, Çin'e doğrudan uçuşlarını artırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kenya yönetimi bunun yanı sıra Çin merkezli sosyal medya platformalarıyla da işbirliği anlaşmaları imzaladı.

Kenya Turizm Kurulu direktörü John Chirchir, "Şu anda WeChat ve TikTok üzerinden yaptığımız pazarlama nedeniyle büyük ziyaret noktalarımıza Çin'den daha fazla turist geliyor. Ocak-Nisan periyodunda 8 bin Çinli turist Nairobi'ye geldi. Bu rakam geçen yıl aynı periyotta 6 binden azdı" diye konuştu.

Çin'den gelen uçuşlara yüzde 50'ye kadar indirim uygulayan Tanzanya'da ise Turizm Bakanı Muhammed Mchengerwa, "Çinli turistleri getirmek için daha fazlasını yapmalıyız. Turizm kurulumuz yıl sonuna kadar 45 bin Çinli turistin ülkemizi ziyaret edeceğini tahmin ediyor. 2022'de toplam 1,5 milyon turistin geldiğini düşünürsek, Çin pazarının potansiyelini kullanmaya yakın bile değiliz" ifadelerini kullandı.


Pandemi öncesi son yıl olan 2019'da Afrika kıtasında turizm yıllık yüzde 5'lik bir büyüme kaydediyordu ve gayrı safi milli hasılanın ortalama yüzde 8,5'unu oluşturuyordu.

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin (WTTC) verilerine göre, sektöre doğrudan yatırım 29 milyar dolar civarındaydı ve sektörde 24,3 milyon kişilik istihdam sağlanmıştı. Bir başka deyişle Afrika'nın toplam çalışan nüfusunun yüzde 6,4 turizm sektöründeydi. 

Ancak pandemi sonrası getirilen seyahat yasakları Afrika'nın bu rakamların neredeyse yarısını kaybetmesine neden oldu.

Örneğin kıtanın en çok tercih edilen destinasyonu olan Güney Afrika'da yabancı turist sayısı 2021'de yüzde 85 azalırken, turizm sektörünün elde ettiği 21 milyar euroluk gelir de 9 milyar euro seviyelerine kadar gerilemişti.


Independent Türkçe, El Pais, Semafor

DAHA FAZLA HABER OKU