Güney Kore'den ülke çapında tatbikat kararı

"Kuzey Kore'den gelebilecek nükleer saldırılara karşı hazırlanıyoruz"

Güney Kore ve ABD'nin geçen yıl ağustosta düzenlediği ortak tatbikatta da halka gaz maskeleri dağıtılmıştı (AFP)

Güney Kore, bu ay ülke çapında sivil savunma tatbikatı düzenleme kararı aldı. 

Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, dünkü açıklamasında "Kuzey Kore'nin provokasyonlarına" karşı 23 Ağustos'ta ülke çapında tatbikat yapılacağını belirtti.

Başbakan, tüm halkın tatbikatlara katılmasını ve yetkililerin yönlendirmelerine harfiyen uymasını istedi. 

Güney Kore İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tatbikatlarda yurttaşlardan 20 dakika içinde yeraltı sığınaklarına inip saklanmalarının isteneceği belirtildi. 

Açıklamada, 51 milyon kişinin yaşadığı ülkede 17 bin yeraltı sığınağının tatbikat amacıyla kullanıma hazır hale getirileceği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca hastanedeki tedavilerin, havayollarının, metroların ve vapur seferlerinin tatbikatlardan etkilenmeyeceği bildirildi. Son dönemde yoğun yağışlardan etkilenen ve afet bölgesi olarak belirlenen 13 yerin de tatbikatlarda kullanılmayacağı bilgisi paylaşıldı.

Bakanlık, sivil savunma çalışmasının, Kuzey Kore'den gelebilecek olası "nükleer füze saldırılarına ve drone operasyonlarına" karşı savunma kapasitelerinin test edileceği daha büyük bir tatbikatın parçası olduğunu da bildirdi. 

Seul yönetimi, ülke çapındaki son sivil savunma tatbikatını 6 yıl önce yapmıştı. 

ABD'nin geçen ay "Kuzey Kore kaynaklı nükleer tehdide" karşı Güney Kore'ye 40 yıl sonra ilk kez nükleer denizaltı göndermesi, Pyongyang yönetiminden büyük tepki toplamıştı. Kuzey Kore, ABD'nin bu hamlesine balistik füze atışlarıyla karşılık vermişti. 

Kuzey Kore Savunma Bakanı Kang Sun-nam, ABD'den gönderilen denizaltının "nükleer silah kullanımı" olarak görülebileceğini savunarak, Seul yönetimini uyarmıştı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise bölgedeki durumun "Soğuk Savaş'ın da ötesinde bir nükleer kriz aşamasına ulaştığını" savunmuştu.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU