Kore'de ateşkesin 70. yılı: Derinleşen nükleer gerilim törenlere damga vuracak

Kuzey Kore, Çin ve Rusya'ya işbirliğini geliştirmek isterken, Güney Kore ise ABD'den daha fazla garanti istiyor

Kuzey Kore'nin 10 Mart'ta yaptığı füze tatbikatı tarafların savaşa hazırlık çabasının bir işaretlerinden biri olarak görülmüştü (KCNA) 

Kore Savaşı'nda ateşkesin sağlanmasının 70. yıl dönümü hem Güney Kore'de hem de Kuzey Kore'de düzenlenecek törenlerle kutlanacak.

Kuzey Kore yönetimi binlerce kişinin katılacağı kutlama törenine Çin ve Rusya delegasyonlarını davet ederken, kutlamaların Pyongyang için bir gövde gösterisine dönüşeceği tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kore Savaşı'nı "Büyük Anavatanın Kurtuluş Savaşı" olarak anan Kuzey Kore'de ateşkes tarihi bir zafer olarak görülüyor.

Başkent Pyongyang'da yapılacak kutlamalarda büyük bir askeri geçit töreni yapılması ve yeni geliştirilen nükleer başlık taşıma kapasiteli füzelerin sergilenmesi bekleniyor.

Güney Kore'de ise biraz daha kasvetli bir havada geçmesi beklenenen törene, savaşta hayatını kaybedenlerin arasına bir grup yabancı Kore gazisi davet edildi.

Pyongyang tarafından "hain" olarak tanımlanan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un törenleri büyüyen Kuzey Kore tehdidini vurgulamak ve ülkenin ABD'yle olan ittifakını güçlendirmek için kullanması bekleniyor.

Ateşkesin 70. yılında gerilim derinleşiyor

Kore Savaşı'nın sona ermesinin 70. yılı, iki ülke arasındaki gerilimin en yüksek seviyeye çıktığı bir döneme sahne oluyor.

Kuzey Kore yönetimi peş peşe füze denemeleri yapmaya devam ederken, Güney Kore ise ABD'yle yaptığı ortak tatbikatlarla Pyongyang'a yanıt veriyor. 

İki ülke arasındaki "misliyle mukabele" döngüsüne sözlü tehditler de eşlik ediyor.

Kuzey Kore'de Seul'e yönelik "önleyici" bir nükleer saldırı ihtimali tartışılırken, ABD yönetimi ise olası bir saldırı durumunda Kim rejimini sona erdireceklerini vurguluyor.

Bölgede artan gerilim, iki ülkenin teknik olarak halen savaş halinde olduğunun da bir hatırlatıcısı. 70 yıl boyunca yaşanan diplomatik iniş ve çıkışlar yaşayan iki ülke de birbirini varlık tehdidi olarak görmeye devam ediyor ve bu durum ateşkes anlaşmasının bir barış anlaşmasına dönüşmemesinin en önemli sebebi.


Kim Jong-un'un Rusya ve Çin planı

Rejimin varlığının devamı için bir garanti olarak gördüğü nükleer silah cephaneliğini genişletmeye devam eden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Çin ve Rusya'nın ABD'yle olan rekabetinden faydalanarak bu ülkelerle işbirliğini geliştirmek istiyor.

Bu, Kuzey Kore için aynı zamanda ABD ve Japonya'ya ittifak kuran Güney Kore'yi dengeleme amacı taşıyor.

Kuzey Kore devlet medyası da ateşkesin 70. yılı için yapılacak törenlere Rus ve Çin delegasyonlarının katılımını ön plana çıkarmış durumda. Törenlere Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun liderlik ettiği bir heyet katılacak. Çin ise Komünist Parti Politbüro üyesi Li Honzhong'u Pyongyang'a göndermiş durumda.

Seul'deki Ewha Üniversitesi'nden Profesör Park Won Gon, Şoygu ve Li'yle Pyongyang'ı büyük meydanına bakan balkonda oturarak askeri geçit törenini izlemek Kim Jong-un'un halka gösterebileceği en başarılı görüntülerden biri.

Park ayrıca, Çin ve Rusya'ya gönderilen davetlerin Kim'in ABD ve Güney Kore arasında güçlenen askeri işbirliğinden duyduğu rahatsızlığı da yansıttığını belirtiyor.

Kore
1950'de başlayarak yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne neden olan Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkes anlaşması Temmuz 1953'te Panmunjom'da imzalanmıştı (AP)


Seul, ABD'yle işbirliğini geliştirmek istiyor

Güney Kore için 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasının en önemli sonucu ABD'yle imzalanan savunma işbirliği anlaşması olmuştu. 

Ateşkesin 70. yılında da Seul'un gündeminde ABD'den daha güçlü güvenlik garantileri elde etme çabası yer alıyor.

Kuzey Kore'den gelen nükleer tehdidin büyümesinin ardından Güney Kore lideri Yoon, ABD'nin olası bir nükleer saldırıya karşı kendi nükleer silahlarını hızlı ve kararlı bir şekilde kullanacağının garantisini vermesini istiyor.

Yoon'un Busan'da yapılacak törenlerde ülkenin içinde bulunduğu tehdidin büyüklüğünü vurgulaması ve müttefiklerinden daha güçlü bir işbirliği talep etmesi bekleniyor.


Independent Türkçe, AP, Diplomat

DAHA FAZLA HABER OKU