Yüzlerce uzmandan açık mektup: "Yapay zeka bizi yok etmeyecek"

5 Temmuz'da İsviçre'de düzenlenen yapay zeka zirvesinde insansı robot Ameca da vardı (AP)

Yeni bir açık mektupta yüzlerce uzman, yapay zekanın "insanlık için varoluşsal bir tehdit" teşkil etmediğini savundu.

Bu, yapay zekanın geleceğine yönelik ilgi ve korku artarken mühendisler ve diğer akademisyenlerin yalnızca son girişimi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yeni mektup, martta insanlığın yapay zeka deneyleri nedeniyle tehlikede olduğunu söyleyen binden fazla uzmandan biri olan Elon Musk'ın da aralarında bulunduğu teknoloji uzmanlarının yakın zamandaki girişiminin ardından geldi. Bu girişim, şirketleri çalışmalarını duraklatmaya ve tehlikeleri göz önünde bulundurmaya çağırırken hükümetlerden, şirketlerin bunu yapmaması halinde müdahale etmelerini istemişti.

Yeni mektup bu çağrıya karşı çıkıyor. Mektupta yapay zekanın "geliştirilmesi ve kullanımıyla ilgili kritik kararları doğru alırsak, iyilik için dönüştürücü bir güç olacağı" belirtiliyor.

Mektup, Birleşik Krallık (BK) merkezli Britanya Bilgisayar Topluluğu Yetkili Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BCS, Chartered Institute for IT) tarafından hazırlandı. Kuruluş, mektubun "yapay zeka kıyametine" karşı çıkmak için yayımlandığını belirtti.

Mektupta, ülkenin "sağlam bir davranış kuralları, uluslararası işbirliği ve tam kaynaklara sahip bir düzenlemeyle destekleyerek, yapay zeka rollerinde profesyonel ve teknik standartların belirlenmesine öncülük edebileceği" belirtiliyor. Bu şekilde hem BK'nin bir yapay zeka merkezi olarak tanıtılmasına katkı sunulacağı hem de yapay zekanın iyilik için kullanılmasının sağlanacağı yine mektupta söyleniyor.

İmzacılar arasında, özellikle yapay zeka alanında olmasalarda, düşünce kuruluşları ve kamu kurumlarında çalışanlar da dahil toplumun çeşitli kesimlerinden kişiler yer alıyor. Ama imzacılar, akademi ve iş dünyası bağlamında yapay zeka üzerine çalışmış bir dizi mühendis ve diğerlerini de içeriyor.

BCS, önceki aylarda Elon Musk tarafından imzalanan mektupta yer alan çağrıların kötü niyetli kişilerin ekmeğine yağ sürebileceğini belirtti.

BCS Yetkili Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nün CEO'su Rashik Parmar, "Açıklamamızı imzalayan teknoloji uzmanları ve liderler, yapay zekanın Terminatör gibi değil, eğitim, iş, sağlık ve eğlence alanlarında güvenilir bir yardımcı pilot olarak büyüyeceğine inanıyor" dedi.

Bunu başarmanın bir yolu, yapay zekanın uluslararası sınırlar arasında tanınan standartları karşılayan lisanslı ve etik değerlere saygılı profesyoneller tarafından oluşturulması ve yönetilmesidir.

Halkın, uzmanların yalnızca yapay zekayı nasıl yaratacaklarını ve kullanacaklarını değil, onu nasıl sorumlu bir şekilde kullanacaklarını da bildiklerine dair güvene ihtiyacı var. Evet, yapay zeka dönüş bileti olmayan bir yolculuk fakat bu mektup teknoloji camiasının bu yolculuğun kötü robot efendiler kabusu senaryosuyla biteceğine inanmadığını gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU