Cezayir'de satın alma gücündeki düşüş, düğün törenlerini ve geleneklerini değiştirmeye sebep oluyor.
Düğün salonlarında düğün saatlerinin kısaltılması, sınırlı sayıda davetlinin kabul edilmesi ve çocukların getirilmesinin yasaklanması gibi yeni önlemler, maliyetleri azaltma amacıyla aileler arasında benimsenen uygulamalar haline geldi.
Geleneklere zarar verme
Cezayirli aileler, lüks salonlarda düğünlerin düzenlenmesi için büyük bütçeler ayırıyordu.
Ancak ekonomik kriz, yaşam standardının düşmesiyle birlikte değişikliklere neden oldu ve mali zorluklar geleneksel yaşam tarzını tehdit etti.
Bu durum, evlilik gibi toplumun en önemli etkinliklerinden birini de etkiledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Genel olarak büyük ya da sade Cezayir düğünleri, iyiliğin, birlikte olmanın, mutluluğun ve ortak sevincin simgesiydi.
Ancak son yıllarda, özellikle Kovid-19 salgını ve Rus-Ukrayna savaşı sonrasında, zorlu bir duruma tanık olundu.
Son olaylar, insanların yaşam standardını olumsuz etkiledi ve düğünlerin düzenlenmesinde yeni eğilimlerin ortaya çıkmasına yol açtı.
Bu konuda Cezayir'in Birkhadem semtindeki bir düğün salonunun sorumlusu olan Murad, geleneklerin ve adetlerin satın alma gücündeki düşüş karşısında artık yerinin olmadığını söyledi.
Maliyetleri düşürme
Murad, yeni uygulamalarla ilgili şöyle konuştu:
Düğün salonunu kiralamak eskisi gibi günlük değil, saatliktir. Düğün sahipleri eskiden sabah saat 8'den gece yarısına kadar salonu rezerve ederken, çeşitli yemekler, tatlılar ve içecekler sunarken davetliler de gece ilerleyen saatlere kadar gelmeye devam ederlerdi. Ancak bugün işler değişti. Ekonomik gerileme Cezayir toplumunun geleneklerini tehdit ediyor. Salonları kiralama öğleden sonra dörtten en geç gece 10'a kadar oldu. Tüm bunlar, giderler üzerindeki harcama baskısını ve maliyetleri azaltmak için hayata geçirildi.
Cezayir vilayetinde lüks bir bölgede yer almayan ve herhangi bir ek hizmet sağlamayan basit bir düğün salonunun fiyatı 750 dolardan az olmuyor.
Yemek veya diğer hizmetleri sunan salonların kiralama ücretleri ise genellikle bin ila 5 bin dolar arasında değişirken bazen 10 bin dolara kadar çıkabiliyor.
Bu durum salonun konumu, büyüklüğü ve sunduğu hizmetlere göre değişiklik gösteriyor.
Düğün salonu yöneticisi, fiyatların davetli sayısına göre arttığını ve yemek, tatlı ve servis hizmeti, müzik ve fotoğrafçılık gibi hizmetlerin yanı sıra amatör veya tanınmış müzik grupları veya şarkıcıları getirme gibi hizmetlerin artmasıyla birlikte fiyatların yükseldiğini belirtti.
Hilelere başvurma
Ancak Cezayirlilerin satın alma gücünün düşmesiyle düğünlerin maliyetini düşürmek zorunlu hale geldi.
Murad, ailelerin ve etkinlik salonu sahiplerinin, maliyetleri azaltmak için "hilelere" başvurduğunu şu sözlerle belirtti:
Bu hileler arasında düğün süresinin kısaltılması, yiyecek ve tatlı ikramından kaçınılması, sınırlı sayıda davetlinin çağırılması, çalışanların azaltılması ve çocukların getirilmesinin yasaklanması yer alıyor.
Ayrıca, gelin tarafından giyilen kıyafet sayısının da üçe düşürülmesi hilesi kullanılıyor. Eskiden dokuz veya on kıyafet giyilirken, şimdi sadece üç kıyafet giyiliyor. Bu gelenek Cezayirliler arasında 'tesdîra' olarak adlandırılıyordu. Bu, önceden zorunlu bir adımdı.
Ayrıca, nişan ve yüzük törenlerinin büyük bir tören yerine düğün töreninde birleştirilmesi gibi değişiklikler yapılıyor. Bu değişiklikler, salon sahiplerinin bir günde iki düğün organize etmelerini sağlayarak gelirlerini ikiye katladı.
Cezayir halkının deyimiyle "Düğün bir gece, düzenlemesi ise bir yıl" artık Cezayir ailelerine uyan bir gerçek haline geldi.
Geleneklerden kaçınmak ve maliyetleri azaltmak için hilelere başvurmak öne çıkan bir özellik oldu. Bunun son örneği tesdîra ve akşam yemeğinin birleştirilmesidir.
Davetliler yemek yerken, gelin kıyafetlerini giyer ve hatıra fotoğraflarını çeker, böylece maliyetlerden tasarruf edilir.
Korkutucu rakamlar
Bazıları, bu durumun satın alma gücünün düşmesiyle ilgili olmadığı, daha çok yeni kavramlarla ilişkili olduğunu düşünüyor.
İllizi ilinin Dini İşler ve Vakıflar Müdürü Abdulkadir Bahu'ya göre gençlerin iyi ücretli bir iş, barınma ve çağın diğer gereksinmelerinin sağlanması gibi evlilik koşulları için gerekli maddi imkânlarının bulunmamasının yanı sıra, lisansüstü çalışmalar yoluyla eğitim seviyelerini yükseltmeye yönelik ilgilerinin artması evlilik yaşının gecikmesine doğrudan katkıda bulundu.
Cezayir hükümeti, bekarlık oranının nüfusun yüzde beşi olduğunu açıklasa da, rakamlar bekâr kadınların 12 milyon, bekâr erkeklerin ise 5 milyondan fazla olduğunu gösteriyor.
Sağlık ve Nüfus Bakanlığı, evlenme yaşının kadınlar için 29-30 yaş arasında, erkekler için ise yaklaşık 33.5 yaşında olduğunu belirtip bekarlık oranının bildirilen yüzde beşe yükseldiğini ifade etti.
Ancak bakanlık, gelecekte bu oranın daha da artmayacağını, son dönemde erkek doğum sayısının artması nedeniyle bekarlık fenomeninin ileride azalacağını kaydetti.
Independent Arabia