Sudan'daki okullarda ve üniversitelerde eğitim alan öğrenciler bilinmeyen bir kaderle karşı karşıya. Öyle ki mevcut kriz ve önceki krizler, eğitim sürecinin ilerlemesini doğrudan etkiledi.
Aralık 2018 devriminin başlangıcından bu yana, son beş yılda okul ve üniversite içinde veya dışında yüzlerce öğrencinin ölümüne neden olan sürekli gösteriler ve silahlı saldırılar nedeniyle, eğitimin askıya alınması ve üniversitelerin kapatılması yaygın bir durum.
500 bin erkek ve kız öğrencinin bu yıl lise sınavlarına girmesi gerekiyor. Ancak öğrenciler, Hartum eyaletindeki okulların hasar görmesi ve öğretimin aksaması sonrasında belirsiz bir kaderle karşı karşıya.
Yeni El-Kalakla Okulu'nda Profesör Saber Ahmed Süleyman, "Savaş, benzeri görülmemiş bir felaket durumudur. Doğal afetlerden bile kaçınılabilir ve üstesinden gelinebilir. Çünkü bunlar genellikle yer ve zaman açısından sınırlı. Ancak savaş, en büyük felaketimizdir ve bunun ardından kaos baş gösterir. Daha sonra ise onlarca yıl önce kurulan ve herkes için korunan tüm sistemleri değiştirir" dedi.
Süleyman, krizden kaynaklanan olumsuzluklarla ilgili olarak ise "Eğitime ve öğrencilere verilen zarar çok büyük ve çok etkileyici. Bu durum da öğrencilere, öğretmenlere ve bakanlığın eğitim-öğretim yılını çeşitli aşamalarda ve ortaöğretim veya ilköğretim düzeyinde eğitimi tamamlama planlarına büyük ve acı bir darbe indirdi. Çünkü birçok eyalette eğitimler askıya alındı. Çoğu şiddetli savaşın sürdüğü Hartum eyaletinde bulunan okullar ve üniversiteler tatil edildi" diye konuştu.
Profesör, "Bakanlık, güz dönemi öncesi diploma sınavına girmek için tanınan süreyi aştı. Bu durum, Sudan'ın yüzde 90'ından fazlasında sınav koşullarını etkiliyor. Çünkü yağmur veya kasırgalar süreci imkânsız hale getirebilir. Bunlar, bu noktalarda çözümü karmaşık ve sert hale getirir ve sınavın bütünlüğünü, gizliliğini ve yasalarını etkileyebilir" ifadelerini kullandı.
Bakanlığın krizi çözme çabalarına ilişkin olarak ise Süleyman, şu açıklamada bulundu:
Bakanlığın sınav tarihini Eylül ayına kadar uzatmasını bekliyorum ki bu da yağmurlu aylara denk geldiği için büyük bir macera demek. Öte yandan, 10 Haziran'da sınavların yapılmasının hızlandırılması, durumun istikrarsızlığı ve öğrencilerin ve ailelerinin akademik ve psikolojik hazırlıklarının zayıf olması nedeniyle söz konusu değil. Mevcut askeri kriz herkesin, ailelerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin bu öğrencilerin akademik geleceğini ihmal etmesine neden oldu.
Sınavlar zamanında yapılacak
Ülkenin tanık olduğu kritik duruma ve devam eden çatışmalara rağmen yetkililer, lise sınavlarının zamanında yapılacağını açıkladı.
Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Müdürü Abdülkerim Hasan, yaptığı açıklamada "Savaş, orta öğretim sınavlarının 10 Haziran'da yapılmasını etkilemeyecek" diyerek, aynı zamanda 500 binden fazla öğrencinin sınava gireceğini ve etkilenen okulların sayısının henüz bilinmediğini dile getirdi.
Hartum'da Temel Aşama İçin Genel Eğitim İdaresi Müdürü Muhammed el-Beşir de "Temel eğitim sınavları gelecek ayın ilk haftasında zamanında yapılacak" açıklamasında bulundu.
Ayrıca UNICEF, 7 milyon Sudanlı çocuğun düzenli eğitime ihtiyacı olduğunu belirtti.
İtirazlar
Okulların ve eğitim kurumlarının tamamen çökmekte olduğu, öğrencilerin ve ailelerinin psikolojik durumlarının ağır olduğu bir dönemde, zamanında sınava girmek öğrenciler açısından bir şok olabilir.
Eğitim uzmanı Naser Musa, "Ülkenin içinde bulunduğu koşullar göz önüne alındığında, özellikle okullara giden öğrenciler için tehlike oluşturan çatışmalar devam ederken, tüm aşamalar için sınavların zamanında yapılması kabul edilemez ve mantıksızdır. Güvenlik durumunun istikrarsızlığı nedeniyle yolların kapalı olması, başkent içinde hareket etmeyi zorlaştırıyor ve çoğu aile, ülke dışına ve farklı eyaletlere göç ediyor" dedi.
Psikolojik açıdan Musa, "Güvenlik koşulları istikrara kavuşsa bile, özellikle kriz dönemi hayatın her alanında büyük psikolojik acılar ve istikrarsızlıklarla sonuçlandığı için öğrencilerin ve ailelerinin psikolojik durumlarının istikrara kavuşturulması zorunludur. Dolayısıyla bu durum, savaşın devam etmesi ve sınavların yeterli bir süre ertelenmemesi halinde beklenmedik bir sonuca yol açabilir. Yüzlerce ve belki de binlerce öğrencinin mali, psikolojik ve diğer çeşitli nedenlerle sınavlara girmediğini de tanık olacağız" ifadelerini kullandı.
Bilinmeyen kader
Üniversitelerin sürekli kapalı kalması, binlerce öğrencinin zamanında mezun olamamasına neden olduğu için Sudan'daki üniversite öğrencileri, uzun yıllar boyunca bilinmeyen bir kaderin acısını çekiyor.
Bir öğrenci normalde üniversiteden dört yılda mezun olurken, şimdi altı veya bazen daha da fazla yılda mezun oluyor.
Öğrencilerin karşılaştıkları bu engeller çeşitli sorunlara yol açıyor. Psikolog Ala Kasım, "Sudan'da üniversite eğitimi almak, üniversitelerin aylarca ve aralıklı dönemlerle kapanmasından mustarip öğrenciler açısından bir kabusa dönüştü. Üniversitelerin kapalı kalması, bir akademik yılın genellikle üç yıla uzamasına neden oluyor. Bu, bazı öğrencilerin okulu bırakmasına ve farklı işlerde çalışmaya başlamasına neden oldu. Eğitim zorluğu, uzun süre eğitimin kesintiye uğraması nedeniyle iyi sonuçlar alınamaması ve öğrencilerin büyük hayal kırıklığı ortasında binlerce öğrenci, eğitimlerini yurt dışında tamamlamak ve sıfırdan başlamak için arayışa girdi. Yıllarının kaybı, bunun sonucunda çeşitli akıl hastalıklarından mustarip birçok kişi için bir şok niteliğindedir" ifadelerini kullandı.
Ailelerin hayal kırıklığı
Sudanlı aileler, çocuklarının eğitim alamaması nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. İhsan Mustafa, "Sudan'da eğitimin engellenmesi bir anlık bir durum değil, daha çok Sudanlı öğrencilerin, eğitim hayatlarının ilerlemesini olumsuz etkileyen siyasi sorunlardan mustarip olduğu uzun yıllar boyunca birbirini takip eden krizlerin sonucudur" açıklamasında bulundu. Mustafa, "Son kriz, öğrencilerin ailelerinin Sudan'daki eğitim hayatına olan güvenlerini kaybetmelerine neden oldu. Binlerce öğrencinin yerel eğitimden ziyade yurt dışında eğitim arayışına girmesine tanık olacağız" dedi.
Independent Arabia