Adaylarla bir gün... Altılı Masa adaylarından Temurci çarşı-pazar dolaştı, cemevi ziyaret etti

Gelecek Partisi Teşkilat Başkanı Selim Temurci, CHP listesinden İstanbul 1. bölge vekil adayı. Onunla bir gün geçirdik ve seçim çalışmasını izledik

Siyasi partilerde politika belirleme sürecine katılan akademisyen-siyasetçiler ile siyaseti genellikle taban ve halkla birlikte yapmaya çalışan "teşkilatçılar" arasında hep bir fark olmuştur. 

Teşkilatçılar ile akademisyenler zaman zaman itilaflara da düşer. Ama kazanan genelde tabana kendini sevdiren siyasetçiler olur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selim Temurci, teşkilatçı kimliğiyle biliniyor ama aynı zamanda doktoralı bir ekonomist. 

Rize'de doğan, imam-hatip lisesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olan, Marmara Üniversitesi'nden ekonomi alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi alan Temurci'nin, Rize'de Milli Gençlik Vakfı'na dayanan bir siyasi geçmişi var.

AK Parti'de Kağıthane İlçe Yönetim Kurulu üyeliği, İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeliği ve AK Parti İstanbul İl Başkanlığı yaptı.

2018 yılında il başkanlığından istifa etti. 

Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlığını yaptığı Gelecek Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. Partinin Teşkilat Başkanlığı'nı yürütüyor.

Gelecek Partisi'nin, Altılı Masa'nın diğer bileşenleri olan Saadet Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'yle birlikte milletvekili adaylarını CHP listelerinden gösterme kararıyla birlikte CHP'nin İstanbul 1. bölge adayları arasında yer aldı. 

2018 seçimlerindeki verilere göre "kesin seçilecek" bir sırada aday gösterildi. 

Diğer tüm milletvekili adayları gibi yoğun bir sürece girdi. Seçim bölgesinde her gün onlarca programa katılıyor. 

Independent Türkçe, birçok partiden birçok adayla birlikte Temurci'nin de bir günlük programını takip etti. 

 

 

Ümraniye'de seçim mesaisi

Temurci, o günün büyük kısmını İstanbul'un kalabalık ilçelerinden biri olan Ümraniye'ye ayırmıştı.

2018 seçimlerinde Ümraniye'de Cumhur İttifakı yüzde 59,9, Millet İttifakı ise yüzde 33 oy almıştı. İlçenin nüfusu 1 milyona doğru koşuyor. 

Programına, partisinin Ümraniye İlçe Başkanlığı'ndan başlayan Temurci, Gelecek Partisi teşkilat mensuplarından ilçeye dair son bilgileri aldı.

"Kadınlar neden daha 'özgür' konuşuyor?"

Kadınların erkeklere nazaran daha özgür konuştuklarını duyan Temurci, bu durumun gerekçesini kendisi açıkladı: "Ağır ekonomik kriz ve işsizlik sarmalının en çok etkilediği kesim kadınlar. Mevcut durumun etkilerini en yakından onlar yaşıyor. Dolayısıyla yaşadıklarını söylüyorlar."

Sahada özelikle iktidar partisi mensuplarından tepki gelebileceğini, bunlara aynı tonda yanıt verilmemesi gerektiğini belirtiyor ve yumuşak bir üslup kullanılmasını istiyor.

 

 

Pazar esnafı: Halk, zamların hesabını bize soruyor

Temurci ve ekibinin Ümraniye'deki ikinci durağı Armağanevler Semt Pazarı.

Vekil adayı Temurci, pazar esnafını ve alışveriş yapan halkı selamlıyor, fiyatları soruyor. Pazar ziyareti sırasında birkaç "PKK ile birlik oldunuz" tepkisi gelse de buranın ana sorunu artan fiyatlar ve hayat pahalılığı. Bir vekil adayını görüp de dertlerini anlatan vatandaşlar, destek açıklayanlar, "dua ediyoruz" diyenler de "seni seviyoruz ama destek veremeyiz" diye söyleyenler de var.

Pazarcılar da alışveriş yapanlardan daha dertli. Çünkü artan maliyetler nedeniyle yapılan zamların hesabının halk tarafından kendilerine sorulduğunu söylüyorlar. 

"Birileri bizi hain ilan etse de devletimizi, milletimizi seviyoruz. Büyük bir kutuplaşma oluşturuyorlar. Hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar sebzeyi-meyveyi gösterip 'pahalı' diyor. Biz bu pahalılığı bitireceğiz" diyor. Temurci kiminle konuşsa önce dua sonra destek istiyor.

 

 

 

AK Parti'li kadınlardan Gelecek Partili CHP adayına: "Çok emeğin var" 

Sıradaki durak Ümraniye'nin en büyük caddesi olan Alemdağ Caddesi. 

Trafiğe kapalı olan bu caddede her parti bir stant kurmuş durumda. Partilerin müzikleri birbirine karışıyor. Önce CHP standını ziyaret eden Temurci, burada bir süre partililerle sohbet ediyor. Hemen yakında AK Parti'nin kurduğu bir stant var. Oraya gidiyor, parti görevlisi bir kadın onu görünce ayağa kalkıp eski il başkanlarını selamlıyor ama biraz sitemkâr. AK Parti kadın kollarından biri Temurci'ye, "Çok emeğin vardı başkanım, bu emekleri taçlandırman gerekiyordu" diyor.

Temurci'nin bu sözlere yanıtı şöyle: 

"Abla, reise yalvardım. Bu hırsızları gönder de şu AK Parti'yi kuruluş ilkelerine geri döndürelim dedim."

Cumhur İttifakı bileşeni Büyük Birlik Partisi, Yeniden Refah Partisi ve HÜDAPAR stantlarını da ziyaret ediyor Temurci. CHP İlçe Örgütü'nde soluklanıyor. Örgüt mensuplarıyla bir araya geliyor.

 

 

AK Parti üyesi muhtar: 'İstanbul ve Ankara gidecek' dedim diye beni mahkemeye verdiler, şimdi Türkiye gitti

Namık Kemal Mahallesi muhtarlığına giderek daha önceden tanışıklığı bulunan muhtar Halil Dalçık'la hasret gideriyor Temurci.

Muhtar Dalçık AK Parti üyesi. 

2019 seçimlerinde sosyal medyada "Ankara ve İstanbul gitti dediğim için beni mahkemeye verdiler. E gitmedi mi? Şimdi Türkiye gitti. Bu iş değişime doğru gidiyor" diyor.

"Muhafazakarlar, Tayyip Bey'e, ‘Şunlar yanlış, bunlar bize yakışmaz' deyin"

O sırada Temurci'nin "muhafazakâr mahalleye" sitemleri başlıyor:

"Bu ülkenin muhafazakâr, mütedeyyin, milliyetçi kanadı öyle bir hale gelmiş ki. Ahmet Davutoğlu, Selim Temurci gitti bir parti kurdu. Doğru da yanlış da yapmış olabilir. Saygı duyarız. Ama ne olur bugün bu ülkeyi yöneten başta Tayyip Bey olmak üzere gidin şu adamlara yüzlerine 'Şunlar yanlış, bunlar bize yakışmaz' deyin. Makamdan, mevkiden, paradan korkuyorsunuz. Ama bizim inancımız bunu söylemiyor ki. Biz dinsiz şeytan olamayız." 

Temurci, hükümet politikaları nedeniyle kendilerinin de eleştirilerin hedefi olabileceğini söylüyor: "Şu anda mücadele ediyoruz ama insanlar 'Bunları görmediniz mi' diyor. Kardeşim, gördük, mücadele ettik, kavga ettik, sopa yedik ve geldiğimiz nokta burası."

 

 

Alevi dedesinden "zengin cemevi" şakası

Bir sonraki durak için ise "Günün en güzel programlarından biri" diyor Temurci. 

Burası Kâzım Karabekir Cemevi. 

Ağacın altında yeni demlenmiş çayı içerken Cemevi kurucularından Erdal Ahi'yle sohbet ediyor. 

Ahi de sitemli. 

Siyasetçilerin seçimlerden sonra kendilerini unuttuğunu düşünüyor. 

Temurci daha önce bu cemevine hiç gelmediğini ama Sarıgazi ve Kartal'daki cemevlerine gittiğini hatırlatıyor.

Ahi, şakayla karışık "Biz garibanız, garibanın yüzü zemheriden soğuk olur. Zengin yere gidiyorsunuz" deyince ortamda gülüşmeler duyuluyor. 

Temurci, bu şakaya şu kaşılığı veriyor:

"Biz camilerle ilgili bir çalışma yapmıştık. Bir hocaefendi 'Biz senin hafız olduğunu bilirdik. Sen cemevlerine daha çok bize daha az geliyorsun' demişti. Şimdi buraya geldik Erdal Bey de 'Zengin cemevlerine gidiyorsun' diyor." 

 


Cemevinden sonra sırada bir sünnet düğünü ve Çankırılılar Derneği ziyareti oluyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan program gece yarısına doğru bitiyor. 

Şu anda iddiası olan bütün partililerin milletvekili adaylarının temposu, tıpkı Selim Temurci'nin temposu gibi. Yoğun bir seçim çalışmasının içindeler. 

Independent Türkçe, birçok farklı partinin adaylarını sahadan takip etmeyi sürdürecek.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU