Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Avrupa'da 30 yılın en büyük artışı

Küresel askeri harcamalar 2022'de 2,24 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaştı

Fotoğraf: Reuters

Küresel askeri harcamalar Rusya'nın Ukrayna'yı geçen yıl işgal etmesinin ardından tarihi zirveye yükselirken, Avrupa ülkelerinin harcamaları 30 yıl önce sona eren Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük artışı kaydetti.

Savaş ve silahlanma konularında başlıca araştırma kuruluşlarından Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) küresel askeri harcamaların 2022'de reel bazda yüzde 3.7 artışla 2,24 trilyon dolara yükseldiğini açıkladı.

SIPRI tarafından yayımlanan rapora göre, Avrupa'da askeri harcamalar geçen yıl yüzde 13 artarken bunun büyük bölümü Rusya ve Ukrayna'nın askeri bütçelerindeki yükselişten kaynaklandı.

Raporda, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa'nın çoğu ülkesinde yükselen askeri harcamaların daha da artacağı belirtildi.

Enstitünün kıdemli araştırmacılarından Diego Lopes da Silva, "Bunlara birçok hükümetin harcamaları artırmak üzere birkaç yıllık planlamaları da dahil. Bunun sonucu olarak Orta ve Batı Avrupa'da gelecek yıllarda askeri harcamaların artmasını bekleyebiliriz" dedi.

Enstitüye göre, 1949'a dayanan verilere bakılacak olursa Ukrayna'nın askeri harcamaları 2022'de yüzde 640 artarak kayıtlardaki en büyük yıllık artışı kaydederken, toplam harcamaya Batılı devletlerin gelen maddi yardımları ve silah yardımları dahil edilmedi.
 

2023-03-26T181652Z_714087696_RC2L10AS1T88_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-FRONTLINE-AMMUNITION.JPG
Ukrayna askerkeri / Fotoğraf: Reuters


SIPRI, Rusya'nın askeri harcamalarının ise yaklaşık yüzde 9.2 arttığını ancak veirlerin "yetkili mali kurumların savaşın başlangıcından bu yana şeffaflığı azaltmasından dolayı yüksek düzeyde belirsizlik içerdiğini" belirtti.

rus
Rus ordusu / Fotoğraf: Reuters


ABD, dünyanın en büyük askeri harcama yapan ülkesi

ABD'nin askeri harcamaları ise geçen yıl artan enflasyona rağmen yüzde 0,7 artışla 877 milyar dolar oldu. Küresel askeri harcamanın yüzde 39'unu oluşturan ABD, bu kapsamda ilk sırada yer aldı.

ABD'nin 2022'de askeri harcamalarındaki artışta Ukrayna'ya sağladığı 19,9 milyar dolarlık finansal askeri destek de etkili oldu.

Asya bölgesinde Çin ve Japonya askeri harcamaların lideri

Dünyanın en büyük ikinci askeri harcama yapan ülkesi konumundaki Çin, geçen yıl askeri harcamalara 292 milyar dolar ayırdı.

Çin'in askeri harcamaları, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 4,2 arttı ve 28 yıldır üst üste büyüme gösterdi.

çin
Çin ordusu / Fotoğraf: Reuters


Japonya 2022'de 46 milyar dolarlık askeri harcama gerçekleştirdi. Bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artan rakam, Japonya'nın GSYH'sinin yüzde 1,1'ini oluşturdu. Ülkenin 2022'deki askeri harcamaları, 1960'dan beri görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

Hindistan, 81,4 milyar dolarla 2022'de en fazla askeri harcama yapan dördüncü ülke oldu. Hindistan'ın bu alandaki harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı.

Suudi Arabistan, 75 milyar dolarlık askeri harcamayla beşinci sırada yer aldı.

NATO üyelerinin askeri harcamaları 1,23 trilyon dolar

NATO üyelerinin askeri harcamaları, geçen yıl yüzde 0,9 artışla 1,23 trilyon dolara ulaştı.

Orta ve Doğu Avrupa'da en yüksek askeri harcama yapan ülke 68,5 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. Bu rakamın tahmini 2,5 milyar dolarını Ukrayna'ya sağlanan finansal askeri destek oluşturdu.

Türkiye'nin askeri harcamaları ise geçen yıl 2021'e göre yüzde 26 azalışla 10,6 milyar dolar oldu. Türkiye, geçen yıl en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında 23'üncü sırada yer aldı.

AA-20230423-30942263-30942259-TCG_ANADOLU_ISTANBUL_BOGAZINDAKI_GECISINI_TAMAMLAYIP_SARAYBURNUNA_DONDU.jpg
Yerli üretim olan TCG Anadolu, geçen haftalarda Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı. TCG Anadolu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde en büyük savaş gemisi olarak yer alıyor / Fotoğraf: AA​​​


SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Nan Tian, küresel askeri harcamalardaki artışı "giderek daha güvensiz olan bir dünyada yaşadığımızın işareti" olarak değerlendirdi.

Ülkelerin kötüleşen güvenlik ortamına karşı askeri harcamalarını artırdığını belirten Tian, "Ülkeler yakın gelecekte bu ortamın iyileşeceğini öngörmüyor" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU