Türkiye'den Elon Musk'a para cezası

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasına Rekabet Kurulu'ndan cezalı onay geldi. Musk'a, işlemin Kurulun izni olmadan gerçekleşmesi nedeniyle Türkiye'deki 2022 gelirinin binde 1'i oranında ceza uygulandı

Fotoğraf: Reuters

Rekabet Kurulu, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın, Twitter Inc'in tek kontrolünü devralması işlemine izin verirken, bu işlemin kurulun izni olmadan gerçekleşmesi nedeniyle Musk'a Türkiye'deki 2022 gelirinin binde 1'i oranında ceza uygulanmasını kararlaştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre kurulun, Elon Musk tarafından Twitter'ın tek kontrolünün devralınmasına yönelik resen incelemesi sonuçlandı.

Kurul tarafından yapılan inceleme sonucunda, işlemin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 7. maddesi ve buna dayanılarak çıkarılan Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ kapsamında izne tabi olduğu belirlendi.

İşlem sonucunda etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmaması nedeniyle işleme izin verilmesi karara bağlandı.

Ancak işlemin kurulun izni olmadan gerçekleştirilmesi nedeniyle, Kanun'un 16. maddesi uyarınca devralan konumundaki işlem tarafı olan Musk'a, 2022 yılına ait Türkiye'de elde edilen gayri safi gelirinin binde 1'i oranında olmak üzere idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Avukat Gürkaynak: Keyfi uygulama yok, global uygulama böyle

Dosyaya bakan Avukat Gönenç Gürkaynak, verilen ceza hakkında yapılan yorumlar dolayısıyla sosyal medya hesabı Twitter'dan bir açıklama yaptı. Uygulamanın keyfi olmadığını bildiren Gürkaynak, "Bu yapılan global uygulamadan kopuk değildir ve hukuka uygunluk denetimi mahkemede yapılabilir" dedi.

Gürkanak'ın paylaşımları şöyle:

Rekabet Kurumu'nun Elon Musk'a Twitter devralmasında Rekabet Kurumu'ndan izin almadığı için kestiği cezanın dosyasındaki avukat benim. Sosyal medyada bir anda olayı köpürtecek ve sanki devletler arası yahut keyfi uygulamalar varmış gibi spekülasyona girişecek bir konu yok. Rekabet Kurumu'nun ikincil mevzuatında hangi global işlemlerin Rekabet Kurumu'ndan izin alması gerektiği bellidir. Global sahada da bu böyle. Dünyanın tüm rekabet otoriteleri kendi ülkelerinin pazarlarında etki doğuracak işlemlerin çerçevesine dair bir tarif yaparlar ve buna girdiği halde bildirilmediğini düşündükleri bir işlem olursa o işlemi re'sen değerlendirmeye alarak idari işlem tesis ederler. Biliyorsunuz aslında asla müvekkillerimin dosyaları ile ilgili konuşmuyorum. Ancak burada son derece uçuk spekülasyonlar doğmaya başladığını gördüğüm için konunun yasal çerçevesini ve bağlamını açıklamak istedim. Müvekkil şirketlerin ve dosyadaki kişinin hakları elbette saklıdır. Sonuçta kamuoyunun şunu bilmesi gerekir: Rekabet Kurumu bu türden incelemeleri daima yapmıştır ve kendi değerlendirmesine göre ceza gerektiren bir durum gördüyse işlem tesis etmiştir. Bu yapılan global uygulamadan kopuk değildir ve hukuka uygunluk denetimi mahkemede yapılabilir.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU