Siyasi yasaklı olduğu dönemde Süleyman Demirel'e "Bir Bilen'' deniliyordu.
Demirel'e yakın gazeteciler onun her şeyi çok iyi bildiğini iddia ediyorlardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bülent Ecevit'e ise aynı dönemlerde "Bir Bölen" sıfatı yakıştırılıyordu.
Şu sıralar "Bir Bilen" değil ama "Bir Bölen" çok meşhur.
Bir seneyi aşkın bir süre 6'lı Masa'da yer aldıktan sonra cumhurbaşkanı adayı üzerinde uzlaşılmadığı için ayrılan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "Bir Bölen" olduğu ifade ediliyor.
13 defa bir araya gelerek uzun uzun toplantılar gerçekleştiren 6'lı Masa'nın aktörleri, 5'li olarak bir araya gelip yollarına devam edeceklerini beyan etti.
Ortaya çıkan siyasi tabloyu değerlendirenler, Türkiye Cumhuriyeti'nin "Bir Bilen"i ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "24 saat siyasette çok uzun bir süredir" sözünü hatırlatarak Türk siyasetinin değişime gebe olduğunu söylüyor.
Elbette masadan kalkan ve ağır suçlamada bulunan İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in yoluna nasıl devam edeceği merak ediliyor.
Kürtlerin tavrı merak ediliyor
En az bu konu kadar Kürtlerin nasıl tavır alacağı da merak edilen konuların başında yer alıyor.
İYİ Parti'nin milliyetçi politik tercihi nedeniyle Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) istemediği biliniyor.
İYİ Parti'nin masayı terk etmesiyle HDP'nin Millet İttifakı'na dahil olabileceği yazılıyor, çiziliyor.
Doğrudan bir katılım olmasa da HDP'nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek olacağı birçok Kürt siyasetçi tarafından dile getiriliyor.
Bu desteğin masaya katılarak mı yoksa cumhur adayı çıkarmadan mı verileceğini Kürt siyasetini iyi bilen isimler değerlendirdi.
"Akşener'i Kılıçdaroğlu başa bela etti"
Eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı ve 23. dönem Hakkari Milletvekili Hamit Geylani'ye göre Kürtlerin tavrı öteden beri belli. Kürtlerin tavır şu: Ortaklaşma, karşılıklı sevgi ve saygı, barış ve demokrasi.
Ancak 6'lı Masa'da Meral Akşener başta olmak üzere bazı kimselerin Kürtlere mesafeli davrandığını ifade eden Geylani, "Gelinen nokta haklılığımızı ortaya çıkarıyor. Meral Akşener'in bize açık tavrı var. Kılıçdaroğlu da baştan beri bunu bildiği halde cesaret edip Akşener'e karşı doğru bir tavır sergileyemedi. Bu belayı kendi başına saran bizzat CHP ve Kılıçdaroğlu'dur" dedi.
"Herkes şapkasını önüne koymalı"
"Umudun bittiği yerde her şey biter ama henüz her şey bitmedi" diyen Geylani, "Biz Kürtler siyasi mücadelemizde, coğrafyamızda ve geleneğimizde umudumuzu hep diri tuttuk. Bundan sonra da emek, özgürlük, barış, demokrasi ve hakların ortaklaşması olabilir. Bu nedenle herkes şapkasını önüne koyup ve süreci yeniden sevgiye dayalı ve korkudan uzak bir birlikteliğe evrilmesi için düşünüp çaba göstermelidir" diye konuştu.
"Partinin ismi ne kadar 'iyi' olsa siyaset yapanlar iyi değiller"
Eski Ağrı Belediye Başkanı ve HDP 24. dönem Muş Milletvekili Sırrı Sakık da 6'lı Masa'nın böyle devam etmeyeceğini aylar öncesinden söylediklerini hatırlattı.
Sakık'a göre Akşener başta olmak 6'lı Masa'da yer alan kimi siyasiler demokrat değil. Ülkeyi özgürleştirmek ve barışı tesis etmek gibi bir dertleri yok.
"İsmi ne kadar İYİ Parti de olsa orada siyaset yapanlar iyi değiller" ifadesini kullanan Sakık, "MHP neyse, Zafer Partisi neyse bunlar da öyledir. Çünkü bütün kadrolarını tanıyorum, biliyorum. Onun için masada olmayacaklarını hep söyledim. Dün akşam 4 ay önce paylaştığım ‘Bunlar masayı terk etmeye çalışıyor, masanın altında ayakkabılarını arıyorlar' tweeti tekrar paylaştım" ifadelerini kullandı.
"Onlara göre olmayacak şey Kürt kimliğiydi"
Sakık, "Kürtlerin bu topraklarda söz sahibi olması için Sünni ve Türk olmaları lazım. Bu nedenle devlet bir Kürt ve Alevi'ye teslim edilmiyor" iddiasında bulundu.
"Bunu içlerine sindirmiyorlar" diyen Sakık, şunları kaydetti:
Kendilerini hep devletin sahipleri olarak görüyorlar. Kemal Bey'in kimliğinin ortaya çıkmasından sonra 6'lı Masa alel acele açıklama yaparak ‘bu olmaz' dediler. Görebildiğim kadarıyla onlara göre olmayacak şey Kürt kimliğiydi. Onların bu topraklara dair bir derdi yok. Barışı, demokrasiyi ve özgürlükleri inşa etmek gibi bir dertleri bulunmuyor. Ayrıca vefa da yok. Eğer bu parti bugün bu noktadaysa CHP ve başta Kemal Kılıçdaroğlu'nun emek ve katkısıyladır. Demek ki siyaset böyle kirli bir şekilde yapılıyor."
Kürt siyasetçilere göre siyasette kartlar yeniden karılıyor.
Hesaplar yeniden yapılıyor. Siyasetçiler yeni stratejileri devreye sokuyor.
Bu nedenle sadece HDP'ye oy veren kitlenin tavrı değil, şimdiye kadar muhafazakâr kimlikleri nedeniyle AK Parti'ye destek verenlerin de nasıl tavır gösterecekleri merak konusu oluyor.
"İYİ Parti'nin ayrılması Kürt seçmenlerin ittifaka desteğini artıracak"
HDP'den bir karar alınması halinde bu partiye oy veren kitlenin Millet İttifakı adayını destekleyeceği belirtiliyor.
Muhafazakâr Kürtler ne yapacak? Onlar, AK Parti'den vazgeçip, Demokrasi ve Atılım, Gelecek, ve Saadet partilerine yönelebilirler mi?
Bu konuda söyleyecek sözü onlarından biri de Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun.
Hem bölgeyi bilen hem de bu konuda kamuoyu araştırmaları yapan Girasun'a göre DEVA, Gelecek ve Saadet'in muhafazakâr Kürt oylarını 6'lı Masa'ya kanalize etmesinden ziyade İYİ Parti'nin kalkması sebebiyle genel olarak Kürt seçmenlerinin CHP veya Millet İttifakı'na yönelmesi kolaylaşacak.
Uzun zamandır hem bölge hem de metropollerde AK Parti'den kopan Kürt muhafazakârlarının birinci adresinin CHP olduğunu gördüklerini dile getiren Girasun, "İYİ Parti'nin masadan ayrılması Kürt seçmenlerinin total anlamda Millet İttifakı adayını daha çok sahiplenmesini artıracaktır, seçimde daha aktif bir rol oynayacaktır" yorumunu yaptı.
"Kürt seçmende oyunu en çok artıran Kılıçdaroğlu oldu"
"Hem muhafazakâr hem de genel anlamda Kürt seçmende Kemal Kılıçdaroğlu'na ciddi bir teveccüh var" diyen Roj Girasun, şunları söyledi:
2021 Ocak ayından bu yana ismi geçen adaylar arasında Kürt seçmenlerde oyunu en çok artıran Kılıçdaroğlu'ydu. Son 3 ayda da yaptığımız araştırmalarda Kılıçdaroğlu'nun Kürt seçmenden en çok oy alan isim haline geldiğini gördük. Ayrıca İYİ Parti ve CHP arasındaki gerilim ve Kılıçdaroğlu'nun kimliğine yönelik tartışmalar Kürt seçmenlerinin Kılıçdaroğlu'nun ismi etrafında konsolide olmasını kolaylaştıracaktır. Özellikle son günlerde hem muhafazakâr düşün dünyasında hem Kürt siyasetinde hem de genel anlamda Kürt seçmenlerin gösterdiği refleks önümüzdeki seçim sürecinde muhalefette hem daha görünür olması hem de daha çok destek vermesini bekleyen bir yere doğru evrilecektir."
Peki HDP'de hava nasıl? Parti yetkilileri ne diyor?
Aslında HDP de ortaya çıkan siyasi tabloya göre adım atıyor.
Bu anlamda bugün de MYK toplantısı gerçekleştiriliyor.
Fakat HDP'li yetkililer nasıl bir tavır ortaya koyacakları şimdilik açık şekilde beyan etmiyor.
Henüz bir karara varılmadıkları için isminin açıklanması istemeyen HDP'li bir kaynak, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşmesi halinde bir aday çıkarmama havası oluştuğunu söyledi.
"Pazarlığa oturma ihtimali daha fazla"
HDP'nin geçen günlerde kendi iç toplantısını yaptığını, herkesin sunumları dinlediğini ve görüşmelerden "adaya göre tavır kararı" çıktığını aktaran Kaynak, "Bu karar yakın bir tarihte Emek ve Özgürlük Bloğu'nun bileşenleriyle de paylaşılacak" dedi ve şunları ekledi:
HDP 'Kürdistani partiler' olarak nitelenen siyasi oluşmuların her birinin TBMM'de temsiliyeti için bir kontenjan ayırıyor. Mümkün olduğunca tüm grupların mecliste temsiliyeti olacak. TİP Genel Başkanı Erkan Baş pazarlığa oturma ihtimali aracı olma ihtimalinden çok daha fazla."
© The Independentturkish