Çin'in Tayvan üzerinde düzinelerce askeri balon uçurduğu ileri sürüldü

"Çok sık geliyorlar, sonuncusu sadece birkaç hafta önceydi"

Savaş becerilerini ortaya koyan bir törene katılan Tayvan askerleri (AFP)

Üst düzey yetkililere atıfta bulunan yeni bir haberde, Çin'in uzun yıllar boyunca Tayvan hava sahasında düzinelerce askeri "casus" balonu uçurduğu ve son taciz uçuşunun sadece birkaç hafta önce yaşandığı iddia edildi.

Gözetleme şüphelerine yol açan ve iki ülke arasında zaten kötüleşen ilişkileri daha da zorlayan bir olayda ABD, "casus" balon gibi görünen objeyi Kuzey Amerika'daki hassas askeri bölgelerin üzerinden geçtikten sonra Güney Karolina kıyılarında düşürmüştü.

ABD ordusu hafta sonu boyunca birkaç başka "nesneyi" de vurarak düşürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayvan Savunma Bakanlığı geçen yıl şubatta balonların varlığını doğrulamıştı. Yaşanan olayda Çin'e ait 4'lü gruplar halindeki birden fazla balon, adanın kuzeyinde havada görülmüştü.

Financial Times pazartesi günü yayımladığı haberde, üst düzey bir Tayvanlı yetkilinin "Çok sık geliyorlar, sonuncusu sadece birkaç hafta önceydi" dediğini aktardı. Habere göre, bu tür saldırılar ortalama ayda bir oluyordu.

Tayvan ordusu da endişe düzeyine göre "tehditleri" düşürme hakkına sahip olduğunu belirtti.

Pazartesi günü bir telefon konuşmasına atıfta bulunan Bloomberg, Tayvan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Sun Li-fang'in, "Bakanlığın müdahale bakımından kuralları var ve balonlar gibi yeni tehditlere müdahale etmek için bu kuralları vakitlice gözden geçirmeye devam edecek" dediğini aktardı.

Ordu, endişe düzeyine göre tehditleri vurmak da dahil uygun önlemleri alacaktır.

Çin, ada üzerindeki hak iddiasını güçlendirmek için, hava sahasında rekor sayıda savaş uçağı uçurmak da dahil Tayvan çevresindeki askeri saldırganlığını artırdı. Çin, Tayvan'ın ulusal topraklarının bir parçası olduğunu ancak Taipei'nin 1949'da bir iç savaşın ardından anakaradan ayrıldıktan sonra kendi kendini yönettiğini belirtiyor.

Tayvan hava sahasında gözlemlenen, casus olduğundan şüphelenilen balonların yaklaşık 6 kilometre yükseklikte uçtuğu iddia edilirken, boyutları ve yükleri, egemen hava sahasına önceden onay alınmadan geçmelerine izin verilen hava balonlarının boyutlarını aştı.

Asya'da askeriye ve istihbarat alanlarıyla ilgilenen yetkililer gazeteye, gözlemlenen balonların Çin Merkez Askeri Komisyonu'na bağlı silah sistemlerinden sorumlu bir bölüm olan Ekipman Geliştirme Departmanı tarafından geliştirildiğini söyledi.

Tayvanlı bir yetkili, balonların radar ve füze sistemlerinde kullanılmak üzere atmosferik veriler topladığının bildirildiğini söyledi. Ölçümlerin, hataları önlemek için mevsimsel ve yıllık değişiklikler dikkate alınarak rutin olarak güncellenmesi gerekiyor.

Bir yetkili, "Balonların bir kısmı ÇHKO [Halk Kurtuluş Ordusu] Hava Kuvvetleri, bir kısmı da Roket Kuvvetleri tarafından sahaya çıkarılıyor" açıklamasını yaptı ve askeri uçakların balonları gözlemlemek için düzenli olarak gönderildiğini ekledi.
 

Casus balon
Çin casusu olduğundan şüphelenilen balon, Güney Karolina'daki Surfside Plajı açıklarında vurulduktan sonra okyanusa düşüyor (Reuters)


Casus olduğundan şüphelenilen balonlarla ilgili haber, Tayvan'ın en önde gelen müttefiklerinden biri olan ABD'nin hava sahasına giren bir Çin balonunu düşürmesinden sadece birkaç hafta sonra geldi.

Ocak sonlarında, bir F-22 jeti AIM-9X füzesi ateşleyerek söz konusu helyum balonunu söndürdü ve yükünü Atlantik Okyanusu'na düşürdü.

Pekin, balonun gözetleme amaçlı gönderildiği iddialarını reddediyor ve ABD üzerinde uçuşun sivil bir hava aracının karıştığı bir kaza olduğunda ısrarcı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU