Tayvan, Çin tehdidine karşı hazırlanıyor: Kadınlara da yedek asker eğitimi verilecek

Programa ilk etapta 220 kadın katılacak

Tayvan, savaş ihtimaline karşı düzenli askeri tatbikatlar yapıyor (Reuters)

Tayvan, Çin istilası ihtimaline karşı kadınlara da yedek asker eğitimi verileceğini duyurdu.

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan salı günü yapılan açıklamada, bu yılın ikinci çeyreğinde 220 kadın askerin eğitimlere katılmasına izin verileceği bildirildi.

Bakanlığa bağlı Topyekün Savunma Seferberlik Ajansı'ndan Tümgeneral Yu Wen-cheng, programın bu yıl deneme aşamasında hizmet vereceğini ifade etti.

Kadınların askeri eğitim alması daha önce de gündeme gelmişti. Bazı Tayvanlı siyasetçiler, kadınlara askeri eğitim verilmemesinin ayrımcılık olduğunu savunmuştu.

Fakat Savunma Bakanlığı, kadınların askeriyedeki kaynak yetersizliği nedeniyle yedek asker eğitimlerine alınmadığını belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Tayvan, aralıkta alınan kararla erkekler için zorunlu askerlik süresini 2024 itibarıyla 4 aydan bir yıla çıkarmıştı. Bu uygulamanın 2005'ten sonra doğan erkekler için de geçerli olacağı ifade edilmişti.

Tayvan'da 18 ila 36 yaşındaki erkeklerin orduda görev yapmak için gönüllü olması ya da yedek asker birimlerinde zorunlu görev yapması gerekiyor.

ABD'nin dış istihbarat servisi CIA'ye göre Tayvan'ın çoğu gönüllülerden oluşan 170 bin kişilik bir ordusu var. Ülkede her yıl 120 bin kişiye de yedek asker eğitimi veriliyor.

Tayvan'ın ordusunun yaklaşık yüzde 15'i çoğu geri hizmet birimlerinde çalışan kadınlardan oluşuyor.

Pekin yönetimi son dönemde Tayvan'a yönelik baskılarını artırmıştı.

Fransız haber ajansı AFP, 2022'de Tayvan hava savunma sahasına giren Çin ordusuna ait uçakların sayısının 2021'e kıyasla iki katına çıktığını bildirmişti.

ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi de (CSIS) Çin'in Tayvan'ı ele geçirmeye kalkışması durumunda neler olacağını savaş simülasyonlarıyla analiz etmişti.

Simülasyonlarda, Çin'in Tayvan'ı 2026'da istila etmesi durumunda çıkacak savaşta Pekin yönetiminin muhtemelen kaybedeceği öngörülmüştü. Tayvan Boğazı'nda Çin, Tayvan, ABD ve Japonya'dan binlerce askerin ölebileceği bildirilmişti.
 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.



Independent Türkçe, CNN, Channel News Asia

DAHA FAZLA HABER OKU