Şangay'da koronavirüs hızla yayılırken, bir hastane salgınla "trajik mücadele" uyarısında bulundu

Hastane açıklamasında, "Bu Noel arifesi, yılbaşı ve Çin Yeni Ay Yılı güvenli olmayacak" dedi

Fotoğraf: Reuters

Çin'in 25 milyon nüfuslu Şangay kentindeki Deji Hastanesi, kentin yarısının yıl sonuna kadar koronavirüse yakalanmasını beklediğini ve koronavirüs ile "trajik bir mücadeleye" hazırlanılması gerektiğini çalışanlarına bildirdi.

Hastane, resmi WeChat hesabı üzerinden dün yaptığı paylaşımda, Çin'in ticaret merkezi Şangay kentinde yaklaşık 5,43 milyon pozitif vaka olduğunu ve 12,5 milyon kişinin de yıl sonuna kadar virüsü kapacağını tahmin ettiğini belirtti.

Hastane açıklamasında, "Bu Noel arifesi, yılbaşı ve Çin Yeni Ay Yılı güvenli olmayacak" diyerek, şöyle devam etti:

Bu trajik mücadelede, tüm Şangay düşecek ve hastanedeki tüm personel virüsü kapacak! Tüm aileler virüsü kapacak! Hastalarımızın tamamı virüsü kapacak! Seçeneğimiz yok ve (bundan) kaçamayız.

Ülke geneline yayılan eylemler ve vakalardaki keskin artışların ardından Çin bu ay beklenmedik bir şekilde 1,4 milyar vatandaş üzerinde büyük finansal ve psikolojik etkileri olan "sıfır koronavirüs" politikasında gevşeme adımları atmaya başladı.

Koronavirüs salgınının başladığı 2020'nin başından bu yana Çin'de hayatını kaybedenlerin sayısı 5,241. Bu sayı, diğer birçok ülkede hayatını kaybedenlerin sayısından çok daha az.

Çin dün art arda ikinci günde de hayatını kaybeden olmadığını bildirirken, cenaze evi çalışanları ise geçen hafta talebin arttığını, dolayısıyla fiyatların yükseldiğini ifade ediyorlar.

Koronavirüs kaynaklı ölümler için kriterleri azaltan ve bu nedenle sağlık uzmanlarından büyük tepki çeken yetkililer, semptomatik 389,306 vaka olduğunu onayladılar.

Bazı uzmanlar kısıtlamaların gevşetilmesinin ardından ülke genelinde uygulanan testlerin azalması nedeniyle açıklanan resmi rakamların güvenilir göstergeler olmadığını belirtiyorlar.

Şangay sakinlerinin çoğu, 1 Haziran'da sona eren iki aylık katı tecrit döneminde işlerini kaybetmiş ve temel hizmetlere erişememişti. Bu dönemde, yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, yüz binlerce kişi koronavirüs kapmıştı.

Uzmanlar, virüse karşı savunmasız olan yaşlı kesim arasındaki tam aşılanma oranının düşük olması sebebiyle Çin'in gelecek yıl koronavirüse bağlı bir milyondan fazla ölümle karşı karşıya olduğunu belirttiler.

Bazı Çinli uzmanlarsa, koronavirüs salgınının Ocak sonunda zirveye çıkacağını ve Şubat sonu veya Mart başına kadar hayatın normale dönmüş olacağını tahmin ediyorlar.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU