Norveç merkezli enerji araştırma şirketi Rystad Energy tarafından hazırlanan bir rapora göre, Ukrayna savaşı ve buna bağlı jeopolitik gelişmeler, özellikle de Rusya ile Avrupa Ortak Pazarı ülkeleri arasında uzanan uzun vadeli boru hattı ağlarıyla ihraç edilen doğal gaz ihracatının yasaklanması, LNG (sıvılaştırılmış gaz) endüstrisine, üretimine ve ihracatına yıllık on milyarlarca doların akmasına neden oldu.
Raporda Rystad Energy, 2024 yılında LNG üretimi ve işlenmesine yönelik yatırımların beklenen değerinin yıllık yaklaşık 42 milyar dolara yükseleceğini veya (küresel ekonomik aktivizmin daraldığı ve küresel yatırımların azaldığı pandemi yılı) 2020'deki oranına göre yaklaşık 20 kat artacağını belirtiyor.
Rystad Energy, küresel LNG yatırımlarındaki bu büyük artışın esas olarak "Avrupa ve Çin hariç, Asya'daki çoğu ülkenin boru hatları aracılığıyla Rus gazını ithal etmeye devam etmekten vazgeçme veya azaltma çabasından" kaynaklandığını belirtti.
Paris merkezli petrolle ilgili yayın olan Petrostrategies'te raporun geniş bir özeti yayımlandı.
Rystad Energy, LNG endüstrisindeki mevcut yıllık yatırımların 2021- 2022'de 27 milyar dolar olarak gerçekleştiğinin tahmin edildiğini belirtiyor.
Buna karşılık, yatırımların 2023'te yaklaşık 32 milyar dolara çıkması ve 2024'te 42 milyar dolarla zirve yapması bekleniyor.
Ardından, sonraki yıllarda kademeli bir düşüşe tanık olacağı, yatırımların oranının 2029'da yine 23 milyar dolara, 2030'da ise 20 milyar dolara gerileyeceği tahmin ediliyor.
Rystad Energy'nin LNG sektöründeki yıllık yatırım oranının 2024 yılındaki yüksek seviyesine geri dönmesini beklememesinin sebebi, o zaman doğalgaz ve LNG endüstrileri yerine düşük karbon emisyonlu teknik endüstrilere ilgi gösterilecek olması.
Yine de Rystad Energy, fosil yakıtların rolünü azaltarak emisyonları sıfırlama konusundaki ısrara rağmen, dünyanın birçok ülkesinde elektrik üretimine enerji sağlayacak hibrit sepette doğal gazın önemli bir faktör olmaya devam edeceğini teyit ediyor.
Rystad Energy istatistikleri, küresel doğal gaz talebinin bugün ile 2030 arasında yaklaşık yüzde 12,5 artış kaydetmesinin, şu anda yaklaşık 4 trilyon metreküp olan talebin yaklaşık 4,50 trilyon metreküpe çıkmasının beklendiğini gösteriyor.
Kuzey ve Güney Amerika'da otuzlu yıllarda talebin istikrar kazanacağı tahmin ediliyor.
Bununla birlikte, Asya-Pasifik bölgesinde şu anda yaklaşık 900 milyar metreküp olan gaz talebinin yaklaşık yüzde 30 oranında keskin bir artışla 1,16 trilyon metreküpe ulaşması bekleniyor.
Ancak pek çok şey, gerek sıvılaştırılmış (özel tankerler tarafından) gerekse doğal olarak (uzun vadeli boru hatlarıyla) gazın nasıl taşındığına bağlı olacağından yukarıda belirtilen rakamlara dikkat etmek önemli.
Rystad Energy rakamları, gaz ihracatı ve ithalatında altyapıda görülecek muazzam genişleme göz önüne alındığında, 2021 yılı için mevcut 380 milyar ton olan LNG ihracatının 2030 yılına kadar yaklaşık 636 milyar ton seviyesine çıkmasının beklendiğine işaret ediyor.
Rystad Energy, LNG üretiminin 2034 yılında 705 milyar ton ile zirveye ulaşacağını da tahmin ediyor.
İlgili ülkelerin ihracat kapasitesi ile bağlantılı olarak, Rystad Energy, ABD'nin önümüzdeki yıllarda Avrupa ile Asya pazarlarında sıvılaştırılmış gazına yönelik talebin artma fırsatından yararlanarak LNG alanında en büyük kapasiteyi kuracağını tahmin ediyor.
ABD'nin LNG ihracat kapasitesini artırmasına ve gerekli altyapıyı oluşturmasına yardımcı olan, gaz fiyatlarındaki artıştan sağladığı yarardır.
Örneğin (inşaat maliyeti 10 milyar dolar olan) Golden Pass LNG tesisinin 2024 yılında hizmete girmesi bekleniyor. 2025'te de (inşaat maliyeti 13,2 milyar dolar) olan "Black Mine" tesisinin açılışı yapılacak.
Rystad Energy ayrıca Katar ve (yakın zamanda ihracata başlayan) Mozambik ile Rusya'nın da LNG ihracat endüstrisinde küresel bir rol oynayacağını belirtiyor.
Ancak Rusya'nın LNG endüstrisindeki rolü, şu anda Batılı hükümetlerin uyguladığı yaptırımların tehdidi altında olan "Kuzey Kutbu LNG 2" projesinin inşaatını tamamlayabilmesine bağlı olacak.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia