PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 18 Aralık 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


ABD-Afrika Zirvesi Washington'da düzenlendi

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen ve 3 gün süren ABD-Afrika Zirvesi'ne 49 Afrikalı lider katıldı.

Afrika kıtasını ilgilendiren konular hem halka açık oturumlarda hem de ikili görüşmelerde ele alındı.

Liderler, gıda güvenliği, sürdürülebilir kalkınma, ticaret ve enerji gibi çeşitli konularda konuştu. 

Başkan Biden, Afrika Birliği'nin G-20'nin daimi üyesi olması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, Afrika'daki gıda güvensizliğini gidermek için 2 milyar dolar fon sağlanacağını duyurdu.

Zirve, Çin ve Rusya'nın kıtada artan nüfuzunu kırmak ve ABD'nin etkisini artırmak amacıyla düzenlendi.


Kenya'dan Facebook'a 2 milyar dolarlık dava

Facebook'un çatı şirketi olan Meta, Etiyopya, Kenya ve Afrika genelinde ölümlere, ailelerin yerinden edilmesine, bireylerin karalanmasına ve toplulukların yok edilmesine neden olmakla suçlandı.

Kenya Yüksek Mahkemesi'nde açılan davada, şiddet olaylarından etkilenen bireylere ve ailelere aktarılmak üzere 2 milyar dolar tazminat talep edildi.

Meta ayrıca BM ve diğer insan hakları örgütlerine göre yarım milyona yakın insanın ölümüne yol açan Etiyopya'daki etnik şiddeti körüklemekten dava edildi. Facebook, haklarında açılan davayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.


Kongo'da sel felaketi 140 can aldı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkent Kinşasa'da meydana gelen sel felaketinde 141 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından üç günlük ulusal yas ilan etti. Ülkede 38 bin ev sular altında kaldı.

ABD-Afrika zirvesi için Washington'da bulunan Başkan Felix-Antoine Tshisekedi, ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü. 2019 yılında da şiddetli yağmurların tetiklediği seller Kinşasa'da 39 kişiyi öldürmüştü.


2023'te Somali'de 8 milyon kişi gıda krizi yaşayacak

Somali'de 8 milyon insan Nisan 2023 tarihinden itibaren gıda krizi ile karşı karşıya kalacak.

BM öncülüğünde uluslararası insani yardım dernekleri tarafından hazırlanan rapora göre, art arda 5 mevsim yetersiz yağışın yol açtığı gıda krizi 2023 yılında had safhaya ulaşacak. 

Somali'de Mart-Haziran döneminde yağan yağmurların son 5 senedir yetersiz kalması gıda fiyatlarında olağanüstü artışa yol açtı.

Somali hükümeti, kuraklığı “ulusal insani acil durum” ilan etti ve yaklaşmakta olan kıtlığı önlemek için uluslararası destek çağrısında bulundu.


Ugandalı savaş suçlusuna 25 yıl hapis cezası 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Ugandalı isyancı grup olan Tanrı'nın Direniş Ordusu'nun (LRA) eski komutana 25 yıl hapis cezası verdi.

Dominic Ongwen iki yıl önce cinayet, tecavüz, zorla evlendirme ve çocuk asker çalıştırma gibi 61 suçtan hüküm giydi ve 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Geçen hafta görülen temyiz duruşması sonrası ceza kesinleşti.

2002 ile 2005 yılları arasında mülteci kamplarındaki sivillerin katledilmesi emrini veren  Dominic Ongwen, hükümet karşıtı faaliyet gösteren silahlı örgüte liderlik yapıyordu.


Burkina Faso'nun Wagner'i davet ettiği iddia edildi

Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, komşu ülke Burkina Faso'nun Rus Wagner firmasından paralı askerleri davet ettiği iddiasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede bu iddiayı dile getirdi. Blinken bu iddaları üzücü olarak nitelendirdi. 

Terör örgütleriyle savaşması karşılığında Wagner firmasına ülkenin güneyindeki bir altın madeninin verildiği iddia edildi. İddialar üzerine Burkina Faso, Gana'daki büyükelçisini geri çağırdı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU