Zengin ülkeler kömürden vazgeçme sözlerini tutarken, Çin yeni kömür santralleri açıyor

Kömürün yakılmasından kaynaklanan sera gazı salımları, iklim krizinin en büyük tekil nedeni

(AP)

Zengin ülkeler Ukrayna savaşının ardından yaşanan enerji krizine rağmen kömür enerjisini aşamalı olarak kaldırma sözlerine sadık kalsa da Çin'in genişleyen kömür filosunun, santral kapatmalarının iklim üzerindeki etkisini azaltma riski taşıdığı bir raporda belirtildi.

Kömürün yakılmasından kaynaklanan sera gazı salımları, iklim krizinin en büyük tekil nedeni. Dünyayı kömürden arındırmanın küresel iklim hedeflerine ulaşmak için hayati önem taşıdığı düşünülmesine rağmen kömür aynı zamanda, tek başına elektrik üretiminde en çok kullanılan yakıt.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır'da dünya liderlerinin katıldığı Cop27 iklim zirvesiyle eş zamanlı yayımlanan rapora göre, Britanya ve Almanya gibi bazı ülkeler Rusya'nın enerji arzına ilişkin endişeleri nedeniyle bu kış kömür santrallerinin kapatılmasını ertelese de genel olarak kömürden çıkış tarihleri değişmedi.

Bu yılki konferansta, daha önce Cop toplantılarında dışlanan büyük doğalgaz firmalarının patronları, enerjinin kısıtlı olduğu bir dünyada ürünlerini kömüre karşı daha temiz bir alternatif olarak pazarladı.

Yakıtın aşamalı şekilde kullanımdan kaldırılmasını amaçlayan uluslararası bir kampanya olan PPCA, "OECD'deki (kömür santrallerinin) hızlandırılmış bir şekilde kullanımdan kaldırılmasının ve dünyanın geri kalanındaki yeni proje tekliflerinin ölçeğindeki düşüşün etkisi, Çin'deki kömür filosunun devam eden genişlemesiyle zayıflatılıyor" dedi.

 


Çin, ülkenin karbon salımını 2030'a kadar zirveye çıkarıp 2060'a kadar karbon nötrlüğüne ulaşma sözü vermişti. Pazartesi günü Çin, küresel ısınmanın sınırlandırılması için 1,5 santigrat derecenin hedef olarak belirtilmesine itiraz etmediğini söylemişti.

Ancak geçen hafta Çin'in iklim elçisi Şi Zhenhua, elektrik şebekesinin istikrarını korumak için ülkenin bazı kömür santrallerini elinde tutması gerektiğini belirtti.

Rapora göre, küresel çapta yaklaşık 300 gigavat (GW) yeni kömürlü termik santral kapasitesi planının, yaklaşık üçte ikisinin Çin'de inşa edilmesi planlanıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), yine salı günü yayımlanan bir raporda, sadece mevcut kömür santrallerinden kaynaklanan salımların, küresel kömür talebinin son 10 yılda rekor seviyelere yakın seyrettiği bir ortamda dünyayı 1,5 santigrat derece sınırının ötesine taşıyacağını belirtti.

Kömür yakıtlı elektrik üretiminden uzaklaşmanın özellikle Endonezya, Moğolistan, Çin, Vietnam, Hindistan ve Güney Afrika'da zor olacağını belirten UEA, yoksul ülkeleri kömürden uzaklaştırmak için finansmanda çok büyük artış yapılması çağrısında bulundu.

Birleşik Krallık İklimden Sorumlu Devlet Bakanı ve PPCA Eş Başkanı Graham Stuart, "Uluslararası Enerji Ajansı'nın bugünkü raporu kömürün geleceği olmadığını gösteriyor; bu nedenle yeni yeşil işlerden ve temiz, yenilenebilir enerjiden faydalanabilecek işçiler ve toplumlar için adil bir geçiş sağlamalıyız" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU