Ev sinemasından vizyona bu hafta: Savaş kahramanı bir kadın; Buluttaki Gölge

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

İkinci Dünya Savaşı dramı ile gizemli yaratık hikayesini birbirine harmanlayarak korku ve aksiyon türü hayranlarının kayıtsız kalamayacağı bir film ortaya koyan Roseanne Liang'in "Buluttaki Gölge" adlı bu filmi, endişelenecek düşman uçaklarından daha fazlasına sahip bir savaş filmi.

Keyif almak ve iyi vakit geçirmek adına tüm absürtlükleri görmezden gelebilen bir sinema izleyicisiyseniz şimdi bunu okumayı bırakıp bu filmi mutlaka seyredilmesi gerekenler listenize eklemelisiniz.

Zira yavaş yavaş vites yükselterek ilerleyen bu yolculuğu, hakkında hiçbir şey bilmeden izlemeniz halinde çok daha eğlenceli bulacağınızdan eminim.

Şahsen son zamanlarda izlerken en keyif aldığım filmlerden birinin bu film olduğunu söyleyebilirim.


Savaş kahramanı bir kadın; Buluttaki Gölge

Yönetmen: Roseanne Liang / Oyuncular: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Beulah Koale, Taylor John Smith, Callan Mulvey, Benedict Wall, Byron Coll, Joe Witkowski, Liam Legge, Asher Bridle, Ryan Cooper, Joshua Marchant / Süre: 83 dakika
 

 

Savaşın ortasındaki yaratıklar ve kibar görünmeye çalışan ama aynı zamanda her an patlamaya hazır bomba gibi duran bir savaşçı…


Bir Film iş birliğiyle vizyona giren Shadow in the Cloud adlı bu film; İkinci Dünya Savaşı sırasında elindeki gizli belgelerle mürettebatının tamamı erkeklerden oluşan bir B-17 bombardıman uçağına katılan Yüzbaşı Maude Garrett'ın hem mürettebatın cinsiyetçi önyargılarına hem de uçağa içeriden bir tehdit oluşturan gizemli bir varlığa karşı mücadelesini anlatıyor.
 

 

1940'lı yıllarda, İkinci Dünya Savaşı'nın sancıları devam ederken, Auckland Müttefik Hava Üssü'nden kalkan bir uçağa binmek için son dakika emri almış olan Yüzbaşı Maude Garrett, bir gece vakti, yanında çok gizli belgeler ile tamamı erkeklerden oluşan B-17 bombardıman uçağının mürettebatına katılır.

İçeriği oldukça gizli olan ve kimsenin açmasına izin verilmeyen sağlam bir deri çantayla seyahat eden Yüzbaşı Maude uçağa bindiğinde, kaptan pilot onun mürettabata katılması konusunda isteksizdir ama bu konuda Yüzbaşı Maude'nin elinde kimsenin karşı gelemeyeceği bir binbaşı tarafından imzalanmış bir emir vardır.
 

 

Bu karşı gelinemeyecek emir karşısında kaptan pilot, Yüzbaşı Maude'ye uçağın taretinde seyahat edebileceğini söylediğinde herkes bunun sorunsuz ve sessiz bir uçuş olacağını düşünür.

Ama diğer taraftan uçakta bir kadının varlığına hazırlıksız yakalanan misafirperver olmaktan çok uzak; bazıları açıkça müstehcen, bazıları saldırgan bir şekilde aşağılayıcı cümleler kurmaktan çekinmeyen kadın düşmanı mürettebat Yüzbaşı Maude'nin her hareketini test eder.
 

 

Mürettabata geçmişini anlatırken birkaç önemli ayrıntıyı gizli tutan Yüzbaşı Maude'nin içine düştüğü bu zor durum karşısındaki sakin duruşu ve güçlü savunma mekanızması belli ki onun daha önce de bu tür şeylerle uğraştığına işaret etmektedir, ama şu an onun tek umursadığı şey paketin güvenliğidir.
 

 

Bu süre içinde uçağın altındaki top taretinde sıkışıp kalan Yüzbaşı Maude'nin yolculuk boyunca, erkek meslektaşlarının aşağılayıcı konuşmalarıyla uğraşmak zorunda kalmasının yanı sıra, uçağın dışında hayatta kalmalarını tehdit eden doğaüstü bir tehdit olduğunu keşfetmesi çok uzun sürmez.

Bunun üzerine Yüzbaşı Maude bulunduğu yerden gördükleri hakkında yukarıdaki mürettabatı uyarır ama sorun şu ki, yukarıdaki mürettabat onun söylediği şeylere inanmamaya meyillidir.
 

 

İnce zekâsı ile arkadaşlıklarını kazansa da sıra dışı olaylar ve geçmişindeki boşluklar Maude'nin gerçek görevi ile alakalı paranoyayı körükler, ama bu arada mürettebatı daha çok korkutan başka bir şey vardır; gölgelerde saklanan şeytani bir şey uçağın kalbine saldırmaktadır.
 

 

Hal böyle olunca kendilerine kurulan pusu ile gizlenen şeytani varlık arasında köşeye sıkışan talihsiz mürettebatı kurtarmak için Maude sınırlarını aşarak hem arkadaşlarını hem de gizemli kargosunu korumak zorunda kalır.
 

 

Raydan çıkarak baş döndüren bir eğlence

Cinsiyet politikalarını, iktidarı, istismarı ve erkek egemen bir toplumda kadın olmanın tehlikelerini ele alırken heyecan unsurunu da asla feda etmeyen Roseanne Liang'ın cesur ve yaratıcı seçimi doğrultusunda; filmin neredeyse ilk yarısında kamera sadece Yüzbaşı Maude'da sabit kalır ve arada sırada gerçekte gördüğü ve kafasında hayal ettiği şeyle ilgili kesitleri izleyiciye aktarır.

Bu süre içinde filmdeki diğer tüm karakterler yalnızca seslere indirgenir.
 

 

Mekanları minimumda tutarak bütçesini en çok ihtiyaç duyulan alanlara kanalize etmiş gibi görünen filmin büyük bir kısmı sıkışık ve klostrofobik bir bölmenin içinde geçtşiği için olay örgüsünde bir süre her şey bir radyo tiyatrosu gibi sadece telsizlerden gelen seslerle ilerler ve Chloë Grace Moretz çevresinde olup biten her şeyi yüz ifadeleriyle izleyiciye aktarır; doğrusunu söylemek gerekirse burada harika bir oyunculuk performansı mevcuttur.
 

 

Bununla birlikte, yapımcıların yine de oldukça sınırlı bir bütçe ile olması gerekenden en iyi şekilde yararlanmış oldukarını söylemek de mümkündür.
 

 

Mantığa meydan okuyan bir film

İnandırıcılıktan uzak ama bir o kadar da eğlenceli bir aksiyonu ve tüyler ürperten ikinci yarısı ile bu gece yarısı filminin izleyicilerine sunacağı gerçekten beklenmedik sürprizleri var.
 

 

Warner Bros.'un Hava Kuvvetleri için yaptığı ve uçak arızalarının kaynağı olduğu düşünülen efsanevi "Gremlinler" hakkındaki hikâyesinden beslenen filmde bir süre sonra işler gittikçe tuhaflaşmaya başlar.
 

 

Özellikle Yüzbaşı Maude'un filmin ilk yarısının neredeyse tamamını hareketsiz oturarak geçirdiği göz önüne alındığında ikinci yarısına doğru kendisini muazzam bir aksiyonun içinde bulması filme müthiş bir ivme kazandırır.

Ve nihayetinde hepimizi, mantık sınırlarını zorlayan ama şaşırtıcı derecede başlangıcından daha iyi bir hale dönüşerek tatmin edici bir finale doğu ilerleyen eğlenceli fantastik bir uçuşa doğru sürükler.
 

 

Aslında eklenecek fazla bir şey yok; Roseanne Liang'un kesintisz bir aksiyon ile adrenalini ve gerilimi üst seviyede tutma yeteneği, filmi neredeyse tek başına omuzlayan Chloë Grace Moretz'in hemen hemen her şeyi yapabilme enerjisiyle birlikte filmin en absürt sahneleri bile rahatsız etmiyor.

Bu yüzden "Buluttaki Gölge" o şamatacı B-film enerjisine sahip ve kendinden emin bir hikâye anlatıcısının ellerinde anlatıdaki mantığa meydan okuyan absürdlüklerin hoş karşılanabileceği bir film olmayı başarıyor.
 

 

Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrimiçi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra, "Afetname", "Akıl Bozan", "Bir Türk Masalı", "DC Süper Evciller Takımı", "Hawar 2", "Mini Fenomen" ve "Vesvese: Cin Fısıltısı" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Afetname

Yönetmen: Ahmet Yaşar Gümüş / Oyuncular: Derya Şen Akbacak, Umut Özkan, Özlem Savaş, Sevil Uyar, Ebru Kocaağa, Naci Taşdöğen, Ferdi Atuner, İlhan Karamanoğulları, Tolga Öz, Ömer Duran, Gülfem Eğilmez, Batuhan Soncul, Hasan Ballıktaş, Deniz İrem Morkoç, Toprak Can Akbacak, Ayvaz Akbacak, Ecem Arıkan / Süre: 88 dakika
 

 

Herkes kendi hayatının başrol oyuncusudur ve diğer tüm insanlar bu hayat senaryosunda diğer rolleri alırlar…


Özen Film dağıtımı ve Mert Yapım Medya iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Afetname; oyuncu olma sevdasıyla dikiş tutturamamış bir kadın oyunculuk ajansı açarsa ne olur sorusunun cevabını izleyicilerine veriyor.

Babası ve üç kız kardeşiyle birlikte yaşayan Afet'in küçüklüğünden beri iyi bir oyuncu ve star olmak hedefi vardır, ama bu hayalini henüz gerçekleştirmesi pek mümkün olmamıştır.

Yaşı giderek ilerlerken hala dizilere ve filmlere figüran olarak giden Afet'in bu durumu, evde kız kardeşlerinin en büyük eğlencesi ve alay konusu olmuştur.

Afet hem hayalleri uğruna hem de annesinden sonra yük onun omuzlarına kaldığı için gönül işlerini de erteledikçe ertelemiştir.

Eski Yeşilcam film yönetmeni babalarının bile bir genç sevgilisi vardır ama Afet'in eline henüz bir erkek eli bile değmemiştir.

Sinir krizinin eşiğinde olan Afet günün birinde bu yaşına kadar dizilerde istediği şansı bulamayınca kendi şansını kendi yaratmaya karar verir ve Afetname Casting adında bir ajans kurar.

Böylelikle başrolünün kendisinin oynayacağı bir demo bölüm çekip televizyon kanalının birine götürebileceğini düşünür.

Bunun için kollarını sıvayan Afet kendisine partner olacak yeni bir yüz bulmak için ilanlar verip seçmelere başlar, ama kaderin bir cilvesi sonucu karşısına lise aşkı Umut çıkar.

On sekiz yıl sonra karşılaştığı lise aşkı Afet'in hayatına girip Afet kendini bambaşka maceraların içinde bulduğunda olaylar çığırından çıkıp komik durumlar yaratırken Umut'la ilgili tüm gerçekler de yavaş yavaş ortaya çıkar.


Akıl Bozan

Yönetmen: Doğuş Arslan / Oyuncular: Elif Çapkın, Tolga Bengü, Emel Başkan, Ergülcan Akıncıoğlu, Seçil Çiftçi, Haydar Bilim, Ali Orhun Köseoğlu / Süre: 85 dakika
 

 

Oynadığınız oyunda oyuncu olamazsanız, hiçbir zaman oyun kuramazsınız…


Skypic Film dağıtımı ve Nazin Media iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Akıl Bozan: Delirmeye Bir Adım adlı bu film; kendilerini hiç beklemedikleri durumların içinde bulan bir kadın ve bir erkeğin tedirgin edici ve gizemli hikâyesini konu ediyor.

İstihbarat teşkilatına girmeyi kendilerine hedef edinmiş iki genç Derin ve Tarık, bu uğurda karşılarına çıkan tüm testleri geçmişlerdir, ama son aşamada onları bekleyen zorlu bir psikolojik test daha vardır.

Bu test için, kapısı açık olsa da oradan dışarı çıkmadan yedi gün boyunca zaman geçirecekleri bir odada kalmaları gerekecektir.

Odanın içinde acil durumda kullanmak için bir telefon, kırmızı bir koltuk, odayı aydınlatmak için ahşap oyma bir abajur, yedi gün boyunca yetecek yiyecek ve içecek vardır.

Ama bu süre içinde odadan kim çıkarsa çıksın, kim telefonu kullanırsa kullansın ikisi de elenecektir.

Gizem, gerilim, adrenalin, akıl oyunları ile akıl bozan bu serüvenin içinde kendilerine verilen görevi yerine getirmeye çalışan ikili, işler beklenmedik bir şekilde yoldan çıkınca, bir psikopatın eline düştüklerini düşünmeye başlarlar.

Akıl bozan ilaçlar, halüsinasyonlar ve müthiş akıl oyunları ile baş ederken türlü işkencelere maruz kalan ikili, içine düştükleri bu kâbustan kurtulmaya çalışırlar.


Beni Gönderme

Yönetmen: Hannah Marks / Oyuncular: John Cho, Mia Isaac, Kaya Scodelario, Josh Thomson, Otis Dhanji, Stefania LaVie Owen, Mitchell Hope, Jen Van Epps, Jemaine Clement, Quentin Warren, Elizabeth Hawthorne, Graham Vincent, Jordan Mooney, Timothy MacDonald, Madeleine McCarthy, Tane Williams-Accra, Jade Harlow, Simon Mead, Brooklyn Nathan, Kate Olivares, Arlo Gibson, Catherine Zulver, Ava Diakhaby, Tim Wright, Claire Chitham, Morgana O'Reilly, Sarah, Ethan Ivey, Hannah Marks, Hannah Dunstan, Nicholas Glasson / Süre: 109 dakika
 

 

Hayat bazen yoldan sapsa da sevdiklerini bir araya getiren yolları asla kaçırma…


Amazon Prime Video Türkiye'nin yayın kuşağında gösterime giren Don't Make Me Go adlı bu filmde; bekar bir baba olan Max, ölümcül bir hastalığı olduğunu öğrendiğinde genç kızı Wally ile yapmak istediklerini, tüm sevgi ve desteğini onunla geride kalan zamana sıkıştırmaya karar verir.

Kızına uzun zaman önce verdiği sürüş dersleri sözünü de tutmak için, Wally'yi 20'nci mezunlar buluşmasına katılmak üzere California'dan New Orleans'a bir yolculuğa çıkmaya ikna eder.

Max burada Wally'yi onu uzun zaman önce terk eden annesiyle yeniden bir araya getirmeyi de umut eder.

Tamamen özgün ve duygusal bir yolculuk olan Beni Gönderme, nesiller arası ayrımın her iki tarafından bakarak bir baba ve kızı arasındaki sarsılmaz ve sonsuz bağı, yolculuk boyunca içtenlikle ve mizahla irdeliyor.


Bıçağın İki Yüzü

Yönetmen: Claire Denis / Oyuncular: Juliette Binoche, Vincent Lindon, Grégoire Colin, Bulle Ogier, Issa Perica, Alice Houri, Mati Diop, Bruno Podalydès, Lola Créton, Richard Courcet, Hind Darwich, Lilian Thuram, Pierre Hiessler, Melvin Nkosi, Hana Magimel, Arturo Giusi, Cyrus Khodaveisi / Süre: 116 dakika
 

 

72'nci Uluslararası Berlin Film Festivali'nde Claire Denis'in En İyi Yönetmen dalında Altın Ayı ödülüne layık görülen ve bu hafta AKM Yeşilçam Sineması'nda gösterime giren Both Sides of the Blade (Avec amour et acharnement) adlı bu film; tutkulu bir aşk üçgeni ile ilişkilerin karmaşıklığına odaklanıyor.

Jean ile uzun süredir bir birliktelik içerisinde olan Sara'nın, Jean için terk ettiği eski aşkı François'nın hayatına tekrar girmesiyle gelişen olayları anlatan filmin merkezindeki Paris'te mevsim kıştır.

Sarah ve Jean birbirlerini seven, yıllardır beraber yaşayan bir çifttir, aşkları onları mutlu etmekte ve güçlendirmektedir.

Asla sönmeyecek arzuları ile beraber aralarında karşılıklı bir güven vardır, ancak bir sabah, kendisini Jean ile tanıştıran François, Sarah'ın hayatına tekrar girer.

François, Sarah'ın daha önce Jean için tereddüt etmeden terk ettiği kişidir.

Sara, hayatının aniden değişebileceğini hisseder ve sonrasında hayatları karmaşık bir hal alır.

Fransız sinemasının usta isimlerini buluşturan filmin başrollerini Oscar, Cesar, BAFTA'da ödül kazanan ve Cannes, Venedik ve Berlin film festivallerinde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan tek aktris olan Juliette Binoche ile dünyaca ünlü Fransız aktör Vincent Lindon paylaşıyor.


Bir Türk Masalı

Yönetmen: Toprak Sergen / Oyuncular: Burak Sergen, Cemal Hünal, Amine Gülşe, İclal Aydın, Doruk Sarıduman, Orçun İynemli, Ege Aydan, Caner Kadayıfçı, Aslı İnandık, Ahmet Mekin, İzzet Günay, Suna Selen, Kayhan Yıldızoğlu, Füsun Erbulak, Leya Kırşan / Süre: 86 dakika
 

 

Hayat sonsuz ihtimallerden oluşur ve sen bu ihtimallerden sadece birini seçersin…


CGV Mars Dağıtım ve Raf Prodüksiyon iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Bir Türk Masalı; evvel zaman içinde Yiğit'in Peri Kız'a aşkı için "Aydınlık" ile "Karanlık" tarafın oyununa dahil olduğu fantastik bir hikâyeyi anlatıyor.

Devlet Balesi dansçılarının dans ettiği, Türkiye'nin en kalabalık çocuk korosunun seslendirdiği, milli savunma sanatları sporcularımızın dövüştüğü, Erkin Koray ve Barış Manço gibi ustaların eserlerinin yorumlandığı, Türkiye'nin pek çok coğrafyasında çekilip animatik unsurlarla bezeli çok yönlü bu masalda üç çocuk, aileleriyle birlikte Unesco dünya kültür mirası listesindeki Dalyan deltasında fakir ama mutlu bir yaşam sürer.

Onların hayatı, en küçük olan Yiğit'in karşısına ailesinin kaderini değiştirme fırsatı çıkmasıyla bambaşka bir hal alır.

Yiğit, Aydınlık ve Karanlık tarafından yiğitliğinin test edileceği yıllardır oynanan bir oyuna davet edilir.
Oyunu oynamayı kabul eden Yiğit, bu sayede rüyalarında gördüğü prensese ulaşacağından bihaberdir.


Buba

Yönetmen: Arne Feldhusen / Oyuncular: Bjarne Mädel, Georg Friedrich, Anita Vulesica, Soma Pysall, Jasmin Shakeri, Michael Ostrowski, Michael Schertenleib, Maren Kroymann, Damian Hardung, Maximilian Mundt, Danilo Kamperidis, Moritz Heiring, Eva Weißenborn, Valentin Reichhalter, Leonore von Berg, Arian Wegener, Michael Stange, Rosa Wirtz, Thomas Gerber, Sohel Altan Gol, Alexander Finkenwirth, Anton Faber, Katja Hutko, Mira Elisa Goeres, Oliver Moritz, Malvina Pazda, Curt Wolff / Süre: 94 dakika
 

 

Hayat tıpkı bir peri masalı gibidir, ama acımasız olanlarından…


Netflix'in Almanya Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren ve "How to Sell Drugs Online (Fast)"ın öncesini anlatan Buba adlı bu ezber bozan filmde; küçük bir kasabada dolandırıcılık yapan bir adam, çıkarcı erkek kardeşi ile birlikte mafyaya katılınca karmayı dengeleme takıntısı tavan yapar.

Zamanının büyük bir kısmını, Disney masallarının sıkıcı olduğunu düşünen ve bu yüzden de kendilerine sürekli Alman peri masallarını anlatan büyükannesi ve kardeşi Dante ile geçiren Buba'nın adı aslında Jakob Otto'dur ve bir sorunu vardır: Ne zaman işleri fazla yolunda gitse, hemen ardından korkunç bir şey olur.

Bu yüzden Jakob, ailesini trajik bir kazada kaybettiğinden beri hayatındaki her bir iyi hissi dengelemek zorunda olduğuna kesinlikle inanmaktadır.

Ailesini kaybettiği kazadan kendisini sorumlu tutan Buba tekrar mutlu olmaya korkuyordur çünkü bu sefer de kardeşi Dante'ye bir şey olmasından endişelenmeye başlamıştır.

Bunun için, erkek kardeşi Dante ile birlikte günlük hayatını mümkün olduğunca nahoş hâle getirecek; her ne zaman mutlu olur gibi hissetse kendini cezalandırıp hemen bu duygudan kurtulmaya çalıştığı bir sistem geliştirmiştir.

Bu sistem otuz yıldan uzun süredir oldukça iyi işlemiş olsa da tamamen öngörülemeyen bir şey olur: Bu taşra suçlusu âşık olur.

Jakob'un hissettiği güzel duygular arttıkça, dengesini koruması da giderek zorlaşır.


DC Süper Evciller Takımı

Yönetmen: Jared Stern, Sam J. Levine / Oyuncular: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Kate McKinnon, John Krasinski, Vanessa Bayer, Natasha Lyonne, Diego Luna, Marc Maron, Keanu Reeves, Thomas Middleditch, Ben Schwartz, Olivia Wilde, Maya Erskine, Yvette Nicole Brown, Jameela Jamil, Jemaine Clement, John Early, Dascha Polanco, Daveed Diggs, Alfred Molina, Lena Headey, Keith David, Busy Philipps, Dan Fogler, Winona Bradshaw, David Pressman, Sam J. Levine, Jared Stern, Michelle Morgan, Amanda Ames, Gavin McCrillis, Munya Chawawa / Süre: 105 dakika
 

 

DC'nin yeni uzun metrajlı bu animasyon filminde bu kez başrolde süper kahramanların evcil hayvanları var!..


Süpermen'in köpeği, Batman'in tazısı, Supergirl'ün atı, Wonder Woman'ın kangrusu, Aquamen'in deniz atı ve Flash'ın kaplumbağasıyla sıra dışı bir süper kahraman hikayesine hazır mısınız?

Warner Bros. dağıtımı ve iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan DC League of Super-Pets adlı bu animasyon; Metropolis'te Süpermen ile birlikte suça karşı savaşan Süper Köpek Krypto'nun, kaçırılan Süpermen ve Adalet Birliği üyelerini kurtarmak için kurduğu ekiple birlikte verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Süpermen henüz küçük bir bebekken kendi gezegeninde meydana gelen yıkımdan babası ve annesi tarafından bir kapsüle konulmak ve uzaya fırlatılmakla kurtarılmıştır.

Ancak bebek Süpermen kapsüle bindiğinde sadık ve henüz kendisi gibi bir bebek olan köpeği Krypto da son anda kapsüle girmeyi başarmıştır.

Bir süre sonra dünya gezegenine gelen kapsülün içinden hem Süpermen hem de Krypto sağ salim kurtulmuştur.

Aradan geçen yılların ardından Süpermen ile Krypto büyümüş ve dünyada kendilerine süper kahraman ismini edinmeyi başarmışlardır.

Filmde, Süper Köpek Krypto ve Süpermen, aynı süper güçleri paylaşan ve Metropolis'te yan yana suçla savaşan, ayrılmaz en iyi arkadaşlardır.

Şimdiki isimleri Bark ve Clark Kent olan ikili, Metropolis şehrinde kendilerine güzel de bir hayat kurmuşlardır.

Bu sırada ise Clark, Daily Planet gazetesinde çalışmaktadır, ancak Clark aynı zamanda başka bir gazeteci olan Lois Lane'de deliler gibi aşıktır.

Clark'in bu aşkı ise sevgili dostu Krypto'yu çileden çıkarmaktadır çünkü gün geçtikçe Clark sevgili dostu Krypto'ya daha az zaman ayırmakta ve onu ihmal etmektedir.

Bu nedenle Clark, Krypto'ya bir dost bulmak adına onu bir barınağa götürür ve bu barınakta ona dost olabilecek bir köpek arar.

Fakat tam da bu sırada barınaktan kaçan ve Boksör adını alan bir sokak köpeğini yakalayan Krypto henüz Boksör ve dostları ile nasıl bir maceranın kendisini beklediğinden habersizdir.

Çünkü yakında hem Krypto hem de barınaktaki Boksör dahil LexCorp CEO'su Lex Luthor ile büyük bir savaşa girişeceklerdir.

Süpermen ve Adalet Birliği'nin diğer üyeleri kaçırıldığında, Krypto, barınakta yaşayan Ace; Yarasa Köpek, PB; Koca Göbekli Domuz, Merton; Kaplumbağa ve Chip; Sincap'tan oluşan bir sokak çetesini yeni keşfedecekleri güçlerinde ustalaşarak, süper kahramanları kurtarmak için kendisiyle aynı takımda yer almaya ikna etmeye çalışır.


Düğün Sezonu

Yönetmen: Tom Dey / Oyuncular: Pallavi Sharda, Suraj Sharma, Arianna Afsar, Sean Kleier, Veena Sood, Rizwan Manji, Ruth Goodwin, Damian Thompson, Manoj Sood, Subhash Santosh, Julius Cho, Jeremy Angel, Mercedes Blanche, Hershel Blatt, Tom Bonello, Devanshu, Sonia Dhillon Tully, Mercedez Gutierrez, Joanne James, Rami Khan, Keethan Krish, Natasha Krishnan, Rakhee Morzaria, Meher Pavri, Nadeem Phillip, Gauri Prasad, Howard Stratton, Nitu Thakur, Preeti Torul, Sarita Van Dyke, Rohini Bir, Elena Khan, Raggy Sharma / Süre: 98 dakika
 

 

Sevgin her zaman korkularından daha büyük olsun…


Netflix'in Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren Wedding Season adlı bu filmde; aileleri tarafından kendilerine eş bulmaya zorlanan Asha ve Ravi düğün sezonu olan yaz mevsiminde sevgiliymiş gibi yapar, ama hisleri gerçek olunca oyunları bozulur.

Nişanı bozup şehirdeki başarılı bankacılık kariyerini geride bırakarak yeni bir başlangıç için New Jersey'e taşınan Asha kendini harika hissetmektedir.

Kariyerlerin geçici olduğunu düşünen annesi ise en büyük kızı, yeni kurduğu işine gösterdiği ilgiyi kendine bir eş bulmaya göstermediği takdirde, mutlulukla geçecek bir ömrü kaçıracak diye endişelenmektedir.

Kontrolü ele alan annesi ona "en uygun" kişiyi bulmak için çöpçatanlık sitesinde Asha'ya bir profil oluşturur.

Diğer taraftan, Ravi'nin anne babası da oğulları için aynı şeyi düşünmüştür.

Bir önceki ilişkisinde başarısız bir deneyim yaşayan ve bu yüzden de bazı güven sorunlarına sahip olan Asha ile kimseye söyleyemediği bazı sırlara sahip olan Ravi'nin isteksiz gittikleri ilk randevu bir fiyasko olur; ikisi de hayatlarında farklı noktalarda bulunduklarının hemen farkına varırlar.

Ama annesinin yılmayacağını anlayan Asha, Ravi'ye her ikisinin de kazançlı çıkacağı bir öneride bulunur ve yaklaşmakta olan düğün sezonunu atlatabilmek için sevgiliymiş gibi davranmalarını önerir.

Böyllikle ebeveynleri tarafından kendilerine eş bulmaya zorlanan Asha ve Ravi düğün sezonu olan yaz mevsimini kazasız belasız atlatmak için sevgiliymiş gibi yapar.

Kendi kimlikleri ve ailelerinin onlardan beklentileri arasında bir denge kurmaya çalışan ikilinin hesaba katmadığı tek bir şey vardır, o da birbirlerine gerçekten âşık olmak.

Üç ay boyunca gittikleri sayısız davetten, danslardan ve düğün kıyafetlerinden sonra, Asha ve Ravi düşündüklerinden daha fazla ortak yönleri olduğunun yavaş yavaş farkına varır.

Sonuçta galiba aileleri haklı çıkmıştır.


Hawar 2

Yönetmen: Raziye Sultan / Oyuncular: Ayşenur Keskin, Engin Kahya, Hüseyin Beken, Tuğba Bayrak, Musa Zur, Gamze Çoban, İsa Zur / Süre: 70 dakika
 

 

Olmayan bir şeyi oldurmaya çalışmanın dayanılmaz çaresizliği…


Chantier Films dağıtımı ve Gris Production iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Hawar 2: Zehr-i Mühür adlı bu filmde; Pelin ve Hakan aşk evliliği yapmıştır, mütevazi bir yaşamları vardır.

Kariyerine bir yazar olarak devam eden ve tek hedefi zengin olmak olan Hakan bir de oğlu olmasını ister fakat Pelin'in çocuğu olmaz.

Hakan'dan habersiz, Pelin ve annesi bir hocaya gider; çocuğunun olması için kendine çok gizli ve tehlikeli bir tılsım yaptırır.

Bu büyüden sonra hamile kalmayı başaran ve bir kızı olmasını isteyen Pelin iki aylık hamileyken Hakan karısını evde bırakıp arkeolog arkadaşıyla kazıya gider ve burada bulduğu bir biblo yüzünden kâbuslar yaşamaya başlar.

Üstelik bu olaydan dört gün sonra çocuğunun doğduğunu görür.


Her Şey Mümkün

Yönetmen: Billy Porter / Oyuncular: Eva Reign, Abubakr Ali, Courtnee Carter, Kelly Lamor Wilson, Grant Reynolds, Renée Elise Goldsberry, Alec Ludacka, Noah Pacht, Naveen Paddock, Lenora Nemetz, Miriam Laube, Manu Narayan, Vanita Harbour, Bill Hartung, Simone Joy Jones, Caroline Travers, Melessie Clark, Tordy Clark, Benjamin Cummings, Lav Raman, Andy S. Allen, Michelle Do, Maria Becoates-Bey, Bailey Wilson, Walter H. McCready, Nic Inglese, Suraya Collins, Evie Piekarski, Jordan McNeal, Daniel Lawrence, Ken Lutz, Alexander Hubble, John W. Iwanonkiw, Daisy Jade, Cary Knight, Scott Lockhart, Shawn McClurg, Phil Nardozzi, Frankie Palombi, Jasad Pearson, Roger Petan, Mark D Valenti, Valena Zitello / Süre: 96 dakika
 

 

Modern bir Z Kuşağı yetişkinlik hikayesi…


Amazon Prime Video Türkiye'nin yayın kuşağında gösterime giren Anything's Possible adlı bu film; trans bir birey olan lise öğrencisi Kelsa'nın son sınıftaki yaşamını konu alarak modern Z kuşağının yetişkinliğe geçiş hikayesini yansıtıyor.

Kelsa, sınıf arkadaşı Khal ona âşık olduğunda bunun neden olabileceği sorunlara rağmen çıkma teklif etme cesaretini toplar.

Ortaya aşık bir gencin sevincini, hassasiyetini ve acısını sergileyen bir romantizm çıkar.


Jackass Sonsuza Dek

Yönetmen: Jeff Tremaine / Oyuncular: Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius, Dave England, Ehren McGhehey, Jason ‘Wee Man' Acuña, Preston Lacy, Davon Wilson, Sean McInerney, Zach Holmes, Eric Manaka, Rachel Wolfson, Compston Wilson, Jeff Tremaine, Dimitry Elyashkevich, Sean Cliver, Trip Taylor, Greg Iguchi, Rick Kosick, Lance Bangs, Spike Jonze, Shanna Zablow Newton, Arthur H. Spiegel III, Errol Chatham, Alia Shawkat, Jalen Ramsey, Tyler the Creator, Lionel Boyce, Otmara Marrero, Travis Bennett, Sydney Bennett, Tony Hawk, Nick Merlino, David Gravette, Aaron Homoki, Natalie Palamides, Courtney Pauroso, Rob Dyrdek, Eric André, Francis Ngannou, Danielle O'Toole, P.K. Subban, Tory Belleci, Bam Margera, Stephanie Angulo, Colson Baker, Chris Raab, Brent Stoller, Parks Bonifay, Luca De Massis, Scott Handley, Brandon Leffler, Michael Rooney, Jules Sylvester, J.P. Blackmon, Brandon DiCamillo, Ryan Dunn, Seamus Frawley, Charles Grisham, Mike Kassak, Gary Leffew, Joe Oz, D.J. Paul, Axe Pontius, Rake Yohn / Süre: 96 dakika
 

 

Hazırlık yapmazsan başarısızlığa hazır olmalısın…


beIN CONNECT'in Komedi Filmleri kategorisinde gösterime giren Jackass Forever (Jackass 4) adlı bu filmde; on yıl sonra yeniden bir araya gelen ‘Jackass' ekibi, yeni kişilerin de katılımıyla bir dizi komik, saçma ve tehlikeli şova imza atıyor.

MTV'de bir dizi olarak başlayıp tüm dünyada tanınan bir fenomene dönüşen ‘Jackass' ekibinin bu son filmi 80 milyon dolardan fazla hasılat elde etti.


Kalplerimiz Bir

Yönetmen: Elizabeth Allen Rosenbaum / Oyuncular: Sofia Carson, Nicholas Galitzine, Chosen Jacobs, John Harlan Kim, Kat Cunning, Linden Ashby, Scott Deckert, Anthony Ippolito, Loren Escandon, Sarah Rich, Breana Raquel, Dustin Ryder Jones, Nicholas Duvernay, Asante Jones, A.J. Tannen, Theodore Jerome Allen Rosenbaum, Kate Bone, Rand Guerrero, Leroy Edwards III, Theo Breaux, Debbie Fan, Kendall Chappell, Cat Kaylin, Ethan Estrada, Maxwell Flanders, Celeste-Louise Taucher, Crash, Jonathan Koplovitz, Susan Walters, Ruby Dutton, Daniel C., Kenzo Lee, Karim Benz, Sean Berube, Michael C. Bradford, Reeko Brooks, Henry L Burdette, Josh Cruze, Jordan Drake, Lancaster Duplechin, Slim Khezri, Frank Lui Geo, Anna Marusich, Daniel Merino, Richard Par, Lucas Paz, Jeremiah Ripley, Janie Rounds, Frank Scozzari, Kevin Shannon, Ryan Singleton, Madeleine Smith, Alex Wexo / Süre: 122 dakika
 

 

Her şey tahmin edilebilir olsa da yine de duygusuyla yüreklere dokunan bir film…


Netflix'in Romantik Filmler kategorisinde gösterime giren Purple Hearts adlı bu filmde; umut vadeden bir müzisyen yakında göreve gidecek bir askerle anlaşmalı evlilik yapmayı kabul eder, ama sahte ilişkileri bir trajedi sonucu fazlasıyla gerçek bir hâl alır.

Zor durumdaki şarkıcı-söz yazarı Cassie ile sorunlu deniz subayı Luke, birbirlerinden çok farklı olmalarına rağmen, sadece askerî gerekçelerle evlenmeye razı olurlar.

Ancak bir trajedi baş gösterince gerçeklik ve yaptıkları rol arasındaki çizgi bulanıklaşır ve nihayetinde birbirlerine karşı hisler beslemeye başladıklarında olayın rengi değişir.


Karmanın Suçu Değil!

Yönetmen: Elisa Miller / Oyuncular: Gil Cerezo, Miriam Chi Chim, Aislinn Derbez, Meteora Fontana, Giuseppe Gamba, Mauricio García Lozano, Muriel Hernandez, Carmen Madrid, Romina Montalvo, Allie Moreno, Carlos Morett, Renata Notni / Süre: 85 dakika
 

 

Hiç çaba harcamadan çekilmiş gibi görünen bir başka Netflix filmi daha…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Meksika Yapımı Filmler kategorisinde gösterime giren Don't Blame Karma! (¿Qué culpa tiene el Karma?) adlı bu filmde; Sara, kötü şansı için "karma"yı suçlayan, hüsrana uğramış bir moda tasarımcısıdır.

Bunu, güzel ve başarılı kız kardeşinin çocukken istemeden kendisine beddua etmiş olmasına bağlar.

Ama günün birinde, Mérida'daki hediyelik eşya işini ayakta tutmaya çalışırken, şimdi çok ünlü bir müzisyen olan ve eskiden âşık olduğu en iyi arkadaşı Aarón'un beklenmedik bir şekilde karşısına çıkmasıyla bütün dengesi altüst olur.

Çünkü Aarón, birkaç haftalık nişanlılık süresinin ardından kız kardeşi Lucy ile evlenecektir.

Kötü karma ve ilk aşkının kaybıyla başa çıkmak zorunda kalan Sara, kader onu şansı yaver giden kız kardeşi Lucy ile karşı karşıya getirince bir dizi olay ve yeniden bir araya gelişlerin ardından Sara radikal bir karar alır.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi anne babası çıkagelir.

Annesi açık ilişki istediği için anne babasının boşanmak üzere olduğunu öğrenen Sara'nın sürpriz ziyaretçilerine internette tanıştığı erkek arkadaşı Roberto da eklenince işler içinden çıkılmaz bir hâl alır.

Altın Palmiye ödüllü Elisa Miller'ın yönettiği bu komedide kız kardeşleri, Aislinn Derbez ve Renata Notni canlandırıyor.


Kovan

Yönetmen: Blerta Basholli / Oyuncular: Yllka Gashi, Çun Lajçi, Aurita Agushi, Kumrije Hoxha, Adriana Matoshi, Molikë Maxhuni, Blerta Ismaili, Kaona Sylejmani, Mal Noah Safqiu, Xhejlane Terbunja, Ilir Prapashtica, Bislim Muçaj, Blin Sylejmani, Shkelqim Islami, Adem Karaga, Zarije Jonuzi Çeliku, Astrit Kabashi, Luan Kryeziu, Valire Haxhijaj Zeneli, Arta Lahu, Semira Latifi, Valmir Krasniqi, Labinot Lajçi, Armend Smajli, Aulona Selmani, Njomza Tmava, Nexhat Xhokli, Libby Brien, Gentrit Musliu / Süre: 84 dakika
 

 

94'üncü Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film kategorisi için Kosova'nın resmi başvurusu…


Fahrije Hoti'nin gerçek hayat hikâyesinden uyarlnan ve SinemaTV'nin Drama Kuşağı ile ilk kez televizyon ekranlarında gösterime giren Hive adlı bu filmde; Fahrije'nin eşi Kosova Savaşı'ndan beri kayıptır.

Fahrije savaşın büyük yaralar açtığı yüzlerce Kosovalı kadından sadece bir tanesidir.

Yedi yıl önce savaşmak için giden kocasından halen hiçbir haber alamayan Fahrije bu sırada sadece kocasını beklememiştir aynı zamanda çocuklarına babalık da yapmıştır.

Çocukları da olduğu için onlara bakması gerektiğini bilen Fahrije yas tutmayı bir kenara bırakır ve çocukları için hayat mücadelesine girişir.

Kosova gibi bir yerde kadın başına hayat mücadelesi vermek o kadar da kolay değildir ancak Fahrije'nin başka bir şansı da yoktur.

Savaştan kısa bir süre sonra artık kocasının geri gelmeyeceğini anlayan ve ailesinin geçimini sağlamak için kendi işini kuran Fahrije, onu desteklemeyen ataerkil bir topluma karşı mücadele ederken etrafındaki insanların eleştirilerine kulak asmadan kendi doğruları ile hareket eder.

Kendi ayakları üstünde durmaya çalışan Fahrije, çok önemli bir kararla karşı karşıya kalır.


Kutsama

Yönetmen: Terence Davies / Oyuncular: Kate Phillips, Anton Lesser, Peter Capaldi, Julian Sands, Jack Lowden, Jeremy Irvine, Tom Blyth, Harry Lawtey, Ben Daniels, Lia Williams, Gemma Jones, Geraldine James, Simon Russell Beale, Kellie Shirley, Calam Lynch, Suzanne Bertish, Georgina Rylance, Richard Goulding, Jude Akuwudike, Edmund Kingsley, Tim Delap, Steven Pacey, Joanna Bacon, David Shields, Daniel Tuite, Thom Ashley, Matthew Tennyson, Jamie-Lee Beacher, Olivia Darnley, Edward Bennett, Jonathan Broadbent, Stacey Lynn Crowe, Bobby Robertson, Joyce Henderson, Mark Oosterveen, Christopher Naylor, Torquil Munro, Jay Phelps, Giovanna Ria, Chrissy Roberts, Andrew Bradley, Harry Brown, Ian Beach, Ernest Vernon, Chris Dale, Justin Quin, Orlando Jopling, Kerry Frater, Richard Price, Paddy Rowan, Ben Ryan-Steele / Süre: 137 dakika
 

 

Paramparça bir dünyada kendini kabullenme ve huzur arayışı içinde olan bir adam olarak Sassoon'un hikâyesi, yaşadığı dönemde olduğu gibi günümüzde de anlamını koruyor…


Netflix'in Gerçek Hayattan Uyarlanan İngiliz Yapımı LGBTQ Dramaları kategorisinde gösterime giren Benediction adlı bu film; Birinci Dünya Savaşı şairi Siegfried Sassoon'un çalkantılı yaşamını, şiirsel sinemasıyla tanıdığımız usta yönetmen Terence Davies'in gözünden derinlemesine inceliyor.

Birinci Dünya Savaşı'nda Alman kuvvetlerine karşı mücadele eden Sassoon, savaşın dehşetinden kurtulup cesareti için Demir Haç nişanına lâyık görülmüş, ancak cepheden döndüğünde hükümetinin savaşa devam kararını yüksek sesle eleştiren, karmaşık bir adamdır.

Savaş aleyhtarı bir savaş kahramanı olarak eşcinselliğiyle uzlaşmaya çalışırken bir yandan da kurtuluşunu evlilikte ve dinde bulmaya çalışır.


Mini Fenomen

Yönetmen: Umut Ertek / Oyuncular: Talha Tosun, Atilla Emirhan Kırık, Öykü Şahin, Özcan Melek, Sait Yüksel, Merve Gül Koçak, Ali Buhara Mete, Ahmet Arıman, Nuri Alço, Tuncay Akça, Ramiz Mullamusa, Teoman Ayık, Seren Serengil, Volkan Başaran, Yüksel Torun, Harun Özakıncı, Nil Öykü Akdağ, Şahin Özer, Nermin Özgüroğlu, Tuba Kurun, Muhteşem Candan, Oktay Arabacı, Bilal Özbilge, Arto, Miray Vural, Sema Bilmez / Süre: 82 dakika
 

 

Her bireyin kendi çocukluğuna dair hatırladığı ve o dönemde zamanın nasıl olduğu ve geçtiğine dair birtakım düşünceleri vardır, ama teknoloji çağında çocuk olmak da bambaşka bir şeydir…


CJ ENM dağıtımı ve Nartugan Film iş birliğiyle vizyona giren Mini Fenomen adlı bu film; YouTuber olmaya çalışan bir çocuk ile yakın arkadaşının hikâyesini anlatıyor.

YouTuber olmak isteyen Berkcan ve onun hem arkadaşı hem de menajeri olan Sacit'in komik mücadelelerini konu alan filmde günümüz teknolojilerinin ve sosyal ağlarının çocuklar üzerindeki popüler etkisi ve bu etkinin eski çocukluğun samimi sokak oyunları ile duygusal olarak karşılaştırılması tartışılıyor.

Film popüler sosyal ağlar arasındaki mücadelenin ateşlediği mücadelenin trajikomik kesitlerini özetleyen bir hikâyenin harmanlanmasını konu alıyor.


Müstakbel Suçlar

Yönetmen: David Cronenberg / Oyuncular: Viggo Mortensen, Lihi Kornowski, Léa Seydoux, Scott Speedman, Kristen Stewart, Don McKellar, Nadia Litz, Tanaya Beatty, Mihalis Valasoglou, Welket Bungué, Tassos Karahalios, Ephie Kantza, Yorgos Pirpassopoulos, Jason Bitter, Denise Capezza, Penelope Tsilika, Sotiris Sozos, Despina Mirou, Bill Ziogas / Süre: 107 dakika
 

 

Başrollerini Viggo Mortensen, Léa Seydoux ve Kristen Stewart'ın paylaştığı bu film, kışkırtıcı Cronenberg sinemasının en katıksız örneği, olağanüstü bir body horror şaheseri…


Body horror ustası David Cronenberg'in 2022 Cannes Film Festivali'ni sarsan ve şimdi MUBI'nin Işık Saçan Modern Klasikler kategorisinde gösterime giren Crimes of the Future adlı, bedenin baştan çıkarıcılığına bir övgü niteliğindeki bu film izleyicisine kâbusumsu ve bütünüyle unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Body horror türüne dönüşünü, sanat ve faniliğe dair kara mizahla yüklü gözlemlerle taçlandıran David Cronenberg, kışkırtıcı bir bedensel dönüşüm öyküsüne imza atıyor.

İnsanoğlunun sentetik çevresine uyum sağlamayı öğrendiği çok da uzak olmayan bir geleceğe derin bir dalış yapmak, kulağa aynı derecede hırslı geliyor.

Bu evrim, insanları doğal durumlarının ötesine ve biyolojik yapılarını değiştiren bir metamorfoza taşır.

Bazıları trans-hümanizmin sınırsız potansiyelini benimserken, diğerleri onu denetlemeye çalışır.

Her iki durumda da "Hızlandırılmış Evrim Sendromu" hızla yayılmaktadır.

Saul Tenser, bu yeni durumu benimsemiş, vücudunda yeni ve beklenmedik organlar filizlemiş sevilen bir performans sanatçısıdır.

Hızlandırılmış Evrim Sendromu olarak adlandırılan bir hastalıktan mustarip olan adam, partneri Caprice ile birlikte, sadık takipçilerinin gerçek zamanlı tiyatroda hayrete düşmeleri için bu yeni organlarını ortadan kaldırmayı canlı bir gösteriye dönüştürür.

Ancak hem hükümetin hem de garip bir alt kültürün not almasıyla Tenser, en şok edici performansının ne olacağını düşünmek zorunda kalır.


Nefret Oyunu

Yönetmen: Peter Hutchings / Oyuncular: Lucy Hale, Austin Stowell, Damon Daunno, Sakina Jaffrey, Corbin Bernsen, Yasha Jackson, Sean Cullen, Nance Williamson, Shona Tucker, Brock Yurich, Robby Johnson, Tania Asnes, Nicholas Baroudi, David Ebert, Kathryn Boswell, Crystal Tweed, Kevin Carrigan, Katie Lynn Johnson, Richard Hutchings, Dillon Egyes, Kat Gonzalez, Ian Slade, Ray Faiola, Mariana Leung, Erica Marquez, Vinnie Velez, Jermaine Wells / Süre: 102 dakika
 

 

Bir kişiyi hem çok sevip hem de ondan nefret ediyorsanız, duygularınız arasında dengeyi sağlamakta zorlanmanız çok olasıdır…


beIN CONNECT'in Romantik Filmler kategorisinde gösterime giren The Hating Game adlı bu filmde; etik ilkelerinden ödün vermeden profesyonel başarıya ulaşmaya kararlı olan Lucy, soğuk ve etkili düşmanı Joshua'ya karşı acımasız bir üstünlük savaşına girer.

Bir yayıncılık şirketinin ortak CEO'larının asistanları olan Lucy Hutton ve Joshua Templeman, çalıştıkları ofiste her gün karşılıklı oturmalarına rağmen birbirlerinden nefret ederler.

Lucy, Josh'un iş yerindeki neşesiz ve gergin halini, gülümsemeyi reddetmesini anlamakta zorlanır; bu onun parlak kıyafetleri ve insanları memnun etme coşkusuna tam bir tezat oluşturmaktadır.

Haftanın beş günü ortak bir ofiste kapana kısılmış durumda kalan ikili bağımlılık yaratan, gülünç, hiç bitmeyen tek kişilik bir oyunun içine yerleşmiş gibilerdir.

Günün birinde ikisinin de karşısına yeni bir kariyer frsatı çıktığında, aralarında terfi almayanların istifa etmesi gereken bir anlaşma yaparlar.

Çiftin arasındaki bu maç daha yeni başlıyorsa da gerilim kaynama noktasına ulaştığında masum bir asansör yolculuğu aralarındaki bu ilişkiyi bambaşka bir şeye dönüştürür.

Sally Thorne'un çok satanlar listesine de giren aynı adlı keyifli romanından uyarlanan romantik komedide, 2020 yapımı Hayal Adası (Fantasy Island) adlı filmde de birlikte rol alan Austin Stowell ve Lucy Hale başrollerde.


Pakka Commercial

Yönetmen: Maruthi Dasari / Oyuncular: Gopichand, Raashi Khanna, Sathyaraj, Rao Ramesh, Gautam Aditi, Siva Akula, Anasuya Bharadwaj, Saptha Giri, Sai Krishna, Ramana Reddy, Varalaxmi Sarathkumar, Kiran Talasila / Süre: 152 dakika
 

 

Yargıcın istifa etmek zorunda kaldığı karmaşık bir dava…


Netflix'in Hint Yapımı Sosyal Konulu Dramalar kategorisinde gösterime giren Pakka Commercial adlı bu filmde; para düşkünü vicdansız bir avukat, kötü şöhretli bir müvekkili devraldığında, dava, onu, kendi geçmişine sahip eski bir yargıç olan, ahlaklı babasıyla karşı karşıya getirir.


Sahte Ajan

Yönetmen: Declan Lawn, Adam Patterson / Oyuncular: James Norton, Matthew Douglas, Rob Malone, Marisa Abela, Freya Mavor, Peter Heenan, Michael Drake, Gemma Arterton, Julian Barratt, Philip Wright, Jimmy Akingbola, Michael Fenton Stevens, Charlotte Avery, Simon Chandler, Melissa Collier, Shazad Latif, Luke Pierre, Sarah Goldberg, Edwina Findley, Katy Federman, Martin Walsh, Tian Chaudhry, Stephen Amis, Lin Gallagher, Mark Lockhart, Robbie Main, Celina Nessa, Chris Wilson / Süre: 115 dakika
 

 

Sıra dışı ve tüyler ürpertici bir hikâye…


Netflix'in Gerçek Hayattan Uyarlanan İngiliz Yapımı Suç Filmleri kategorisinde gösterime giren Rogue Agent adlı bu karanlık filmde; bir dolandırıcı, yıllarca MI5 ajanı kılığına girer, ama sonra kıvrak zekalı bir avukatı dolandırır ve bu avukat onu görevden almaya karar verir.

Eski bir barmen olan Robert Freegard, neredeyse on yıl boyunca bir İngiliz gizli servis ajanı gibi davranarak kurbanlarını IRA teröristlerinin avı olduklarına ikna etmeyi başarır.

Büyük miktarda para karşılığunda Robert, kendisini MI5 üyesi olarak göstererek kurbanlarını korur.
Ancak Robert'e âşık olan bir kadın, onun hayatının alt üst olmasını sağlar.


Shaka Kralların Kralı

Yönetmen: Manzini Zungu / Oyuncular: Ayanda Borotho, Mr. Boy, Lillian Dube, Mbulelo Hlazo, Dawn Thandeka King, Mondli Makhoba, Thulani Mtsweni, Thembalethu Ntuli, Ayanda Webster / Süre: 15 dakika
 

 

Bir büyüme ve zorluklarla mücadele hikayesi…


Netflix'in Afrika Yapımı Filmler kategorisinde gösterime giren Shaka Inkosi YamaKhosi adlı bu kısa animasyon; efsanevi kral Shaka Zulu ve imparatorluğunun büyüme hikayesini anlatıyor.

Uysal genç bir çocuk olan Manzini, okuldan eve giderken neredeyse hayatına mal olan bir olayda üç zorba tarafından saldırıya uğrar.

Bunun üzerine Manzini, büyükannesine okulu bırakma arzusunu itiraf eder.

Buna cevaben büyükanne, büyük bir savaşçı ve kral olan Shaka Zulu'nun soyunun gücü aracılığıyla torununa ilham vermesi için çağının gelişini anlatan derin bir dayanıklılık hikayesi anlatmaya başlar.


Sosyeteye Hoş Geldim

Yönetmen: Theodore Boborol / Oyuncular: Alex Gonzaga, JC De Vera, Ara Mina, Johnny Revilla, Melai Cantiveros, Andrea Abaya, Issa Litton, Tori Garcia, Rolando Inocencio, Felix Petate, Skelly Clarkson, Kobie Brown, Sela Guia, Zabel Lamberth, Louie Kim Sedukis, Marivic B. Ong, Ed Delos Reyes, Humphrey Dela Cruz, Melinda Fabela, Melinda Arce, Vanny Fabela, Bongjon Jose, Jorge Cabullo, Romelia S. Canido, Aljo Sanchez, Jose Roman Torrente, Jessica Nogas, Nelson A. Alapriz, Christian Velasco, Mark Carlo Reyes, Kent Harold Valeros, Allyson Sioson, Mharvin De Silva, Kevin Dangcalan, Clarissa Ceriola Luces, Mary Grace Lacamento, Patricia Silvestre Banaag, Maria King, Clay Bundallian, Raymond Cupat, Malou Mendoza, Rommel Polintan, Alexander Villareal, Carmela Acol, Shiela Villegas, Wim Jay Fernando, Sharlene Gruenberg, Moises Mulingtapang, Abdulbasit Tahsin, Joghie Lamena, Abbi Garcia, Vanessa Tiama, Odhilia Bulaon, Margie Sorio, Elnife Pulana, Claudine Lubay, Richard Maton, Faith Fajardo, Marjorie Mendoza, Michaella Masarap, John Christian Bagio / Süre: 90 dakika
 

 

Bir anda her şeye sahip olmanın kontrol edilemez çekiciliği…


Netflix'in Filipinler Yapımı Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren The Entitled adlı bu filmde; gerçek babasının otel patronu olduğunu öğrenen Belinda, kendini bir anda şatafatlı bir hayatın içinde bulur ve çekici bir avukatın yardımıyla bu dünyaya alışmaya çalışır.


Vesvese: Cin Fısıltısı

Yönetmen: Bülent Aydoslu / Oyuncular: Orhan Kılıç, Buse Sevindik, Onur Çimen, Cansu Orhan, Ali Beyat, İrem Orakçı, Yasemin Kurttekin, Umut Şeddadi, Nilay İçgil, Cennet Tosun, Esra Kocabaş, Anıl Şeddadi, Serhat Gündoğdu, Efe Sait Özçelik, Yusuf Alpboğa / Süre: 90 dakika
 

 

Aynalar insanların kendilerini öteki yüzleriyle görebildikleri tek yerdir…


CJ ENM dağıtımı ve Boyoz Akademi Film iş birliğiyle vizyona giren Vesvese: Cin Fısıltısı adlı bu film; deneyimlediği gizemli olaylarla ailesini ve kendisini zor bir süreçte bulan Doğa'nın, ailesiyle birlikte bu duruma çözüm bulmaya çalışmasını konu ediniyor.

Doğa, yaşadığı ve yaşattığı olaylar nedeniyle her geçen gün ailesini daha da zor günlere sürüklemektedir.

Onun yaşadığı olayların cin vakalarıyla benzerliği, ailesini bu konuda önlem almak üzere harekete geçirir.

Böylece Doğa'nın geçmişinde kalan ve bir türlü hatırlayamadığı özel bir anısının peşine düşerler.

Karşılarına çıkan bambaşka bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalan aile artık her konuda sil baştan yeni bir hayata alışmak zorunda kalır.


Zaman Yığınında İğne

Yönetmen: John Ridley / Oyuncular: Leslie Odom Jr., Freida Pinto, Cynthia Erivo, Orlando Bloom, Jadyn Wong, Ulka Simone Mohanty, Elizabeth Weinstein, Gourav Shah, Hiro Kanagawa, Charles Singh, Laysla De Oliveira, Kaylah Zander, James Kirk, Natalie D'Amico, Alessandro Juliani, Adam Beauchesne, Johannah Newmarch, Samantha Hum, Nico Amoroso, Vincenzo Amoroso, Tiffany Speirs, Kaja Jean, Heather Laura Gray, Sky Kao, Mitchell Przybilla, Marcello Ranieri, Livona Ellis, Alisha Ahmadi, Elya Grant, Nubya Garcia, Joel Fountain, Wynston Minckler, Peter Brown, Kathryn Robinson / Süre: 111 dakika
 

 

Zamanın akışkan olduğu ve tüm yaşamın sadece bir yanılsama olabileceği yakın bir geleceğe yönelik sürükleyici bir aşk hikayesi…


Robert Silverberg'in kısa bir öyküsüne dayanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Bilim Kurgu Filmleri kategorisinde gösterime giren Needle in a Timestack adlı bu filmde; zaman yolculuğunun her yerde olduğu yakın bir gelecekte, bir mimar, evliliğini geçmişi değiştirmeye kararlı alçak bir eski sevgiliden kurtarmaya çalışır.

Nick ve Janine, mutlu bir yaşam süren evli bir çifttir, ancak onların mutlu hayatı, Janine'in eski kocasının onları Nick'in kolejden bir kız arkadaşını kullanarak ayırmaya çalışmasıyla bozulur.

Nick'in anıları ve gerçekliği yavaş yavaş yok olurken, sevdiği her şeye tutunmak ya da ondan vazgeçmek için neyi feda etmeye istekli olduğuna karar vermek zorunda kalır.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getirmeye devam ediyor.

Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Acı Tatlı Ekşi (2017)
  • Aramızdaki Kurtadamlar (Werewolves Within, 2021)
  • Delil.com (Alibi.com, 2017)
  • Figaro Aşkı (Falling for Figaro, 2020)
  • Kaçış (Flugt / Flee, 2021)
  • Kaptan Sabertooth ve Minik Korsanlar Kayıp Elmas Peşinde (Kaptein Sabeltann og den magiske diamant / Captain Sabertooth and the Magic Diamond, 2019)
  • Köpek Oteli (Hotel for Dogs, 2009)
  • Leo Da Vinci: Mona Lisa Macerası (Leo Da Vinci: Mission Mona Lisa, 2018)
  • Pazartesi (Monday, 2020)
  • Rita Moreno: Kararlı Bir Kız (Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It, 2021)
  • Son Görev (Crime Story / The Last Job, 2021)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI, dünya festivallerinde dikkat çekmiş yapımlardan oluşan geniş seçkisini özel yayın kuşaklarıyla sinemaseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Ali ve Ava (Ali & Ava, 2021)
  • Asfaltın Altında Dereler Var! (2019)
  • Avukat (Michael Clayton, 2007)
  • Bir Liderin Çocukluğu (The Childhood of a Leader, 2015)
  • Gece (La Notte / The Night, 1961)
  • Trances (1981)

Netflix

190'dan fazla ülkede 223 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • 15:17 Paris Treni (The 15:17 to Paris, 2018)
  • 28 Gün (28 Days, 2000)
  • Altınlı Kadın (Woman in Gold, 2015)
  • Annem: Bir Pers Prensesi (My Mother: A Persian Princess, 2000)
  • Apollo 17: Ay'daki Son İnsanların Anlatılmamış Hikayesi (Apollo 17: The Untold Story of the Last Men on the Moon, 2011)
  • Asansör Bebeği (Elevator Baby, 2019)
  • Ayrılık (Separation, 2021)
  • Bo Burnham: what. (2013)
  • Davetsiz (The Wretched, 2019)
  • Diğer Kızlar (Toiset tytöt / Other Girls, 2015)
  • Dünya İstilası: Los Angeles Savaşı (Battle: Los Angeles, 2011)
  • E-Life (2017)
  • Faransa Teyze (Khalty Faransa / Auntie Faransa, 2004)
  • Gelin Benim Olacak (Made of Honor, 2008)
  • Güney Masalları (Southern Tales, 2015)
  • Güzel Dedektif (Miss Congeniality, 2000)
  • İhtiras Rüzgarları (Legends of the Fall, 1994)
  • İlişki Durumu: Kaçamak (She's Funny That Way, 2014)
  • İngiltere'yi Kurtaran 13 Saat (13 Hours That Saved Britain, 2010)
  • Kızıl Ekim (The Hunt for Red October, 1990)
  • Kule Soygunu (Tower Heist, 2011)
  • Kurulum (The Set Up, 2019)
  • Kusursuz Fırtına (The Perfect Storm, 2000)
  • Masum (Inocente, 2017)
  • Milyonerler: Suç Prensi (Milionari / Prince of Crime, 2014)
  • Neşeli Adamlar: Gerçek Yoruba Şeytanları (Merry Men: The Real Yoruba Demons, 2018)
  • Ödül Peşinde (The Bounty Hunter, 2010)
  • Ölümsüz Aşk (The Age of Adaline, 2015)
  • Örümcek Adam (Spider-Man, 2002)
  • Sahada Bebek Yok (Dames 4 / No Babies on the Field, 2015)
  • Siyah Giyen Adamlar (Men in Black, 1997)
  • Siyah Giyen Adamlar 2 (Men in Black II, 2002)
  • Sonbahar (Høst: Autumn Fall, 2015)
  • Soul II Soul (2017)
  • Uçurumun Kenarında (Above the Rim, 1994)
  • Umut Büyüsü (El vuelo del tren / The Magic of Hope, 2011)
  • Vahşi Cazibe (Enloquecidas / Driven Wild, 2008)
  • Yasak Dans (Footloose, 2011)

SinemaTV

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

SinemaTV'nin izleyicilerine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Greenland: Son Sığınak (Greenland, 2020)
  • Keşke 30 Olsam (13 Going on 30, 2004)
  • Kocaayak ve Oğlu (The Son of Bigfoot, 2017)
  • Mutlu Canavar Ailesi 2 (Monster Family 2 / Happy Family 2, 2021)
  • Nefesini Tut 2 (Don't Breathe 2, 2021)
  • New York'ta Yağmurlu Bir Gün (A Rainy Day in New York, 2019)
  • Tek (Only, 2019)
  • Venom: Zehirli Öfke 2 (Venom: Let There Be Carnage, 2021)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • Aramızdaki Sözler (The Mountain Between Us, 2017)
  • Beyaz İnek İçin Balad (Ghasideyeh gave sefid / Ballad of a White Cow, 2020)
  • Bizim Toprağımız (Wo men de tian ye / Our Farmland, 1983)
  • Buta (2011)
  • Büyük Balık (Big Fish, 2003)
  • Dilsiz (2019)
  • Gün Batısı (The Sundowners, 1960)
  • İnek (Gaav / The Cow, 1969)
  • Kardeşim İçin Der'a (2018)
  • Kasaba (Héraðið / The County, 2019)
  • Korteks (Cortex, 2020)
  • Örümcek Adam: Eve Dönüş (Spider-Man: Homecoming, 2017)
  • Rafadan Tayfa: İstanbul Dehlizleri (Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası, 2018)

Festival ve Etkinlik Ajandası

Filmmor Kadın Filmleri Festivali

20'nci Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 5 Kasım'da başlıyor; 18 Aralık'a dek sürecek festivalde 23 ülkeden 38 film izleyiciyle buluşacak.

Filmmor bu yıl, ahlak polisi tarafından öldürülen Jina Masha Amini'nin ardından sokaklarda saçlarını savurarak molla rejimine direnen İranlı kadınları iki kadın yönetmen, Füruğ Feruhzad ve Rahşan Beni İtimad'ın filmlerinin gösterileceği "Jin Zendegî Özgürlük" bölümüyle selamlayacak.

20'nci Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, film gösterimleri, yönetmen ve film ekipleriyle online söyleşiler, buluşmalarla 5 Kasım - 18 Aralık 2022 tarihleri arasında çevrimiçi olacak.
 

 

Filmmor yirminci yılında, yersiz yurtsuz, damda sokakta, savaşta göç yollarında direnen, üreten; her dilde Kadın Yaşam Özgürlük diyen kadınları, kadınların sinemasını buluşturuyor.

20'nci Filmmor'da, "Kadınların Sineması", "Damdaki Sinemacılar", "Jin Zendegî Özgürlük", "Kadın Cinayetleri Önlenebilir", "Yersiz Yurtsuz", "Parola: Barış", "Feminist Bellek" bölümlerinde 23 ülkeden 38 film izleyiciyle buluşacak.

Festival boyunca tüm gösterim ve etkinlikler www.filmmoronline.org'a üye olarak ve her program için ön kayıt yaptırarak Türkçe altyazı-çeviri ile ücretsiz izlenebilecek.

Programda, film gösterimlerinin yanı sıra Film Toplayan Kadınlar, Kadın Cinayetleri Önlenebilir, Yersiz Yurtsuz Sinemacılar, 120 Yıldır Bitmeyen Mücadele: Kadınların Siyasal Temsili forumları, film sonrası söyleşiler ve çevrimiçi buluşmalar var.
 

 

Kadınların Sineması

Her tür engele, güçlüğe, eşitsizliğe rağmen kadınlar sinema yapıyor; belgeselden animasyona, savaştan muhafazakâr toplumlarda bekar anneliğe, kürtajdan doğurma serüvenine kadınlık ve dünya hallerini, hayallerini, deneyimlerini anlatmaya devam ediyor.

Kadınların Sineması bölümünde; Akan Su Yosun Tutmaz (Flowing Water Carries No Poison), Anima Animae Animam (Anima Animae Animam), Antonia (Antonia), Bekleyiş (Expecting a Grain of Sand), Bekçi (The Guardian), Bekleyen Kadınlar (Suspended Wives), Çılgın (Crazy), Denizatı (Seahorse), Doğum Hikayeleri (Crotch Stories), Durgun Su (Stagnant Water), İplik (Yarn), Müşkül (Kinka), Nereye Kaçıyorsun (Where Are You Running to), Nosema (Nosema), Ördekler (The Ducks), Sağır (Deaf), Sigaralar (Cigarettes), Ticaret Politikası (Store Policy) filmleri var.

Film gösterimlerinin ardından, yetmişlerden beri sinemada da kadınlar vardır diyen Film Toplayan Kadınlar online forumda buluşuyor.


Yersiz Yurtsuz

Bu bölümde savaşla, düşüncelerinden dolayı tutuklanma riskiyle, zorunlu göçün bin bir yüzü ve şiddetiyle, yersiz yurtsuzluğun zorluklarıyla baş etmeye çalışan kadınların hikâyelerini anlatan "Almanya'ya Hoş Mu Geldik? (Welcomed to Germany), Bitmemiş Cümleler (Incomplete Sentences), Bu Yağmur Asla Durmayacak (This Rain Will Never Stop) Filistin'i İşlemek (Stitching Palestine), Hayalet (Ghostly), Hayat (Jiyan), Minimal Hayat (Small Life), Yol Boyunca (Along The Way) filmleri var.
Yersiz yurtsuz kalan ya da film yaptığı yeri yurdu sayan, yersiz yurtsuzluğu anlatan sinemacılar ise Yersiz Yurtsuz Sinemacılar forumunda buluşuyor.


Damdaki Sinemacılar

Her şeye rağmen sinema yapma gailesinde, çekmediği film yüzünden 18 yıl hapis cezası almak da var!
Şu an dört duvar arasında tutulan sinemacı kadınlara adanan Damdaki Sinemacılar bölümünde, yapımcılarından biri Çiğdem Mater olan, Ahu Öztürk'ün yönettiği Toz Bezi (Dust Cloth), infazı iki kez yakılarak cezaevinde tutulan Sabite Kaya Ekinci'nin Bedensiz Ruhlar (Bodies without Soul), yine Gezi davasından 18 yıl hapis cezası alan Mine Özerden'in Zilname filmleri izleyiciyle buluşacak.


Jin Zendegî Özgürlük

20'nci Filmmor, saçı gözüktüğü için ahlak polisi tarafından öldürülen Jina Masha Amini'nin ardından sokaklarda saçlarını savurarak molla rejimine direnen İranlı kadınları Jin Zendegî Özgürlük bölümüyle selamlıyor.

Yeni Dalga sinemasının öncüsü Füruğ Feruhzad, Ev Karadır (The House is Dark) ve Rahşan Beni İtimad'ın 2001 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yine sokaklarda olan kadınları izleyen Bizim Zamanlar (Our Times) filmleri Jin Zendegî Özgürlük bölümünde yer alıyor.


Kadın Cinayetleri Önlenebilir

Kadın Cinayetleri Önlenebilir bölümünde, erkeklerin kadınlara karşı savaşta kullandıkları en acımasız silahlardan birini, kimyasal saldırıları belgeleyen Şiddetin Yüzü (The Face of Violence) ve İtalya'da kadın cinayetlerinin yanı sıra medya ve yasalardaki kadın düşmanı zihniyetin de üstüne giden Cinskırım (Femicide) filmleri var.

Kadınlar, yeryüzünün her yerinde en yakınındaki erkekler tarafından, kadın oldukları için öldürülürken, kadınları, hatıralarını yaşatmak, birbirinin can simidi olabilmek için mücadele eden grupları buluşturan Kadın Cinayetleri Önlenebilir forumu da bu bölümde.


Parola: Barış

Parola: Barış bölümünde Nazi dönemi ve sonrasında Alman kadınların hayatını merkeze alan filmlerin yönetmeni Helma Sanders-Brahms'ın Almanya Solgun Ana (Germany, Pale Mother), savaşın anlamsızlığını küçük bir kızın gözünden aktaran Babamın Çalıya Döndüğü Gün (The Day My Father Became a Bush) ve Yaz Ülkesi (Summerland) gibi önemli filmler yer alıyor.


Feminist Bellek

Sessiz Sinemada Sufrajetler (Suffragettes in the Silent Cinema) ve 1971'de düzeni alt üst ederek İsviçre'de seçme seçilme hakkını kazanan kadınların ilham verici hikâyesinden bir kesit sunan İlahi Düzen (Divine Order) filmleri ile Feminist Bellek bölümünde bu yıl 120 yıldır bitmeyen Süfrajet Hareket var.

Filmlere eşlik eden 120 Yıldır Bitmeyen Mücadele: Kadınların Siyasal Temsili forumunda ise güneyden kuzeye kadınların deneyimleri bir araya geliyor.


Filmmor Online

20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali'ne kayıtlar www.filmmoronline.org adresinden yapılacak.

Forum ve söyleşilerin Türkçe çeviri ile yayınlanacağı festival sitesinde, filmlere katılım ise rezervasyonla yapılacak.


Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali

Sinemanın gelişimini desteklemek ve yeni yeteneklerin keşfedilmesini sağlamak amacıyla yola çıkan Kısa'dan Hisse Kısa Film Festivali, bu yıl 7-13 Kasım 2022 tarihlerinde yedinci kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
 

 

Genç Öncüler Gençlik, Spor ve Eğitim Derneği tarafından düzenlenen festival Bağlarbaşı Kültür Merkezi ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek, festivalin açılış etkinliği ise 7 Kasım Pazartesi akşamı Atlas Sineması'nda olacak.

Film gösterimlerinin yanı sıra sinemada dijital dönüşüm, sinema tarihi ve sinema eleştirmenliği üzerine paneller; sinemaya dair çeşitli workshop, master class ve usta-çırak buluşmaları düzenlecek.
Kurmaca, Belgesel, Animasyon, Deneysel ve Lise kategorilerinde finale kalan filmler büyük ödül için yarışacak.

Başkanlığını yönetmen ve senarist Murat Pay'ın üstlendiği festival ana jürisinde görüntü yönetmeni Cevahir Şahin, senarist Hilal Çelenk, yapımcı/yönetmen İsmail Fidan ve oyuncu Selen Öztürk yer alıyor.
 

 

Ödül töreni 13 Kasım'da Atlas Sineması'nda

Bu yıl yarışmaya katılan filmler "Kurmaca", "Belgesel", "Animasyon", "Deneysel" ve "Lise" olmak üzere beş farklı kategoride değerlendirilecek.

Kurmaca, Belgesel ve Animasyon kategorilerindeki en iyi filmlere 10 bin TL değerindeki para ödülü verilirken Deneysel kategorideki en iyi film ise 5 bin TL ile ödüllendirilecek.

Ayrıca bir usta sinemacı anısına verilen Genç Öncüler Özel Ödülü'nün sahibine de 5 bin TL değerinde para ödülü takdim edilecek.

Öte yandan Lise kategorisinin en iyi filmine 5 bin TL para ödülü ve İstanbul Sinema Eğitimi (İSE) Ödülü, 2. ve 3. filmlerine ise İstanbul Sinema Eğitimi (İSE) Ödülü verilecek.

Kısa Film Yapım Desteği Ödülü'nü kazanan senaryo sahibine ise en az 20 bin TL yapım desteği verilecek.

İstanbul Sinema Evi (İSE) Kısa Film Yapım Desteği Ödülü'nde finale kalan eserleri değerlendirecek senaryo jürisinde; yapımcı/yönetmen Ekrem Aydın, senarist/yönetmen Elif Eda ve Sinan Sertel yer alıyor.

Tüm ödüller 13 Kasım Pazar akşamı Atlas Sineması'nda düzenlecek bir törenle sahiplerini bulacak.

Festival hakkında daha fazla bilgiye www.kisadanhisse.org adresinden ulaşabilirsiniz.


Sony Future Filmmaker Awards

2007 yılında World Photography Organisation olarak kurulan v sonrasında fotoğraf, film ve çağdaş sanat disiplinlerinde çeşitli etkinlikler düzenlyen Creo, yaratıcı mükemmelliğin geliştirilmesi için bir kapı aralayan, kısa filmler için yeni ve önemli yıllık ödül programı olan Sony Future Filmmaker Awards'ın lansmanını duyurdu.
 

 

Sony'nin sponsor olduğu ve katılımı ücretsiz olan Sony Future Filmmaker Awards, hikâye anlatımına yeni bir bakış açısıyla dünyanın dört bir yanından orijinal sesleri yükseltmek için yola çıktı.

Kısa listeye kalan otuz film yapımcısı, 22 Şubat 2023'te California Culver City'deki tarihi Sony Pictures stüdyosunda yer alan Cary Grant Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ödül töreni için Los Angeles'a uçmaya hak kazanacak.

"Çevre" ve "Gelecek" formatları da dahil olmak üzere altı kategoriden kazananlar yapılacak törende açıklanacak; kazananlar nakit ödüller ve bir dizi Sony Dijital Görüntüleme ekipmanı ile ödüllendirilecek.

Kazananlar, ödüllü tiyatro, televizyon ve film yönetmeni Justin Chadwick'in başkanlık ettiği önde gelen isimlerden oluşan bir jüri tarafından seçilecek.

Ödül gecesinin ardından, otuz kişilik kısa listeye kalan tüm yarışmacılar, Sony Pictures yöneticileri ve alanlarındaki en iyi uzmanlar tarafından yönetilen iki günlük atölye çalışmalarına, gösterimlere ve panel tartışmalarına katılmaya hak kazanacak.
 

 

Olağanüstü iki günlük program, satış konuşması yapmaktan hukuka, yetenek ajanslarıyla çalışmaya ve animasyon ve CGI dahil olmak üzere en son teknolojileri kullanmaya kadar çok çeşitli konuları kapsayacak.

Bu paha biçilmez fırsat, film yapımcılarına endüstrinin iç işleyişine özel erişim ve benzersiz içgörü sağlayarak kariyer ilerlemelerini destekleyecek.

Ödüllü tiyatro, televizyon ve film yönetmeni ve Jüri Başkanı Justin Chadwick; "Film endüstrisinde büyük bir değişim anındayız: stüdyoların gürültüyü kesip bulabilecek orijinal yeni sesler aradığı yer. İzleyicilerle iletişim kurmanın yeni yolları aranıyor. Sony Future Filmmaker Awards ile çalışmaları ilgi uyandıran, bilgi veren, eğlendiren ve heyecanlandıran yeni nesil hikâye anlatıcılarını arıyoruz. Söyleyecek bir şeyiniz varsa ve sesinizin duyulmasını istiyorsanız, duymak isteriz" diyerek adayları başvuru yapmaya davet etti.
 

 

Sony Corporation Kıdemli Başkan Yardımcısı Kenji Tanaka ise görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:

Sony'nin Amacı, ‘Yaratıcılık ve teknolojinin gücüyle dünyayı duyguyla doldurmak'. Sony Future Filmmaker Awards'ı başlatmak için işbirlikçilerimiz Creo ile birlikte çalışan bu yeni girişimin, içerik oluşturuculara ve onların anlattıkları hikayelere olan bağlılığımızı ilerlettiği için film yapımcılarına sundukları konusunda gerçekten heyecanlıyız. Birinci sınıf tesislerimize ve önde gelen uzmanlarımıza erişimden en gelişmiş ve yenilikçi teknolojiye kadar, yaratıcılığın önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmayı ve yaratıcılara onları bir sonraki seviyeye taşımak için ihtiyaç duydukları araçları ve fırsatları sağlamayı amaçlıyoruz.


Creo'nun kurucusu ve CEO'su Scott Gray da "Dünyanın dört bir yanından film yapımcılarını yüceltmek ve desteklemek amacıyla Sony Future Filmmaker Awards'ı başlatmaktan heyecan duyuyoruz. Ödül, film yapımcılarına benzersiz bir fırsat ve profesyonel gelişimlerine olağanüstü bir destek sunuyor. Bu yeni girişim, Creo'nun yaratıcıların kariyerlerini desteklemek ve ilerletmek için kurulum programlarına ilişkin güçlü geçmişini daha da geliştiriyor ve sponsorlukları için Sony'ye ve Jüri Başkanı olarak uzman rehberliği için Justin Chadwick'e minnettarız" açıklamasında bulundu.


Sony Future Filmmaker Awards aşağıdaki yarışmaları ve kategorileri içeriyor:

Film Yapımcısı

Bu kategorinin adaylarını bir araya getiren yarışma, hikâye anlatımına yeni bir bakış açısı getiren orijinal sesleri yükseltiyor.

Üç kategori: Kurgusal film, Kurgusal olmayan film, Çevre.

İçerikler 5 ila 20 dakika arasında olmalıdır ve herhangi bir cihazla çekilebilir.

Kategori başına 5 olmak üzere toplamda 15 kişilik kısa liste oluşturulacak.

Üç kategori kazananı ayrıca 5 bin ABD Doları (USD) ve bir FX9 Cinema Line Kamera (artı lens) kazanacak.


Öğrenci Film Yapımcısı

Bu kategorinin adaylarını bir araya getiren yarışma, yakında sektörü şekillendirecek olan yetenekleri ödüllendiriyor.

İki kategori: Kurgusal film ve Kurgusal olmayan film

Katılımcılar, dünya çapında bir diploma veya derece düzeyinde kayıtlı bir kurumda bir film eğitimi alıyor olmalıdır.

İçerikler 5 ila 20 dakika arasında olmalıdır ve herhangi bir cihazla çekilebilir.

Farklı kıtalar ve çeşitli küresel yeteneklerin temsilini sağlamak adına kategori başına beş olmak üzere toplamda en fazla 10 kişilik kısa liste oluşturulacak.

İki kategorinin de kazananı ayrıca bir dizi Sony Dijital Görüntüleme ekipmanı kazanacak.


Gelecek Formatı

Future Format yarışması, film yapımcılarını her yıl yeni bir teknik brifinge yanıt vermeye zorluyor.

İçerikler yalnızca akıllı telefonda çekilebilir.

İçerikler 2 ila 5 dakika arasında olmalıdır ve herhangi bir akıllı telefonda çekilebilir.

En fazla 5 kişilik kısa liste oluşturulacak.

Kategori kazananı ayrıca 2.500 ABD Doları (USD) ve bir dizi Sony Dijital Görüntüleme ekipmanı kazanacak.

Tüm başvurular için son tarih 13 Aralık 2022, 07:00 AM (CT).

İki günlük atölye programı, 23 ve 24 Şubat 2023'te Culver City, California'daki Sony Pictures stüdyosunda gerçekleştirilecek.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak ve yarışmaya katılmak için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Uluslararası Belgesel Film Festivali Amsterdam

Bu sene 35'incisi gerçekleşecek olan Uluslararası Belgesel Film Festivali Amsterdam (IDFA) pandemi kısıtlamalarından sonra ilk kez yüz yüze, fiziki salonlarda yapılacak gösterimlerle 9-20 Kasım tarihleri arasında Amsterdam'da düzenleniyor.

Profesyoneller için çok sayıda heyecan verici etkinliğe yer veren festival kapsamında, şehir genelinde sinemalarda ve mekanlarda trend belirleyen filmler, söyleşiler, performanslar, etkileşimli ve sürükleyici projeler bu senenin programına zenginlik katıyor.
 

 

Filmlerin ilk gösterimlerinden sonra festivalin sonuna kadar izlenebilecek çevrimiçi Basın ve Endüstri Kütüphanesi'nin yanı sıra çevrimiçi Konuşmalar Kütüphanesi'nde de canlı etkinliklerden 24 saat sonra eklenecek sınırlı sayıda konuşma festivalin sonuna kadar yayında kalacak.

Bu sonbaharda ziyaretçilerini Amsterdam'da ağırlayacak olan festival süresi boyunca 12-20 Kasım tarih aralığında "IDFA Forumu", 11-16 Kasım tarih aralğında "Docs for Sale" ve 10-13 Kasım tarih aralığında "IDFAcademy" ziyaretçilerini profesyonellerle bir araya getirecek.


Laura Poitras, IDFA 2022 için Onur Konuğu seçildi

Akademi Ödüllü yönetmen Laura Poitras, bu kasım ayında IDFA'da Retrospektif ve En İyi 10 programıyla onurlandırılacak.

Belgesel ve gazetecilik alanlarında uzun süredir üretken olan Poitras'ın korkusuz film yapımı, bildiğimiz gibi dünyayı değiştirdi.

Hem retrospektif hem de küratörlüğünü yaptığı Top 10'u, onun baskı, temsil ve direniş konusundaki korkusuz incelemesine dair bir fikir verecektir.
 

 

Poitras'ın kendi dünya görüşü ve film dünyasındaki yeriyle ilgili ipuçları da veren program, siyasi hapis, hapsetme ve psikiyatri ile soykırım üzerine düşünmeyi sağlayacak filmler içeriyor ve programda Steve McQueen'den Açlık (Hunger), Jafar Panahi ve Mojtaba Mirtahmasb'dan Bu Bir Film Değil (This is Not a Film), Frederick Wiseman'dan Titicut Follies ve Claude Lanzmann'dan Shoah gibi insanlık durumunu çarpıcı bir şekilde izleyiciye aktaran önemli filmler yer alıyor.

Top 10'un bir parçası olarak Poitras, festivalin halka açık söyleşi programı sırasında seçtiği film yapımcılarından birkaçıyla sohbet etmesi bekleniyor.

2003'ten bugüne yönettiği 7 filmin tamamını içeren Laura Poitras'ın Retrospektifi'nde ise; Poitras'ı ünlü yapan filmlerin yanı sıra, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın yapım yıllarından kalma portresi olan "Risk" ve sanatçı Linda Goode Bryant ile ortaklaşa yaptığı; beyaz geyler ve lezbiyenler tarafından Afrika kökenli Amerikalı bir işçi sınıfı mahallesinin soylulaştırılması üzerine ilk uzun metrajlı filmi "Bayrak Savaşları (Flag Wars)" gibi daha az vizyona giren filmler de yer alıyor.

Film yapımcısını kutlamak için festival, Amsterdam'ın tarihi Pathé Tuschinski Sineması'nda Poitras ve IDFA'nın sanat yönetmeni Orwa Nyrabia ile halka açık bir ustalık konuşması yapacak.
 

 

Odak Programı: Gerçekliği Oynamak

Belgesel filmin dramasını sahneye taşıyan bu bölümdeki başlıklar teatrallik kavramını yaratıcı bir şekilde yeniden tasavvur ediyor.

Seçki, dilin ve sesin performativitesini merkeze alan filmler; canlandırmayı bir belgesel film aracı olarak kullanmak; tiyatronun fiziksel alanını kullanmak; mizansen ile deneme; ve daha fazlasını içeiyor.
 

 

Odak Programı: Erkekliğin Etrafında

Bu ikinci odak programı; alfa erkeğinden toksik erkekliğe kadar "Çevredeki Erkeklik" ile ilgili olan sorunlu sosyal yapıyı çeşitli bakış açılarından sorguluyor.

Küratör bu bölümde izleyicileri, film tarihinin kör bir noktasında yer alan klasikleri yeniden okuyarak kahramanlarına yakından bakmaya davet ediyor.

Araştırılan diğer temalar arasında kırılgan erkeklik, din ve milliyetçilik ile ilişkisi üzerinden görülen erkeklik ve kadınların erkekler tarafından kurumsal tahakkümü yer alıyor.
 

 

IDFA DocLab teması: Sinir Sistemleri

Sinir Sistemleri temasıyla IDFA'nın yeni medya bölümü, 10 günlük yüz yüze dijital ve XR programlama için Amsterdam'ın kalbine geri dönüyor.

Hem vücudumuzun içindeki hem de bizi çevreleyen gerçeklikteki sinir sistemlerimize şakacı bir şekilde atıfta bulunan program, farklı duyular, sanat biçimleri ve teknolojiler aracılığıyla deneyimsel hikâye anlatımına odaklanıyor.

Etkinlik dijital sanat enstalasyonları, çoklu duyusal deneyimler, canlı olaylar, hareket yakalama performansları ve sürekli genişleyen metaverse'ü kadrajına alıyor ve "Canlı olmak nasıl bir duygu?", "Dünyayı nasıl deneyimleyebiliriz?" gibi soruları, kapitalizmden iklim krizine kadar, bugün karşılaştığımız en büyük zorlukların doğası gereği sistemik olduğu, içinde yaşadığımız gergin zamanların arka planında soruluyor.

Daha fazla ayrıntı için www.idfa.nl/en/ adresi üzerinden web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

Bu yıl üç ayrı sinemada gösterime girecek olan 12'nci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin yarışma kategorilerindeki jüri üyeleri açıklandı.

GAİN Medya ana sponsorluğunda düzenlenen festivalin, 18-24 Kasım 2022'de izleyiciyle buluşacak filmlerinin gösterimleri; Atlas 1948, Kadıköy Sineması ve AKM Yeşilçam Sineması'nda gerçekleşecek.


Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması jürisi
 

 

Festival Direktörü Bengi Semerci'nin yaptığı açıklama doğrultusunda 12'nci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nde jüri başkanlığını Benedek Fliegauf üstlendiği Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması jüri üyeleri arasında Macaristan'dan yazar, yönetmen, yapımcı ve ses tasarımcısı Benedek Fliegauf, Türkiye'den oyuncu ve sunucu Ceyda Düvenci ve yapımcı Müge Özen, Fransa'dan gazeteci ve film eleştirmeni Franck Finance Madureira ve Almanya'dan oyuncu Irina Wanka gibi isimler yer alıyor.


Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması jürisi
 

 

Festivalin, Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması jüri başkanlığını ise yapımcı ve yönetmen Maxine Williamson üstlenirken bu kategori için en iyi kısa filmi; yönetmen Gözde Kural ve senarist ve yönetmen Ali Ercivan belirleyecek.

12'nci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması'nda yarışacak olan kısa filmler; yapımcı İpek Erden, yönetmen ve senarist Stanislav Guenter ve sinema yazarı, kurgucu ve yönetmen Fırat Yücel'den oluşan ön jüri tarafından seçildi.


Altın Terazi Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması jürisi
 

 

Bu yıl ilk kez verilecek olan Altın Terazi Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması'nın jüri başkanlığını yazar ve akademisyen Profesör Hasan Akbulut üstlendi.

Diğer Jüri üyeleri ise; yazar, yönetmen ve tasarımcı Kıvılcım Akay ve senarist, yazar ve yönetmen Farhad Eyvazi'den oluşuyor.


Onur Ödülleri belli oldu
 

 

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin her yıl verdiği onur ödülleri belli oldu; festival bu yıl oyuncu Serra Yılmaz'a "Sinema Onur Ödülü" verecek.

Ayrıca 12'nci yılında festival danışma kurulu; Akademik Onur Ödülü'nü kadın hakları savunuculuğu yapan Nazan Moroğlu'na ve Sinemaya Katkı Ödülü'nü ise Mevlüt Koçak ve Sevin Okyay'a vermeyi kararlaştırdı.


Onur ve Katkı Ödülleri 17 Kasım'da açılış töreninde takdim edilecek

GAİN Medya ana sponsorluğunda düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali direktörü Bengi Semerci, ödüllerin; 17 Kasım 2022 Perşembe akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak olan açılış töreninde verileceğini açıkladı.
 

 

Yeşilay Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması

Yeşilay'ın bu yıl 6'ncısını gerçekleştireceği Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması'nın son başvuru tarihi 18 Kasım tarihine kadar uzatıldı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla, "Gençlerin Gözünden Uyuşturucu Bağımlılığı" temasıyla düzenlenen yarışmaya; Türkiye genelinde lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim gören tüm öğrenciler katılabilecek.

Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması'na son 12 ay içinde çekilmiş, kurmaca veya belgesel türünde filmlerle başvuru yapılabilecek.
 

 

Toplamda 104 bin TL ödül verilecek

eşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Peyami Çelikcan'ın başkanlık ettiği jüride; yönetmen Derviş Zaim, senarist Birol Güven, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin, Mehmet Güleryüz gibi isimler de yer alıyor.

Sağlıklı Fikirler Yarışması'nda kazananlara toplamda 104 bin TL para ödülü veriliyor.

Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması'nda kurmaca ve belgesel kategorilerinin birincilerine 18 bin TL, ikincilerine 13 bin TL, üçüncülerine ise 8 bin TL para ödülü verilecek.

T.C. Kültür Bakanlığı Özel Ödülü'ne değer görülen filmin sahibi ise 18 bin TL ile ödüllendirilecek.
Yarışma web sitesi kisafilm.yesilay.org.tr üzerinden yapılan oylamayla "Halkın Favorisi Özel Ödülü"nü almaya hak kazanan filmin sahibi de 8 bin TL alacak.

Her öğrencinin, 30 saniye ile 5 dakika arasında değişen uzunluklarda, en fazla 3 eser ile katılabileceği yarışma hakkındaki detaylı bilgilere ve duyurulara kisafilm.yesilay.org.tr web adresinden ulaşılabiliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU