İran, Venezuela'da petrol rafine etmeye başladı

İranlı bakan: 43 yıllık rüya gerçek oldu

Venezuela günlük 1,3 milyon varil petrol rafine etme kapasitesine sahip (Reuters)

İran, Güney Amerika ülkesi Venezuela ile yaptığı anlaşma kapsamında, tarihinde ilk defa ülke dışında petrol rafinerisi işletmeye başladı.

İran Petrol Bakanı Cevad Uvci, 16 Ekim'de Tahran'da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, Venezuela'daki El Palito rafinerisinde günde 100 bin varil ham petrolün rafine edileceğini söyledi:

Bu, İran Milli Petrol Rafinasyon ve Dağıtım Şirketi'ndeki meslektaşlarımın çabalarıyla hayata geçen 43 yıllık bir rüyaydı.

İkisi de ABD yaptırımları kıskacındaki Tahran ve Caracas hükümetleri son yıllarda petrol başta olmak üzere birçok alanda işbirliği yapıyor. İkisi de Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Venezuela ve İran arasında mayısta imzalanan 116 milyon dolarlık anlaşma kapsamında El Palito rafinerisinin yenilenmesi kararlaşırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela devletinin petrol şirketi PDVSA anlaşmanın imzalanmasından beri İran'dan aylık 1 ila 4 milyon varil ağır ham petrol alıyor. 

İki ülkenin gündeminde, günlük 955 bin varillik kapasitesiyle Venezuela'nın en büyük petrol tesisi olan Paraguana rafinerisini yenilemek de bulunuyor.

ABD şirketi Nabors'un petrol sondaj kulesini 2020'de kapatmasıyla dünyadaki en büyük petrol rezervlerinden birine sahip Venezuela'da faaliyette olan petrol sondaj kulesi kalmamıştı. Yabancı şirketlerin tekrar ülkede faaliyet göstermek için ABD'li yetkililerle temas halinde oldukları belirtilmişti.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro haziranda yaptığı açıklamada, ABD'nin bazı petrol şirketlerine Venezuela'da yeniden faaliyetlerine başlaması için lisans verdiğini söylemişti.

ABD yönetiminin, iktidar ile muhalefet arasında Ekim 2021'de kesilen diyalog müzakerelerinin yeniden başlatılmasını teşvik için bu adımları attığı değerlendiriliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, Pars TodayMehr

DAHA FAZLA HABER OKU