İşçi ve emekçiler Kartal'dan seslendi: Soma'dan Bartın'a madencilerin hesabını soracağız

Artık Yeter, İşçi Emeğimiz ve Haklarımız için Emekçi Mitingi" sloganıyla bir araya gelen işçiler, Soma'dan Bartın'a madencilerin iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirmesine tepkilerini açtıkları pankartlar ve dövizler ile dile g

İstanbul'un Kartal İlçesi'nde bir araya gelen işçi ve emekçiler İşçi Emekçi Birliği öncülüğünde Kartal Meydanı'nda "Artık Yeter, İşçi Emeğimiz ve Haklarımız için Emekçi Mitingi" sloganıyla bir araya gelerek miting gerçekleştirdi. 

Soma'dan Bartın'a madencilerin iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirmesine tepki gösteren yüzlerce kişi taleplerini açtıkları pankartlar ve dövizler ile dile getirdi. 
 


"Bizden çaldığınız işimizi, hayatlarımızı, geleceğimizi geri alacağız", "Soma'dan Bartın'a madencilerin hesabını soracağız", "Uzun çalışmaya son maaşlara zam" pankartının açıldığı mitingde, "Bartın, Soma, Ermenek, katilleri hükümet", "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Soma'dan Bartın'a madencilerin hesabı sorulacak", "Söz, karar, yetki işçilerin" ve "İş ekmek güvence" sloganları atılırken, mitinge Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri de katıldı. 

Sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı mitingi Independent Türkçe olarak takip ettik.

Başak Metro Durağı'ndan Kartal Meydanı'na yürüyen yüzlerce kişi taleplerini iletirken işçiler yaşam koşullarına dikkat çekerek güvenceli iş taleplerini dile getirdi. 
 

(1).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe 

 

"Neden önlem almıyorlar"

Bartın'da 41 madencinin hayatlarını kaybettiği iş cinayetine "katliam" tanımlaması yapan kitlenin en önünde "Soma'dan Bartın'a Madencilerin Hesabını Soracağız" pankartı mitinge damgasını vurdu. 

Öğrencilerin, işçilerin, emekçilerin ve aydınların katıldığı mitingde KHK'lı kamu emekçileri de katılarak taleplerini dile getirdi. 

Mitinge katılan işçilerden Orhan Esen mitinge katılım nedenini hakları almak ve güvenceli iş sahibi olmak olduğunu ifade etti. 

Amacının sadece kendi bireysel hakları değil tüm işçi ve emekçi hakları olduğunu ve Bartın'da yaşanan iş cinayetinin tüm işçileri derinden etkilendiğini vurgulayan Esen, "Bu bir katliam neden sadece işçiler ölüyor. Neden patronlar yurt dışında çocuklarını okutuyor. Neden hep biz fakir oluyoruz. Neden bizim sırtımızdan geçiniyorlar. İşverenler neden yüzde yüz kar ediyor. Neden daha az kar etmiyorlar neden önlem almıyorlar. Bunu sormamız lazım siyasetçilere, işverenlere bunu sormamız lazım! Adaletli olsunlar. Yeni gelecek olanlara karşı az da olsa umudumuz var ama bu iktidara ilişkin bir umudumuz yok. Öncelikle iktidarı değiştirmemiz gerekiyor" diyerek iktidara ve patronlara ilişkin tepkilerini gösterdi.   
 

(3).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe 

 

"Halklarımı alabilmek için buradayım"

İşçi emeklisi Belgin Desde, ilerleyen yaşsına rağmen alandaki yerinin önemli olduğuna vurgu yaparak emeklilerin yaşadığı sorunları anlattı. 

Desde, yaşam koşullarını ve Kartal'da olmasını şu şekilde özetledi: 

Yaşanılan olaylar beni de etkiliyor bu yüzden de buradayım. Alışverişe gittiğimde emekli maaşımla alacağım meyve ve sebzeye yetmiyor. Evsiz kalmamak, işsiz kalmamak ve geçinme hakkını talep ettiğim için buradayım. Taleplerim insani taleplerdir. Emperyalist kapitalist devletten minimum taleplerim bulunuyor. Ama bunları da alamayacağımı biliyorum. Haklarımı alabilmek için buradayım. 
 

(5).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe 

 

"Geleceğin işçileriyiz"

İşçilerin yanı sıra öğrencilerin de yoğun bir katılım ile katıldığı mitingde taleplerini dile getirdi. 

Üniversite öğrencisi Özlem Özdemir, uzun bir dönemdir tiyatroya ve sinemaya gidemediğini söyledi. 

Taleplerinin sadece kendi talepleri olmadığını vurgulayan Özdemir, öğrencilerin barınma ve kültürel etkinliklerin yanı sıra geçim sorunu da olduğuna dikkat çekti. 

Bugünün öğrencilerinin yarının potansiyel işçi olduğunu da vurgulayan Özdemir, "Sansürün olmadığı, festivallerin yasaklanmadığı bir ülke istiyoruz. Ekonomik kriz gittikçe derinleşiyor. Sendikal yasaklamalara karşı da en çok işçiler direniyor. Bizler de geleceğin işçileriyiz bu yüzden de gür sesler ile taleplerimizi dile getiriyoruz" diye konuştu. 

İşçi Emeklisi Mustafa Uğur da emekli maaşlarına dikkat çekerek maaşların yetmediğinin artık herkes tarafından bilindiğini ve bunun sistem değişikliği ile düzelebileceğini savunanlar arasında görüşlerini dile getirdi.  


Kadınlar taleplerini vurguladı

Birçok kadın örgütünün yanı sıra işçi kadınların da katıldığı mitingde Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim kadınların alanlarda ve iş yaşamında güvencede olmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. 

Kadınların mobing ve taciz karşısında işten çıkarılan ilk kişiler olduğuna dikkat çeken Ataselim, "Kadınlar işçidir büyük oranda. Ama henüz 11 milyon kadın işçi iş gücü dahi sayılmıyor. Bu topraklarda. Kadınlar iş yaşamına katıldıkça ve ekonomik bağımsızlıklarını kazandıkça şiddete karşı daha korunaklı ve daha bağımsız kararlar alabiliyorlar. Evde işte ve ücrette eşitlik talep ettikleri için de bugün buradalar" dedi. 
 

(3).jpeg
Fotoğraf: Metin Yoksu/Independent Türkçe 

 

"İşçi sınıfının en radikal unsurları"

Akademisyen, yazar Temel Demirel ise mitingin ruhunu "İşçi sınıfının en radikal unsurları" tanımlaması yaparak bu yüzden alanlarda olduklarını dile getirdi. 

Bartın'da ki iş cinayeti sonrası tüm Türkiye'deki işçilerin emekçilerin öfke içinde olduğunu vurgusuna dikkat çeken Demirel, "Acı çeken herkes öfke duyar. Sorumlu kimdirin cevabı emperyalist kapitalist sistemdir. Kapitalister ve kapitalizm daha fazla rant ve sömürü için aşımıza ekmeğimize el koydukları için bu trajideler yaşanıyor. Onlar varoldukça bu trajidler yaşanacaktır. Bu trajedilerin son bulmasının tek yolu da onları tarihin sayfalarına atmaktır" ifadelerini kullandı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU