Süper Lig'de milli araya Adana Demirspor lider girdi, Fenerbahçe ve Başakşehir istatistikleriyle dikkat çekiyor

Süper Lig'de 7. haftanın ardından milli maç arasına gidildi. İlk 7 haftayı Adana Demirspor zirvede tamamladı. En golcü takım Fenerbahçe, oyuncu ise Enner Valencia oldu. Gol yenilgisiz tek takım ise Başakşehir olarak kayda geçti

Süper Lig'de 8. hafta, 1-3 Ekim arasında başlayacak / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de 5 Ağustos'ta başlayan 2022-23 sezonuna milli maç haftası nedeniyle ara verildi.

7. haftayı geride bırakan ekiplerden Adana Demirspor, maç fazlası ve averajla liderlik koltuğuna oturdu.

Geride kalan haftalarda Fenerbahçe ve Medipol Başakşehir, istatistikleriyle dikkat çekerken, süreci galibiyet alamadan kapatan 3 takım var. 

19 takımın mücadele ettiği 65. Süper Lig sezonunda 63 müsabakada 174 gol atıldı. 

29 kez ev sahibi ekipler, 20 kez de deplasman takımları sahadan galibiyetle ayrıldı.

14 müsabaka beraberlikle tamamlandı.

 

 

 

Fenerbahçe istatistikleriyle dikkat çekiyor

Sezona Jorge Jesus önderliğinde başlayan ve 11 futbolcuyla takımı takviye eden sarı-lacivertliler, yakaladıkları performansla öne çıkıyor.

İlk 7 haftada 6 kez sahaya çıkan Fenerbahçe, 4 galibiyet, 1'er yenilgi ve beraberlik alarak 13 puanla 6. sırada yer aldı.

Rakip fileleri 20 kez havalandıran Jesus'un öğrencileri, maç başına 3,3 gol ortalaması yakalayarak bu alanda Süper Lig'de zirvede yer alırken, Avrupa'nın da en golcü ikinci takımı kimliğini kazandı.

Fenerbahçe'de Enner Valencia 7 golle en golcü oyuncu olurken, Arda Güler 2 ve Joshua King 2'şer golle takıma katkı verdi. Miha Zajc, Gustavo Henrique, Emre Mor, Diego Rossi, Miguel Crespo, Joao Pedro, Ezgjan Alioski, İrfan Can Kahveci ve Mergin Berisha ise 1'er gol üretti.

Fenerbahçe'de Attila Szalai ile Altay Bayındır, 540'ar dakika ile en çok süre alan isimler oldu.

 

Galatasaray-AA.jpg
Galatasaray'da Gomis, takımın en golcü ismi konumunda / Fotoğraf: AA

 

Galatasaray ikinci sırada

Okan Buruk yönetiminde aralarında Lucas Torreira, Juan Mata, Mauro Icardi, Haris Seferovic, Sergio Oliveira gibi oyuncuların yer aldığı 12 transferle başlayan Galatasaray, 7 haftayı maç fazlası ve averajla ikinci sırada tamamladı.

Antalyaspor, Ümraniyespor, Gaziantep FK, Kasımpaşa ve Konyaspor'u mağlup eden Galatasaray, Trabzonspor berabere kalırken, Giresunspor'a yenildi.

7 maç sonunda 16 puana ulaşan Okan Buruk'un öğrencileri, bu süreçte rakip fileleri 9 kez havalandırırken kalesindeki 5 gole engel olamadı.

Bafetimbi Gomis, attığı 4 golle takımın en skorer ismi olurken, Kerem Aktürkoğlu 2, Sergio Oliveira ise 1 golle katkı verdi.

Galatasaray'da Fernando Muslera ile Victor Nelsson, 630'ar dakika oyunda kalarak takımın en istikrarlı isimleri olarak kayda geçti.

 

Beşiktaş-AA.jpg
Beşiktaş'taki puan kayıpları, eleştirileri Valerian Ismael'e yöneltti / Fotoğraf: AA

 

Beşiktaş 7 haftada 7 puan kaybetti

Valerian Ismael ile sezona devam eden Beşiktaş, Gedson Fernandes, Jackson Muleka, Emrecan Uzunhan, Tayyip Sanuç, Kerem Atakan Kesgin, Nathan Redmond, Romain Saiss, Cenk Tosun, Dele Alli, Wout Weghorst, Arthur Masuaku ve Tayfur Bingöl'le kadrosunu güçlendirdi.

Geride kalan 7 haftada 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi yaşayan siyah-beyazlı ekip, golcü kimliğiyle ön plana çıktı.

Kayserispor, Karagümrük, Sivasspor ve Ankaragücü maçlarını kazanan Ismael'in öğrencileri, İstanbulspor ve Alanyaspor'la berabere kalırken Başakşehir'e yenildi.

Rakip fileleri 16 kez sarsan Beşiktaş, kalesinde 10 gol gördü.

İstanbul ekibinde Kevin N'Koudou ile Jackson Muleka 4'er golle takımın en golcü isimleri olurken, Wout Weghorst 3, Rachid Ghezzal 2, Salih Uçan, Valentin Rosier ve Dele Alli 1'er kez fileleri havalandırdı.

7 maçın tamamında oynayan stoper Romain Saiss, 630 dakika ile takımın vazgeçilmezi olurken, Weghorst 617, Gedson Fernandes 607, Arthur Masuaku 602 dakikalık süre buldu.

 

Trabzonspor-AA.jpg
Trabzonspor, Gaziantep'i 90+8'de bulduğu golle mağlup ederek 4. galibiyetine ulaştı / Fotoğraf: AA

 

Son şampiyon Trabzonspor 2 yenilgi aldı

Abdullah Avcı yönetiminde geçen sezonu şampiyon tamamlayan, 2022-23'e ise 12 takviyeyle başlayan Trabzonspor, geride kalan 7 haftada beklentilerin uzağında kaldı.

İstanbulspor, Hatayspor, Ümraniyespor ve Gaziantep FK'yı mağlup eden Avcı'nın öğrencileri, Antalyaspor ve Adana Demirspor'a yenilirken Galatasaray müsabakasından beraberlikle ayrıldı.

7 maçta rakiplerine 11 gol atan Trabzonspor, kalesinde 10 gol gördü. Bordo-mavili ekipte Trezeguet, Bakasetas ve Enis Bardhi, 2'şer golle takımın en skorer oyuncuları oldu.

Trabzonspor'da sol beke transfer edilen Eren Elmalı, 621 dakika süre bularak takımın en istikrarlı oyuncusu oldu.

 

Adana Demirspor-AA.jpg
 Adana Demirspor, 7 haftalık sürece damga vurdu / Fotoğraf: AA

 

Süper Lig'in yeni lideri Adana Demirspor

2022-23 sezonunun en sürpriz ekibi Adana Demirspor oldu.

İtalyan teknik adam Vincenzo Montella ile yakaladığı çıkışı bu sezon da sürdüren "Mavi Şimşekler", 7. haftayı lider olarak tamamladı.

Giresunspor, Sivasspor, Ümraniyespor, Trabzonspor ve Antalyapsor maçlarından galibiyetle ayrılan Montella'nın öğrencileri, Fenerbahçe'ye yenilirken Hatayspor ile berabere kaldı.

Söz konusu karşılaşmalarda rakiplerine 16 gol atan Adana Demirspor, kalesindeki 9 golü önleyemedi.

Younes Belhanda 4, Kevin Rodrigues ile Henry Onyekuru 2'şer golle takımın en skorer isimleri olarak dikkat çekiyor.

 

Başakşehir-AA.jpg
Emre Belözoğlu'nun ekibi Başakşehir, namağlup serisini sürdürüyor / Fotoğraf: AA

 

Gol yemeden namağlup devam eden tek ekip Başakşehir

Emre Belözoğlu'nun teknik direktörlüğündeki Medipol Başakşehir, sezonun en büyük sürprizlerinden birine imza atan diğer ekip olarak öne çıkıyor.

Geride kalan 7 haftada 6 kez sahaya Başakşehir, 4 galibiyet 2 beraberlik aldı. 

Kasımpaşa, Kayserispor, Alanyaspor ve Beşiktaş'ı mağlup eden Başakşehir, Konyaspor ve Karagümrük maçlarından beraberlikle ayrıldı.

Söz konusu maçlarda rakiplerine 9 gol atan Emre Belözoğlu'nun öğrencileri, kalesinde hiç gol görmeyerek önemli bir istatistiğe imza attı.

Sivasspor, Ümraniyespor ve Hatayspor, ligde henüz galibiyetle tanışamayan takımlar olarak öne çıktı.

 

Enner Valencia-AA.jpg
Gol krallığı yarışında Enner Valencia zirvede / Fotoğraf: AA

 

Öne çıkanlar

Süper Lig'in 7 haftasında 63 müsabaka geride kalırken, en gollü geçen maçlar, en farklı skorlar, gol ve asist krallıkları da dikkat çekiyor.

Süper Lig'de bu sezon en çok gol atılan maçlarda Antalyaspor'un imzası var. 

3. haftada Trabzonspor'u konuk eden Antalyaspor, rakibini 5-2 mağlup ederek sezonun en gollü maçını oynadı. 4. hafta müsabakasında Gaziantep FK'ya konuk olan Nuri Şahin'in öğrencileri, bu kez aynı skorla sahadan yenilgiyle ayrıldı.

Geride kalan 7 haftada en farklı galibiyetlere ise Fenerbahçe ulaştı.

2. hafta müsabakasında Kasımpaşa'ya konuk olan sarı-lacivertliler, sahadan 6-0'lık galibiyetle ayrılarak sezonun en farklı galibiyetine imza attı. 

 

 

Geride kalan süreçte Fenerbahçe'den Enner Valencia 7 golle gol krallığı yarışını zirvede götürüyor. Antalyasporlu Haji Wright 5 golle ikinci sırada.

Galatasaray'dan Gomis, Adana Demirspor'dan Belhanda, Beşiktaş'tan Jackson Muleka ile N'Koudou ve Gaziantep'ten Joao Figueiredo, 4'er golle bu iki ismi takip etti.

Karagümrük'ten Caner Erkin ile Beşiktaş'tan Weghorst, 4'er asistle bu kulvarda ilk sırada yer aldı.

Ankaragücü'nden Tolga Ciğerci, Fenerbahçe'den Lincoln ile Alanyaspor'dan Efecan Karaca, 3'er asistle bu oyuncuları izledi.

Süper Lig'in ilk 7 haftasında Ertuğrul Taşkıran, kalesinde 15 gol görerek en fazla gol yiyen kaleci oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antalyaspor'dan Ruud Boffin 14 gole engel olamadı.

David Jensen (İstanbulspor), Bahadır Güngördü (Ankaragücü), Erce Kardeşler (Hatayspor), Uğurcan Çakır (Trabzonspor), Emiliano Viviano (Karagümrük) ve Günay Güvenç'in (Gaziantep FK) kalelerine gelen gol sayısı 10 oldu.

Geride kalan 7 haftada hakemler toplamda 20 kez kırmızı, 286 kez de sarı karta başvurdu.

Ali Palabıyık (4 maç) ile Mete Kalkavan (3 maç) 3'er kez kırmızı karta başvuran hakemler oldu. Yaşar Kemal Uğurlu ise 22 kez sarı kart gösteren hakem olarak kayda geçti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU