Sözcü yazarı Saygı Öztürk, hakkında organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla yakalama kararı bulunan Sedat Peker’in ifşaları hakkında sadece savcıların değil, TBMM’nin de harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Öztürk, bugünkü köşe yazısında “Sedat Peker'in anlatımları üzerine bunları soruşturacak ‘Yürekli bir savcı yok mu’ diye sorular yöneltildiğini" ifade etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Haklılar ama sadece temennilerini dile getiriyorlar. Durum farklı. Anlatayım” diyen Öztürk, şunları yazdı:
Sedat Peker, İçişleri Bakanını suçluyor. İddia edilen eylemlerle ilgili olarak adliye bir şey yapamaz. Bakanın ifadesini alamaz. Görev kapsamındaki suç olduğu için TBMM'nin harekete geçmesi gerekir. Genelde adliyeler suçlanıyor ama gereğini yapmayan TBMM de var. Milletvekilleri, “Yok mu yürekli bir Cumhuriyet savcısı” diyor ama bu konuda asıl görevin kendilerinde olduğunun farkında bile değil. Dün konuştuğum bir Cumhuriyet Savcısı, “Yok mu yürekli milletvekilleri?” dedi. Aynı savcı, bu tür soruşturmalarda savcıların da emniyetin ilgili birimlerinin de görev almak istemediklerini anlattı. Çünkü, isimleri geçenler öyle sıradan kişiler değil…
Sedat Peker'in anlatımları, paylaşımlarının hem çok kişiyi kapsaması, hem de ülke genelinde işlenen farklı farklı suçlar olması, suçladığı bazı kişilerin statü farklılığı nedeniyle normal olarak adliyece soruşturulmayacak konular içerdiğinden zorluk yaşanıyor. Bunu da örnekle açıklayayım: Sedat Peker, İçişleri Bakanını suçluyor. İddia edilen eylemlerle ilgili olarak adliye bir şey yapamaz. Bakanın ifadesini alamaz. Görev kapsamındaki suç olduğu için TBMM'nin harekete geçmesi gerekir. Genelde adliyeler suçlanıyor ama gereğini yapmayan TBMM de var. Milletvekilleri, “Yok mu yürekli bir Cumhuriyet savcısı” diyor ama bu konuda asıl görevin kendilerinde olduğunun farkında bile değil.
Konuştuğu bir cumhuriyet savcısının “Yok mu yürekli milletvekilleri?” dediğini belirten Sözcü yazarı, "Aynı savcı, bu tür soruşturmalarda savcıların da emniyetin ilgili birimlerinin de görev almak istemediklerini anlattı. Çünkü, isimleri geçenler öyle sıradan kişiler değil" diye yazdı.
Öztürk, şunları yazdı:
Geçen Pazartesi günü CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi'nin Konya İl Başkanlığı, Memleket Partisi Genel Sekreteri Halil İlker Çelik, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Peker'in açıklamaları üzerine suç duyurusunda bulundu. Peker'in açıklamalarında Sermaye Piyasası Kurulu da önemli yer tuttu. Bunlar teknik bilgi gerektiren soruşturmalardır. O yüzden savcılık bu konuda da Sermaye Piyasası Kurulu ve bilirkişi desteği almak zorunda. Bunun da olayın içinde geçen bazı isimler nedeniyle kısa sürede sonuçlanması beklenmiyor. Sedat Peker'in anlatımlarında adı geçenler arasında milletvekili de var. Onun da, dokunulmazlık durumunun değerlendirilmesi gerekiyor. Özetle Sedat Peker'in anlatımları salt adliyeleri ilgilendirmiyor. TBMM'nin, devletin diğer kurumlarının da harekete geçmesini gerektiriyor.
Sözcü, Independent Türkçe