Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), "Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile "Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ"de yaptığı değişiklikler Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
TCMB'nin, "Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile "Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ"de yaptığı değişiklikler Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan değişiklikler kapsamında, yurt içi yerleşik gerçek kişiler bankalardaki altın hesaplarının yanı sıra dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyelerini, talep etmeleri halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirebilecek. Yurt içi yerleşik tüzel kişiler ise bu işlemi 31 Aralık 2021 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın ve döviz hesapları için yapabilecek.
Tebliğler kapsamında, Merkez Bankasının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde komisyon ve/veya masraf ödenebilecek.
Öte yandan Merkez Bankası tarafından bu uygulama kapsamında açılan Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarına vade sonunda yenilenme imkanı tanınabilecek. Hesabın yenilenmesine ilişkin kapsam, usul ve esaslar Merkez Bankasınca belirlenecek.
100 bin TL mevduat KKM ile ne kadar getiri sağladı?
Öte yandan kur korumalı TL mevduat ürününde ilk üç aylık vade bu hafta doluyor.
Dünya gazetesinin haberine göre, "100 bin TL mevduatını kur korumalı TL mevduat ürününe 23 Aralık günü yatıran mudi 3 ay vade sonunda yüzde 17 faizle 27 bin 500 TL kazanmış oldu.
4 bin 500'ü banka, 23 bini Hazine deyecek
Dünya muhabiri Şebnem Turhan, hesabı şöyle yaptı:
O günkü dolar kuru Merkez Bankası verisine göre 11,63 lira seviyesinde. Kuru dünkü Merkez Bankası verisi olan 14,84 lira olarak alırsak o gün 8,6 bin dolar bugün 127,5 bin liraya çıkıyor. Yani yüzde 27,5'lik yükseliş söz konusu. O nedenle mevduat sahibine ödenecek 27,5 bin liranın 4,5 bin lirasını mevduat faizi nedeniyle banka, 23 bin lirasını da Hazine karşılayacak
KKM'nin kamuya getireceği yük 40-70 milyar TL olabilir
KKM'nin Hazine ve Merkez Bankası'na getireceği yük konusunda ise farklı hesaplamalar yapılıyor. KKM'nin verilerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık olarak açıklamaya 14 Mart itibariyle başladı. Önce günlük olarak hem döviz hem TL dönüşümünü açıklayan BDDK artık sadece toplam mevduat büyüklüğünü yayımlıyor. Bunun yanı sıra hangi kurdan ne kadar mevduat bağlandığı da açıklanmıyor. Bu nedenle analistlerin KKM hesaplarının Hazine ve Merkez Bankası üzerinde oluşturacağı yüke ilişkin oldukça geniş bir aralıkta hesaplamaları bulunuyor. KKM, BDDK'nın 11 Mart itibariyle açıkladığı verilere göre 562 milyar lira seviyesine çıktı. Dolar/TL'nin ise 14,80 lira civarlarında olduğu düşünüldüğünde Hazine ve Merkez Bankası'na KKM faturasının 40-70 milyar lira arasında olması bekleniyor.
Independent Türkçe, Dünya