Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na yanıt: Adana usulü bir cevabım olur ama hem zamanı değil hem de bana yakışmaz

Kılıçdaroğlu'nun güvenlik zirvesiyle ilgili, "Neden kadar işe yaramayan adam varsa toplamışsın" sözlerine de tepki gösteren Çelik, "Kendisinin yaşını dikkate alarak ona bir cevap vermeyeceğim. Bu yakışıksız üslubunu ona iade ediyorum" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya gelmişti.

Kahvaltı sonrası, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin genel merkezinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, "Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün hedef alınmasının yanlış olduğunu söylüyoruz" dedi.
"Türkiye'nin ortaya koyduğu girişimlerin kıymetini bilmeyen, masada olmasın politikaları devam ettirmeye çalışanlar var" diyen Çelik, "Türkiye'nin durduğu nokta, Cumhurbaşkanımızın temasları Türkiye'nin anahtar bir ülke olduğunun altını çizmiştir. Müttefiklerimiz büyük bir vizyonsuzluk ortaya koydu. Türkiye'nin anahtar ülke olmasına destek vermemeleri görüldü. Şimdi Türkiye'nin kıymetli bir ülke olduğunu ifade ediyorlar" ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki müzakere süreciyle ilgili de konuşan Çelik şunları söyledi:

Bu saldırılar başladıktan sonra Cumhurbaşkanımız görüşmeler yaptı. Bütün taraflarla bu süreci devam ettiriyor. Önemli olan ateşkesin sağlanması. Bir egemen devlet parçası olan Kırım'ın tanınmasını istemek irrasyonel bir yaklaşım. Müzakere masasına oturulduğunda ortak zemin üzerinde çalışmanın faydası olacaktır. Şu anda Cumhurbaşkanımızın diplomatik girişimleri barış masasının sağlamlaştırılması yönündedir. Şimdiye kadar Türkiye, prensip olarak BM yaptırımlarına katılmıştır. Türkiye kendi durumu açısından bunu değerlendirecektir. Psikolojik harekatlar ortaya çıkıyor.

Ukrayna'daki tahliye çalışmaları

Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyen Çelik, "Tren kaldırılıyor. Vatandaşlarımızın güvenliği için yolların açılması, güvenliğin sağlanması gerekiyordu. Bunu istismar eden bir parti çıktı. Esas olan, tahliye sırasındaki vatandaşlarımızın güvenliğinin sağlanmasıdır. Burada bir savaş durumu vardır. Karayoluyla tahliye söz konusu olduğunda hem tren hem otobüsle taşınma gerçekleşiyor" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Montrö'nün hükümleri ne içeriyorsa uygulanacaktır"

Çelik, Montrö Boğaz Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara da değindi.

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasında yaşananları savaş olarak tanımladığını söyleyen Çelik, "Montrö'nün objektif hükümleri ne içeriyorsa uygulanacaktır. Türkiye'nin takdirine bağlı hükümler varsa, Türkiye hiçbir şekilde savaşı derinleştirecek bir tutum içine girmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nın açıklamalarına tepki

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Reep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan güvenlik zirvesiyle ilgili eleştirilerine de yanıt veren Çelik, şunları söyledi:

CHP'nin genel başkanları bu tip kriz durumlarında değer sağlayan pozisyonlar üretmişlerdir. Şimdi ise karşımızdaki ülkelerden duymadığımız şeyleri duyuyoruz. Kendi hükümetini karşısına alan şeyler söylüyorlar. Sayın Kılıçdaroğlu benim için 'Niçin devlet adına konuşuyor' demiş. Ben burada AK Parti'nin kurumsal görüşlerini paylaşıyorum. CHP'den birisi 'Ukrayna'daki vatandaşlar terk edildiği' dediği zaman, çalışmaları biliyorum, bu iftirayı atmayın diyorum. Libya'da Türk askerini tehdit eden Hafter'e destek veren açıklama yapıyor. Ben de bundan uzak durmanız lazım diyorum. Mavi Vatanı savunmamız karşısında bir CHP milletvekili 'Türkiye'yi zor duruma düşürür' diyor, Mavi Vatanı savunmak devleti savunmaksa savunacağız. Dışişleri sitesinde duran doğru bilgi adına devlet kurumlarını yıpratmayın diye açıklamalarda bulunuyorum. Bulunmaya devam edeceğim. Devlet adına konuşmaksa tabii ki devletimi savunmaya devam edeceğim.

Cumhurbaşkanımız, MGK dahil tüm devlet kurumlarını çalıştıran, mesai mevhumu gözetmeksizin çalıştıran bir liderdir. Sayın Cumhurbaşkanımız devletin başı olarak çeşitli kriz dönemlerinde tecrübe toplamış isimleri toplayarak beyin fırtınası yaptırır. Devletin tüm birimlerinden, birikimlerinden Sayın Cumhurbaşkanımız faydalanır. Hükümete posta koyar gibi bir şey yayınladılar. 

Kılıçdaroğlu'nun güvenlik zirvesiyle ilgili, "Neden kadar işe yaramayan adam varsa toplamışsın" sözlerine de tepki gösteren Çelik, "Benim buna verecek Adana usulü bir cevabım olur ama onun hem zamanı değil hem de bana yakışmaz. Kendisinin yaşını dikkate alarak ona bir cevap vermeyeceğim. Bu yakışıksız üslubunu ona iade ediyorum" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU