"Nesli tükenmiş" yarasa, yılan ve böcekler Orta Amerika’daki “kayıp şehirde” ortaya çıktı

Bilim insanlarından oluşan bir ekip bölgede daha önce rastlanmamış nadir türler keşfetti

Solgun yüzlü yarasa, bilim insanlarının antik yerleşim bölgesinde keşfettiği nesli tükenmekte olan türlerden biri / Fotoğraf: Karin Schneeberger-Felineora

Conrad Duncan - The Independent

Bilim insanları Orta Amerika ülkesi Honduras’daki yağmur ormanlarının derinliklerinde nadir görülen ve nesli tükenmekte olan türlerle dolu bir ekosistem keşfetti. “Kayıp şehir” olarak anılan bölgede bulunanlar arasında nesli tükendiği düşünülen türler de var.

Bilim insanlarından oluşan koruma ekibi “Lost City of the Monkey God” (Maymun Tanrının Kayıp Şehri) ya da “White City” (Beyaz Şehir) olarak da anılan antik yerleşim merkezinde üç hafta geçirdi. Mosquitia yağmur ormanında yer alan bölgede yüzlerce tür kelebek, yarasa ve sürüngen bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları ayrıca Honduras’ta artık yaşamadığına inanılan ve yalnızca Nikaragua’da görülmüş ancak nesli tükenmiş olduğu düşünülen bir grup yarasa, yılan ve böcek türüyle karşılaştı.

ABD merkezli çevre kuruluşu Conservation International’ın Hızlı Değerlendirme Programı (RAP) Yöneticisi Trond Larsen nadir türlerden oluşan bu zengin ortamı keşfedince “şok olduklarını” söyledi.

Larsen “Beyaz Şehir”in, ekolojik ve evrimsel süreçlerin bozulmadan kaldığı Orta Amerika’daki birkaç bölgeden biri olduğunu belirtti.

Ayrıca Honduras’ta daha önce rastlanmayan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir papağan türünün de aralarında olduğu 22 türe ve yeni bir balık türüne rastlandı.

Bilim insanları bölgede toplamda 246 tür kelebek ve güve, 30 tür yarasa ve 57 tür amfibi ve sürüngen keşfetti.

Vahşi yaşamındaki çeşitliliğiyle dikkat çeken bölgenin korunmasının önemli olduğunu vurgulayan Larsen sözlerini şöyle sürdürdü:

Böylesine yüksek bir tür zenginliği ve tehdit altındaki türlerin (örneğin pekari) bolluğuyla karşılaşmamızın en önemli sebeplerinden biri, bölgenin çoğunun aksine Beyaz Şehir’i çevreleyen yağmur ormanlarının bakin kalmış olması.

Larsen ayrıca Orta Amerika’daki biyolojik çeşitliliğin uzun vadeli kalıcılığı için bölgenin korunmasına öncelik verilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Araştırmacıların Kolomb öncesi dönemde antik bir uygarlığa ev sahipliği yaptığı düşünülen Beyaz Şehir’i keşfetmesi yıllar sürmüştü. 
 


Altyapı eksikliği nedeniyle bölgeye helikopterle inmek zorunda kalan bilim insanlarına, uyuşturucu kaçakçıları ve yırtıcı hayvanlardan korunmak için askerler eşlik etmişti.

Larsen “kayıp şehrin” Honduras cumhurbaşkanlığı tarafından 2015’ten bu yana resmen koruma altında olmasına rağmen bölge için en büyük tehditin yasa dışı orman kaybı olduğunu söyledi.

RAP keşif ekibi üyesi Dr. John Polisar, yeni keşfedilen vahşi yaşamın gelişmesi için bölgenin sıkı korunması çağrısında bulundu. Polisar sözlerini şöyle sürdürdü:

La Moskitia’nın bölgeye özgü topraklarında 14 yıldır saha çalışması yürütüyoruz. Bu bölge muhteşem. El değmemiş ormanları ve hayvanlarıyla bölge son derece yüksek koruma değeri taşıyor. Doğal güzelliğinin ve vahşi yaşamının gelecekteki devamlılığı için etkili ve dikkatli bir korumayı hak ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU