Sağlık çalışanları iş bıraktı, TTB Başkanı hasta ve yakınlarından destek istedi: Sağlık emekçileri tükenirse, siz sağlık hizmeti alamazsınız

TTB’nin bir günlük grev çağrısına SES, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası ve hastalar da destek verdi

TBMM Genel Kurulu'nda Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ihdas edilen doktor ve diş hekimlerine yönelik ek gösterge ve ek maaş getiren maddeler Sanayi, Ticaret, ilde Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'na geri çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine 81 ilde iş bırakacağını açıklayan Türk Tabipleri Birliği greve başladı. Grevi, Eczacılar Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası da desteklerken gün boyunca hastanelerin acil servisleri hizmet vermeye devam edecek.

Bu kapsamda, Ankara'da TTB'nin açıklaması öncesinde hastanelerde hastalara bildiri dağıtıldı. Sağlık Çalışanları daha sonra Haccettepe Üniversitesi önünde toplandı.

"Koca'nın istifası bizlere vereceği en iyi cevap"

İstanbul'da ise saat 11.45 civarında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde hekimler "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganıyla bir araya gelmeye başladı.

Basın açıklaması yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, "Emekli hekimlere verdiğiniz ücret yüksek değildir, çalışanlara verdiğiniz düşüktür. Sağlık ekip işidir, ekibin her bir üyesi insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak iş barışını bozmadan çalışmak istemektedir. Sorumlu olduğu çalışanların hakları için sessiz kalan Sağlık Bakanı, görevini bir kez daha yapmamıştır. İstifası bizlere vereceği en cevap halini almıştır" dedi.

"Meclis'e düzenleme getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecek"

Saip, "Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis'e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Fincancı'dan hasta ve hasta yakınlarına destek çağrısı

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Şanlıurfa'da hasta ve hasta yakınlarını G(ö)REV'e desteğe çağırdı.

Fincancı, "Biz sağlık emekçileri tükenirsek, siz sağlık hizmeti alamazsınız. Bugün biz sağlık emekçilerini destekleme gününüzdür" dedi.

bos.jpg
Fotoğraf: Türk Tabipleri Birliğ

 

Grev çağrısının ardından bazı hastanelerde hastalar da sağlık emekçilerine destek verince hastane koridorları boş kaldı.

Hangi hizmetler veriliyor?

Türk Tabipler Birliği, yaptığı bir açıklama ile bir günlük iş bırakma eylemi sırasında hastanelerde verilecek sağlık hizmetleri hakkında bilgilendirme yaptı.

"Yapacağımız G(ö)REV etkinliği emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarı G(ö)revidir. Bu eylemin haklılığı, meşruluğu hiçbir tartışmaya yer vermeyecek kadar açıktır. Her G(ö)REV etkinliğinde olduğu gibi eylem süresince acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak, yoğun bakım ve yatan hastaların tıbbi zarar görmemeleri için özel gayret gösterilecektir" denilen açıklamada verilecek hizmetler şu şekilde sıralandı:

  1. Kovid-19 veya Kovid-19 şüphesi ile başvuranların poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecek; diğer hastalarımıza nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecektir.
  2. Sağlık hizmeti sunulan tüm birimlerde, acil tanı ve tedavi endikasyonu olan hastaların bakımı aksatılmayacaktır. Acil servisler eylem süresince gerektiğinde görevli hekimlerce takviye edilecektir.
  3. Acil hizmetin verilebilmesi için sağlık kuruluşlarının acillerine ulaşımın istemeyerek de olsa engellenmemesi amacıyla (aciller önünde uygunsuz toplanma, yürüyüşler nedeniyle trafik akışında sıkıntıya yol açma ve acil hasta getiren araçların gelişini zorlaştırma/olanaksızlaştırma gibi durumlara izin verilmemeli) önlemler alınmalıdır. Bu hususta sağlık çalışanlarının ve hastaların güvenliği öncelikle kurum idarecilerindedir.
  4. Yoğun bakım hastalarının -eylem nedeniyle- tedavilerinde hiçbir aksamaya yol açılmaması için her zamanki duyarlılıkla hizmetin sürdürülmesine dikkat edilecektir.
  5. Hamilelere, diyaliz hastalarına ve kanser hastalarına sağlık hizmeti sunulmaya devam edilecektir.
  6. Servislerde yatarak tedavi görmekte olan hastaların her türlü tıbbi işleminin aksatılmadan yürütülmesini sağlayabilecek sayıda sağlık çalışanı, mesai dışı sürelerde (gece ve hafta sonu nöbetleri, vb.) olduğu gibi servislerde hazır bulunacaktır.
  7. Bütün sağlık çalışanları eylem boyunca hasta ve yakınlarına eylemin amacını açıklamalı, acil ve yatan hastalarımızın acı ve sıkıntılarına hürmet eden bir tarzla eylem sürdürülmelidir.
  8. Bu hususlar çağrıcı örgütlerin yöneticileri ve her birimdeki temsilcileri tarafından da takip edilecek ve belirtilen çerçevede gerçekleşmesi için çaba sarf edilecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU