Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri yoluyla likidite imkânı kullandırılmasına karar verildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Söz konusu imkân için gecelik vadeli repo işlemleri kullanılacak ve faiz oranı yüzde 23 olacak. Merkez Bankası’nı mevcut politika faizi ise yüzde 24.
Merkez Bankası’nın yayınladığı açıklama şu şekilde:
Finansal piyasaların derinleşmesine ve para politikasının etkinliğinin artırılmasına sağladığı katkılar dikkate alınarak Piyasa Yapıcılığı Sisteminin desteklenmesi amacıyla Piyasa Yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verilmiştir. Tanınacak limitlerle sınırlı olmak üzere gecelik vadeli repo işlemleri yoluyla kullandırılacak söz konusu likidite imkânına uygulanacak faiz oranı, Merkez Bankası politika faiz oranının 100 baz puan altında olacak şekilde belirlenecektir. Piyasa Yapıcı likidite imkânı limitleri Piyasa Yapıcı bankalarca Hazine ihalelerinden alınan Devlet İç Borçlanma Senetlerinin tutarı dikkate alınarak belirlenecek ve toplam Merkez Bankası fonlaması içerisinde sınırlı bir paya sahip olacaktır.
Merkez Bankası’nın finansal piyasa aktörlerine doğrudan borç vermesi ya da onlardan borç alması, TCMB’nin ihraç ettiği sabit getirili menkul kıymetler (hazine bonosu, devlet tahvili) açık piyasa işlemleri kapsamına giriyor.
“Örtülü faiz indirimi denebilir”
Bloomberg HT canlı yayınına telefonla katılarak kararı yorumlayan A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş, şunları söyledi:
Bankalar likidite ihtiyaçlarını yüzde 23 faiz oranından karşılayacaklar. Bankaların likiditeye erişmesi ve fonlama maliyetleri anlamında pozitif. 100 baz puanlık örtülü faiz indirimi denebilir yani daha ucuz maliyetle piyasaların fonlanabilmesi açısından önemli bir adım.
Dolar/TL’nin yeniden 5,90 üzerine çıkması, Moody’s’in Cuma günü piyasa kapandıktan sonra yaptığı açıklamalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Moody’s’e cevabı ve Amerikan Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısının gölgesinde piyasalar yeni haftaya baskıyla başladı. Bu haber sonrası dolarda gevşeme görmek mümkün.
Piyasanın canlanması açısından olumlu bir adım diyebiliriz.
“Bu yöntem borç endişesi bitince terk edilmişti”
Eski Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada söz konusu kararı, “Kamu finansmanına dolaylı parasal destek geldi” diyerek değerlendirdi.
Merkez Bankası’nın kanun gereği Hazinenin ihraç ettiği borçlanma araçlarını birincil piyasadan satın alamadığını hatırlatan Turhan, “Devlet İç Borçlanma Senetleri’ni (DİBS) rekabetçi olmayan teklif (ROT) yöntemiyle alacak bankalara 100 baz puan aşağıdan finansman sağlayacak” dedi.
İbrahim Turhan, “2001 sonrasında oluşturulan para politikası çerçevesinde de uygulanmış olan bu yöntem, borç sürdürülebilirliği ile ilgili endişelerin ortadan kalkmasının ardından terk edilmiş, piyasa yapıcıları daha düşük maliyetle fonlamaya son verilmişti” ifadelerini kullandı.
2001 sonrasında oluşturulan para politikası çerçevesinde de uygulanmış olan bu yöntem, borç sürdürülebilirliği ile ilgili endişelerin ortadan kalkmasının ardından terk edilmiş, piyasa yapıcıları daha düşük maliyetle fonlamaya son verilmişti.
— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) June 17, 2019
“Herkese farklı faiz uzun dönemde piyasaya zarar verir”
Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez ise Twitter’dan yaptığı açıklamada “80'lerden önce sabit kur rejimi altında sanayiciye, öğrenciye, ithalatçıya farklı kur uygulanırdı. Merkez Bankası şimdi de piyasa yapıcılarla diğerlerine açık piyasa işlemlerinde farklı faiz uygulamaya başladı. Kısa dönemde iyi görünen düzenlemeler eninde sonunda piyasaya zarar verir” dedi.
80'lerden önce sabit kur rejimi altında sanayiciye, öğrenciye, ithalatçıya farklı kur uygulanırdı. MB şimdi de piyasa yapıcılarla diğerlerine APİ'de farklı faiz uygulamaya başladı. Kısa dönemde iyi görünen düzenlemeler eninde sonunda piyasaya zarar verir. https://t.co/KeD0NUxWhO
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) June 17, 2019
Independent Türkçe