Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Fransa'yı "yalancılıkla" suçladı

Fansa hükümetinin sınırdışı edilecek Cezayirlilerin sayısına ilişkin verdiği rakamların yalan olduğunu belirten Tebbun, bu sayının 94 olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Fransa'dan sınırdışı edilmesi planlanan Cezayirlilerin sayısına ilişkin verilen rakamın doğru olmadığını söyledi.

Cezayir resmi televizyonunda yayınlanan haberde, ülkedeki yerel basına röportaj veren Tebbun, "Fansa hükümetinin sınırdışı edilecek kişilerin sayısına ilişkin verdiği rakamlar yalandır" ifadesini kullanarak, bu sayının 94 olduğunu söyledi.

Tebbun, ülkesinin 21 vatandaşının sınırdışı edilmesini kabul ettiğini, bunlardan terörle irtibatlı olduğu gerekçesiyle 16 kişinin geri iadesini kati olarak reddettiğini, diğerleriyle ilgili durumun henüz sonuçlanmadığını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa ile 1968'de imzaladıkları Tercihli Göç Anlaşması'na bağlı olduklarını hatırlatan Tebbun, Paris'in ülkesine özel davranması gerektiğini belirtti.

Ülkesinin Paris büyükelçisinin görev yerine dönmesiyle ilgili soruyu cevaplayan Tebbun, "(Büyükelçinin) Dönüşü, Cezayir'in egemenliğine, kurumlarına ve gücüne saygı duyulması şartına bağlıdır" ifadesini kullandı.

Tebbun, "Fransız tarafı Cezayir'in bir zamanlar sömürge olduğunu unutmalı. Cezayir sadece Allah'a boyun eğen ordusuyla ve gururlu insanlarıyla güçlüdür" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Fransa'nın Mağrip ülkelerine vize şartlarını sıkılaştırıp, vize sayısını azaltma kararının ardından Macron'un "Fransız sömürgeciliğinden önce bir Cezayir ulusu var mıydı" çıkışıyla tırmanan iki ülke arasında kriz yaşanmıştı.

Cezayir, Fransa'daki büyükelçisini geri çekmiş ve ülkenin hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapatmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU