Milas’ta yangın devam ediyor... Termik santral çevresindeki köylüler: Oraya giden yardımın 100’de biri bize gelse evimiz yanmazdı

“Yardım istememize rağmen ne arazöz ne havadan destek göndermediler”

Türkiye’nin güney sahillerinde yangınlar bir haftadan uzun süredir devam ediyor. Yangının aktif olarak devam ettiği yerlerden biri de Muğla’nın Milas ilçesi. Bölge, alevlerin çarşamba gecesi Kemerköy Termik Santrali’ne ulaşması ve Yeniköy Termik Santrali’ne de yaklaşması nedeniyle tüm ülkenin gündeminde. O kadar gündemde olmayan ise santrallerin bulunduğu dağlık bölgede yer alan köylerde yaşananlar.

Yangının salı sabahı başladığı Akçakaya ve Fesleğen köylerinde alevler evlerin dibine gelmiş durumda. Havadan müdahalenin köylüler ile Milas Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre “nadiren geldiği” bölgede, alevlerle mücadele itfaiye ekipleri ve köylüler tarafından gerçekleştiriliyor.

237f95ef-1817-4fbe-8fed-aff0eede47d0.jpg
İtifaiye, termik santraldeki tehlikenin azalmasıyla çarşamba öğle saatlerinde Akçakaya Köyü'ne ulaştı. (Fotoğraf: Gonca Tokyol)


Alevlerin köyün üzerindeki tepeye geldiğini ve evlere ulaşmaması için mücadele verildiğini kaydeden Akçakaya Muhtarı Haydar Yıldız, evlerin boşaltıldığını, bölgeyi terk etmek istemeyen bazı vatandaşların kolluk kuvvetleri tarafından zorla götürüldüğünü ifade etti. Yangınla mücadelede yalnız bırakıldıklarını savunan muhtar, “Dün biraz müdahale için gelenlerin sayısı arttı ama bunu zamanında yapsalardı evlerimiz yangın tehdidi altında kalmazdı” diye konuştu.

Köylüler de yangının salı sabahı başladığını, ancak çarşamba öğle saatlerine kadar devletten ve bölgedeki diğer kurumlardan yardım alamadıklarını söyledi. Yangına müdahale eden ekipten olan Akçakaya köylülerinden 29 yaşındaki Deniz Bey de köyünün yaslandığı dağa ulaşan alevleri göstererek, “Dünden beri kendi imkanlarımızla yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yardım istememize rağmen ne arazöz ne havadan destek göndermediler. Destek çarşamba günü geldi ama geç kaldı” dedi.

Kendi aralarında iş bölümü yapan köylülerin traktörler ve tankerlerle müdahale ettiğini, yoldan uzak bölgelere müdahale şanslarının olmadığını ifade eden Deniz Bey, termik santral için kendilerinin feda edildiğine inanıyor:

Aşağıda deniz kenarında termik santral var. Birtakım zengin tayfanın, devlet büyüklerine yakın insanların yeri yanmasın diye herkes oraya gitti. Tabii önemli termik santral, elektrik üretiyor ama orman daha önemli. Milyonlarca çam ağacı, zeytin ağacı, tonlarca yağ yandı. Bunların hepsi santral zarar görmesin, yanmasın diye gitti.

6-7 tane uçak, helikopter oraya çalıştı. Kamyonlarla taş ocaklarından mıcır taşındı, etrafına döküldü. Arazözler vardı, sahil güvenlik vardı… Oraya giden yardım burada olmadığı için biz gariban köylülüler cayır cayır yandık, hala da yanıyoruz. Santrale giden yardımın yüzde biri bize gelseydi, belki de bu arazinin yarısı yanmazdı, evlerimiz kurtulurdu.

95715b89-d6d3-4d40-81f3-b37c1c60fb3a.jpg
Günlerdir köylerini kurtarmaya çalışan köylüler dinlenirken. (Fotoğraf: Gonca Tokyol)

 

Yangın söndürme çalışmalarına katılan diğer Akçakayalı köylüler de Deniz Bey’le hemfikir. Söze, “Biz yangını ileriden buraya kadar söndürdük. 50 metrelik bir alandaydı” diye başlayan bir diğer köylü, şöyle devam etti:

Helikopterler gelip biraz su atsa belki sönecekti ama gelmediler. Orman şefi de yapacak bir şey yok dedi. O onu yapmadı, bu bunu yapmadı, hiç kimse gelmedi, yardım etmedi, şimdi orman yanıyor. Birileri yardım etse geçmeyecekti, ama etmediler…

Bodrum’un Mazı ve Çökertme koylarına komşu olan Milas’ın Ören beldesindeki yangınlar Pazar günü başladı. Mazı’dan çökertmeye kadar olan sahil bölümündeki ormanlık alanın neredeyse tamamı yanarken, bölgedeki tatil kentleri de tahliye edildi. Alevler, çarşamba gece Kemerköy Termik Santrali’ne ulaşırken, santrale birkaç kilometre mesafedeki Ören’deki vatandaşlar da gece saatlerinde Donanma gemileriyle tahliye edildi. Bölgede, perşembe öğle saatleri itibarıyla Yeniköy Termik Santrali’nin altında kalan bölgeye geçişler Jandarma kontrolünde gerçekleştiriliyor.

0ba0a2de-3889-4d07-ba5f-6ce82a873d9f.jpg
Akçakaya Köyü'ndeki yangın, çarşamba gecesi de devam etti. (Fotoğraf: Milas Belediyesi) 


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli perşembe akşamı Marmaris Öğretmenevi’nde bölgedeki duruma dair açıklama yaptı. Soylu, "Bugün itibariyle 35 ayrı mahalle, 6 ilçede yangınla mücadele edilmektedir. Marmaris, Köyceğiz, Seydikemer, Kavaklıdere, Menteşe ve Milas. Yine ifade etmem gereken Kemerköy Termik Santrali'nde meydana gelen olaydan hemen sonra ekiplerimiz hemen gerekli ölçümleri gerçekleştirmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bu konuda açıklaması da mevcuttur. Ekiplerin yapmış olduğu tetkikte de herhangi bir problem ortaya çıkmamıştır. Herhangi bir radyoaktif sızıntı tespit edilememiştir" ifadelerini kullandı.

Orman Genel Müdürlüğü de Cuma günkü açıklamasında Milas’ta iki noktada yangınların sürdüğünü teyit ederek ekiplerin gereken tüm özveriyi gösterdiğini ve Türkiye genelinde altı ilde 13 orman yangınını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU