Heniyye yeniden Hamas’ın lideri seçildi

Heniyye’nin yeniden seçilmesi, Sinvar’ın makamında kalması ve Meşal'in geri dönmesiyle Hamas’ın yapısı ve güç merkezlerinde önemli bir değişiklik gerçekleşmedi

Hamas Siyasi Büro şefi İsmail Heniyye. (EPA)

Hamas, 2025 yılına kadar devam edecek yeni dönem için İsmail Heniyye’yi yeniden Siyasi Büro Şefi olarak seçti.

Hamas’ta şubat ayı ortalarında başlayan ve siyasi ofislerin yanı sıra harekete bağlı bölge yetkililerinin de belirlendiği iç seçimler Heniyye’nin zaferiyle sonuçlanmış oldu.

Geçtiğimiz ayın başlarında Salih el-Aruri Hamas’ın Batı Şeria sorumlusu, Zahir Cebbarin ise vekilliğine seçilmişti. Gazze Şeridi sorumlusu yeniden Yahya Sinvar olurken Halil el-Hayya da vekili seçilmişti. Halid Meşal 12 Nisan'da Mahir Salah'ın yerini alarak Hamas’ın yurt dışı sorumlusu ilan edilirken tutuklu Selame el-Katavi de hareketin cezaevlerindeki yüksek liderlik komitesi başkanlığına getirildi.

Hamas dört bölgede her dört yılda bir seçimler düzenliyor. Ancak bu uzun seçimler biraz karmaşık ve diğer gruplarınkinden farklı olarak adaylığa dayalı olmayan bir şekilde gerçekleşiyor.

Heniyye’nin yeniden seçilmesi, Sinvar’ın makamında kalması ve Meşal'in geri dönmesiyle Hamas’ın yapısı ve güç merkezlerinde önemli bir değişiklik gerçekleşmedi.

Hareketin iç hukukuna göre iki dönem üst üste seçilebilen hareket lideri, geçiş dönemi geçene dek üçüncü bir dönem daha seçilemiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU