Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hastalığa yakalanma riski en yüksek gruplar içerisinde yer alan kuryeleri geçen gün aşı programına dahil etti.
Buna göre kuryeler, herhangi bir başvuru yapmaya gerek duymadan e-Nabız sistemine girerek Kovid-19 aşısı randevusu alabiliyor.
Ancak Yemeksepeti bünyesinde hizmet veren Banabi çalışanları iş kolu değişikliği nedeniyle aşı olamadıklarını ifade etti.
Twitter'dan açıklama yapan Yemeksepeti İşçi Komitesi, "Sağlık Bakanlığı'na göre taşımacılık sektöründeki işçiler ve kuryeler aşılanacaklar. Ama biz 4 ay önce sendikalaştığımız için Nevzat Aydın iş kolumuzu değiştirdi. Bu yüzden artık e-devlette büro çalışanı gözüküyoruz. Patron sendikalı olmamızı istemediği için aşılanamayacağız" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Paylaşımın devamında şu ifadelere yer verildi:
Fakat çalışma şartlarımızı iyileştirmek ve insanca iş, insanca ücret talebi ile sendikal örgütlenmeye başladıktan sonra işverenimiz iş kolumuzu değiştirerek sendika üyeliklerimizi düşürdü ve işçilerin anayasal hakkını çiğnedi. Biz mücadeleye devam etmekte ısrar eden işçiler olarak susmadık. Sesimizi emekçilerin sesine ses veren herkese duyurduk. Hakkımızı almadan durmayacağız da.
Hem toplum sağlığı, hem de kurye ve depo çalışanlarının hayati riski açısından çok önemli olan aşılama hakkımız da belirsizlik içindedir. Yemeksepeti sadece işçilerin sendikal haklarını değil, sağlık hizmetlerine ulaşma hakkını da gasp etmiştir!
Bakanlıkla liste paylaşmak gerekli mi?
İşçilerin paylaşımlarının haber olmasının ardından Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın da Twitter hesabından bir mesaj paylaştı:
Ne hikmetse bizimle ve benimle ilgili yalan haber bitmiyor. Yemeksepeti saha çalışanlarının öncelikli olarak aşılanması ile ilgili herhangi bir problem yok. Saha çalışanlarımızın listesini Sağlık Bakanlığı ile Cuma günü paylaştık. Aşılamanın Pazartesi başlayacağını öngörüyoruz.
Ancak Nevzat Aydın’ın açıklaması, sosyal medyada işçilerin belirttiği soruna yanıt olarak görülmediği gerekçesiyle eleştirildi.
Twitter kullanıcıları, “Eğer sendikalı işçilerin iş kolu değiştirilmeseydi sizin şirket olarak bunu paylaşmanız gerekmeyecekti. Zaten resmi olarak aşı listesinde olacaklardı” şeklinde yorumlar yaptı.
İşçi komitesi de Nevzat Aydın’ın mesajını alıntılayarak şunları yazdı:
Yalan konuşan sizsiniz. Listeyi Sağlık Bakanlığı ile paylaştıysanız, neden çalışanları bilgilendirmediniz? Sendikalaşmanın ardından neden Çalışma Bakanlığı’na sektör değişikliği talebinde bulundunuz? Sendika anayasal hak değil mi? Aşı randevuları e-Nabız’da gözüküyor; bizim neden gözükmüyor?
Aydın’ın yanıtları sonrası Twitter’da kullanıcılar “yemeksepetiboykot” etiketi altınca yüzlerce mesaj paylaştı. Etiket, Türkiye gündemine girdi.
Independent Türkçe