Hanefi Avcı, Sedat Peker videolarıyla ilgili konuştu: Anlattıkları bildiklerinin çok az bir kısmıdır, "şans" olarak değerlendirilmeli ve bu kez üzeri örtülmemeli

Eski emniyet müdürlerinden Hanefi Avcı, Sedat Peker videolarını yorumladı. Avcı'ya göre devlet bu anlatılanları bir fırsat olarak görmeli ve meselelerin üzerine gitmeli

Tecrübeli bir emniyet müdürü olan Avcı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde daire başkanlıkları ile Edirne ve Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü yaptı / Fotoğraf: (Arşiv)

Eski Emniyet İstihbarat ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı, Sedat Peker'in videolarıyla ilgili konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçmişte Sedat Peker'in cezaevine girmesini sağlayan operasyonun koordinatörlerinden biri olan Avcı, bir dönemin en çok konuşulan polis müdürlerinden biriydi. Sedat Peker'in anlattıklarının önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, "Bu kişi çok uzun zamandır yeraltı dünyasının önemli bir elemanı. Bu sıfatı itibariyle da birçok konuda bilgi sahibi. Ya birçok olayın içinde yer alıyor ya buna bilgiler geliyor ya da devletin bazı güçleriyle ilişkili halinde. Anlattığı her şey yüzde 100 doğru olmayabilir. Bazı konularda yanlış olabilir ama genel olarak bakarsanız çok ciddi bir bilgi kaynağıdır. Şu anda anlattıkları, bildiklerinin çok az bir kısmıdır. Hatta bazı bilgilerini de zamanla hatırlayacaktır" dedi. 

Azımsanmayacak bir bilgiye sahip, önemsenmeli

Avcı'nın, Sedat Peker videolarından sonra başlayan büyük tartışmaya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Emniyetten bazı amirlerle, adliyeden, iş dünyasından, siyasetçilerden irtibatları vardır. Bu irtibatların bir kısmı da hukuka uygun değildir. Azımsanmayacak bir bilgiye sahiptir. Bilgilerinin ciddiye alınması, önemsenmesi, incelenmesi gerektiği kanaatindeyim. 

Videoların izlenme oranına bakarsanız halkın da çok önemsediği görülüyor. Bu, toplumun büyük bir sorunu. Bu tip oluşumların devlet kurumlarıyla, siyasetle, işadamlarıyla girdiği irtibatlar nedeniyle girdiği sorunlar var. Bunu birçok insan biliyor ama konuşmuyorlar. Aklıselimle yaklaşılarak olayın tahlil edilmesi gerekiyor. Geçmişte de bunun benzerleri oldu ama siyasi konjonktür uygun olmayınca hepsinin üzeri örtüldü. Bugün bu bir fırsat kabul edilmeli.

Anlattıkları devlet ve ülke için şans

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı yaptığım dönemde Sedat Peker'in yakalandığı ve ceza aldığı operasyonu koordine ettik. Aksiyon dergisine benim hakkımda bazı iddialarda bulundu. Beni Ergenekon yöneticiliğiyle suçladı. Ben de kendisini mahkemeye verdim. O zaman yargı FETÖ'ye yakın durduğu için ciddi bir dava açılmadı. Benim aleyhimde ne söylediği çok önemli değil. Evet, kriminal bir adam ama son konuştuklarını ayrı bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Anlattıklarının devlet ve ülke için bir şans olduğu kanaatindeyim. Gerekirse irtibat kurulup daha çok bilgi alınmalı. Bunu da birtakım insanları cezalandırmak için değil, netice çıkarmak, ders almak, devleti bu işten ayıklamak, toplumu rahatlatmak noktasında da önemli olduğunu düşünüyorum.

Yaşananlar Susurluk'un benzeri

Bu yaşananlar, Susurluk'ta ortaya çıkan olayların bir benzeridir. Susurluk'ta kamu gücünü kullanan ve hukuk dışına taşmış bir yapının eylemleri ortaya çıkmıştı. Peker'in anlattıkları da benzer bir duruma işaret ediyor. Daha çok şey de anlatabilir. Çap olarak Susurluk'tan daha büyüktür veya küçüktür diye bir şey söyleyemem ama benzer bir olaydır. Bir yandan devlet görevlileri var, bir yandan siyaset var, bir yandan işadamları var ve ortada büyük bir rant var. Bütün bu işlerin içinde yaşamış bir insan var. 

Devletin işini devlet yapmalı

Sedat Peker gibi insanları sadece devlet değil bazı siyasetçiler, bazı işadamları, bazı gazeteciler de kullanmış. Hepsi de tehlikeli. Devletin işini devlet yapmalı. Temel felsefemiz o olmalı, bu tür insanlardan da sadece bilgi almalı. Eğer bilgi alma dışına çıkılırsa ona karşı çıkmak gerekiyor. Meslek değerlerini ve hukuku aşan irtibatlar geliştirilmemeli. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU