Ridley Scott, klasik bilim kurgu filmi Yaratık’ın (Alien) 40. yıldönümü için verdiği röportajda, ikonik yaratığın doğum sahnesinin nasıl az kalsın yanlış çekileceğini anlattı.
Yönetmen, The Hollywood Reporter’la filmin yapım sürecini ve yaratığı nasıl tasarladıkları üzerine konuştu.
Scott, “O sabah sette, çalışan 4 ya da 5 tane kamera vardı ve her yere kan savuracak elektrik ve boru hatları mevcuttu” diyerek şöyle devam etti;
“Biliyordum ki bir kez çekildiğinde, beyaz sahnenin büyük bir kısmı zarar görecek ve onu temizlemek muhtemelen iki hafta sürecekti. Bu yüzden ikinci bir çekim şansı yoktu. Dolayısıyla her şeyi yayımlandığında doğru olacağını hissettiğim şekilde yerleştirdim. Ve zavallı John Hurt, masanın üstünde yapay bir göğüs kafesi altında bağlı bir şekilde uzanıyordu. Ve öylece çektik ve dürüst olmak gerekirse iyi gitmesi için şans diledim.”
Scott, “Motor!” diye bağırdığında aniden bir şeylerin korkunç şekilde yanlış gittiğini fark etti. Scot, çekimi şöyle anlattı;
“Tişört açık değildi. Orada tişörtün içinden patlayacak ve sonra yok olacak bir yumru vardı. Bu yüzden, ‘Kes! Kes! Kes! Kes! Kes!’ diye bağırdım. Ve bütün oyuncular gülmeye başladı ama henüz görmedikleri için gerginlerdi. Geri döndüm ve ‘Seti temizleyin!’ dedim. Seti boşalttılar. John Hurt’ün üstüne çıkıp -zavallı adam uzanıyordu- tişörtü bıçakla yırttım böylece yaratık tişörtün arkasından çarptığında oradan çıkacaktı. Tekrardan çektik. Ve mükemmeldi.”
The Independent eleştirmeni Ed Cumming, Yaratık filmine yaptığı övgüde orjinalinin nasıl “hala yapılmış en etkileyici bilim kurgu korku filmi olduğunu” yazdı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cumming, “Filmin yavaş başlayarak şiddetli düğüm noktasını inşa eden temposu ustaca. Tasarımı pek çok filmi eskimiş gösteren bir yerde yapıldı” diye yazan Cumming’in yazısı şöyle devam etti;
“Bilim kurgu, önemli biçimde teknolojiye az yaslanır. Uzay araçları ve silahlar ve insansı robotlar vardır, fakat asıl odak onlar değildir. Filmin yapılması üzerinden zaman geçtikçe, bir eser olarak Yaratık’ın o günün teknolojisinden ayrıldığını görmek kolaylaşıyor ve örneğin hantal bilgisayar ekranları daha az kötü görünüyor.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news
Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör
© The Independent