Dünyanın iklim krizi nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu tartışmaları devam ederken, yeni bir araştırma insanlığın Dünya’nın bir yılda ürettiğinden daha fazla doğal kaynak kullandığını ortaya çıkardı.
Nature Sustainability dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, insanlar Dünya'nın bir yılda ürettiğinden yaklaşık yüzde 73 daha fazla doğal kaynak kullanıyor. Çalışma insanlığın talebiyle doğanın üretim kapasitesindeki büyük açığı ortaya koyuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Gelecekte kıtlıklar yaşanabilir
ABD’li ve Sri Lankalı araştırmacılardan oluşan ekip, insanların dünyanın biyolojik kapasitesinden daha fazlasını kullanmaya devam etmesi halinde doğal kaynakların kısa bir süre sonra tükeneceği ve gelecekte büyük kıtlıkların görüleceği konusunda uyardı.
40 yılda doğal kaynakların tüketimi yüzde 54 arttı
Bir ülkenin nüfusunu sürdürebilmesi için ya insanların ekolojik ayak izini karşılayacak kadar yeterli kaynağa ya da diğer ülkelerden satın alacak fonlara sahip olması gerekiyor.
Araştırmacılar, küresel nüfusun 1980'de dünyanın yıllık biyolojik kapasitesinin yüzde 119'unu kullandığını açıkladı. Ancak 2017'ye kadar, miktar yüzde 54 artarak bu oranı yüzde 173'e çıkardı.
Zengin ülkeler soruna neden oluyor
Çalışmanın yazarlarına göre doğal kaynakların tükenmesindeki daha fazla kaynağa ihtiyaç duyan daha yüksek yaşam standartlarına sahip daha zengin ülkelerden kaynaklanıyor.
Bilim insanları yapılan çalışma kapsamında, bir ülkenin ekolojik üretim kapasitesi ile Tüketim ayak izini karşılaştırdı. Sonuçlarda, ABD, Japonya, İngiltere ve Fransa gibi zengin ülkelerin, düşük gelirli ülkelerde yaşayan nüfusun yüzde 72'sinin 2017'de sahip olduğundan daha fazla kaynağı kullandığı görüldü.
Bu grup aynı zamanda 2017'de gezegenin biyolojik kapasitesinin yüzde 96'sını harcadı, ancak dünyanın biyolojik kapasitesinin yalnızca yüzde 34'üne sahip ülkelerde yaşadı.
NTV, Independent Türkçe