Teknoloji devleri saniyeler içinde nasıl yüksek kârlar elde ediyor?

Apple'ın hisseleri 25 Ocak'taki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 145,09 dolardan yaklaşık yüzde 7,4 daha düşük gerçekleşerek Cuma günü 134,32 dolardan kapandı

Apple, önceki çeyrekte tarihindeki en iyi kar raporunu yayınladı (Reuters)

ABD teknoloji devi Apple’ın elde ettiği karı hiç merak ettiniz mi? Sorunun cevabı siz bu soruya cevap ararken dahi artan rakamlarla karşınıza çıkıyor. Zira kü toplam karının dakika 150 bin dolardan ve saniyede 2 bin 500 dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

ABD’nin büyük teknoloji şirketi Apple bu hafta 2021 yılının Mart ayı sonuna kadar ki dönemini kapsayan ilk üç aylık karını açıklamaya hazırlanıyor. Rakamlar ayrıca koronavirüs salgınının şirketin diğer ekonomik sektörlerden ayrışmasına ne derece yardımcı olduğunu da ortaya çıkaracak. Bir önceki çeyrekte tarihindeki en iyi kar rakamlarını açıklayan Apple, 28 Nisan 2021 Çarşamba günü piyasa kapanışının ardından aşağıdakine benzer finansal sonuçlar açıklaması bekleniyor.

Wall Street, yaklaşık 77 milyar dolarlık tahmini satışla bu dönem için Apple'ın 20 milyar dolar kar ettiğini tahmin ediyor. Yeni iPhone 12’nin satışlarını artırarak kendisini ABD borsasının en değerli şirketi yapan 2.25 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı.

Ancak bazı piyasa uzmanları geçen yılki 5G teknolojisine sahip iPhone 12'nin başarılı lansmanından sonra geçen yıla kıyasla bu yıl daha mütevazi seyreden Apple hisse senedi performansının ana sebebinin gelecekteki yeni ürün eksikliği olduğuna işaret ettiler.

Apple'ın hisseleri 25 Ocak'taki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 145,09 dolardan yaklaşık yüzde 7,4 daha düşük gerçekleşerek Cuma günü 134,32 dolardan kapandı.

Büyük destek

Ayrıca, App Store, App Music, iCloud ve Apple TV + gibi uygulama merkezi ve aboneliklerini içeren hizmet alanından da önemli bir destek gelmesi bekleniyor. Salgın sebebiyle yaşanan kapanma tedbirlerinde sona yaklaşılırken hayatta kalma mücadelesi veren diğer ekonom,k sektörlere nazaran Apple’dan şaşırtıcı sonuçlar bekleniyor.

The Sunday Times gazetesine göre, London School of Economics'teki Ekonomik Performans Merkezi bu yıl 900 binden fazla İngiliz şirketinin yakın gelecekte bir iflas tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Bunun yanında koronavirüs salgını sırasında insanlar cihazlarında daha fazla zaman harcadıkça ve daha fazla çevrimiçi alışveriş yaptıkça, büyük teknoloji şirketleri güçlerini arttırdılar.

Nasdaq New York Borsası Mart ayında internet sitesinde yayınlanan bir raporda, teknoloji hisselerinin 2020'de en iyi performans gösteren hisse senetleri arasında olduğunu belirterek, büyük olasılıkla teknoloji şirketlerinin yeni geliştirmeler yapmaya ve performanslarını korumaya devam edeceğini ve teknoloji endüstrisinin de büyük bir hızla gelişmeye devam ettiğini kaydetti.

Karların kıyaslanması

Apple’ın geçe yılın son çeyreğinde açıkladığı rekor seviyedeki kar, koronavirüs salgını ile dünyadaki büyük teknoloji şirketlerinin güçlendiğinin göstergesi niteliğindeydi. Silikon Vadisi devi Apple’nin duyurusu, kapanma ve küresel sağlık krizi sırasında tüketicilerin dijital hizmetlere ve teknolojik yeniliklere artan güvenini vurguluyor. Apple'ın 2020'nin dördüncü çeyreğindeki net karı, bir önceki yılın aynı dönemindeki 22,23 milyar dolarlık kâra göre yüzde 29 artış göstererek 28,75 milyar dolar oldu.

ABD’li şirketin 2020’nin dördüncü çeyreğindeki gelirleri  bir önceki yılın aynı dönemindeki 91,8 milyar dolarlık gelire kıyasla yüzde 21 artarak 111,44 milyar dolara yükseldi. Küresel satışlar da, toplam satışlarının yaklaşık üçte ikisini oluşturdu.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Apple'ın satış geliri, tüketicilere yeni cihaz ve hizmetlerin sunulmasıyla ilk kez 100 milyar doları aşmış oldu. Şirket, iPhone cihazlarının ve dijital içeriklerinin satışlarında artış olduğunu duyurdu. İlki, 2019'un aynı dönemindeki 55.95 milyar dolara kıyasla, ikinci satışlarından 65.6 milyar dolar gelir elde edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU