Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyon geçirmesi ve yeni varyantların ortaya çıkmasıyla, mevcut aşıların virüse karşı etkinliğinin azalıp azalmadığı merak konusu.
Uzmanlar, Türkiye'de de uygulanan Sinovac gibi "inaktive yöntemle" geliştirilmiş aşıların mutasyonlara karşı etkinliğinin, diğer aşılara göre daha yüksek olduğunu belirtse de soru işaretleri tümüyle yanıt bulmuş değil.
Mutant virüs nedeniyle tedbirlere daha fazla uyulması istenirken, normalleşme adımları kapsamında kafe ve restoranların belli saatlerde yeniden müşteri ağırlamalarına izin verildi.
Geçen gün açıklanan Türkiye haritasının genelinin kırmızıya dönmemesi için de uyarılar yapıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yaklaşık 10 milyon kişi aşılandı
Türkiye'de aşı çalışmaları tüm hızıyla sürerken, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs verilerine göre günlük vakalarda artış yaşanıyor.
Vaka sayısı 11 binin üzerinde seyrederken, sağlık çalışanlarının istifa taleplerinin belli süreliğine reddedileceği açıklandı.
Bakanlık, 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede, sağlık çalışanlarının istifa ve görevden çekilme taleplerinin kabul edilmeyeceğini ifade etti.
Tüm bu gelişmelerin ardından sağlık çalışanlarından peş peşe uyarılar geldi.
"Aşının etkili olmadığı bir mutant virüs yayılmış olabilir"
Bunların arasında Prof. Dr. Elif Dağlı'nın uyarısı dikkat çekti.
Dağlı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda pandemi hastanelerinde kapanan servislerin yeniden açıldığını belirtti ve aşının etkili olmadığı bir mutant virüsün yayılmış olabileceğini öne sürdü.
Sönmez: Yakında haritada kırmızı rengin baskın olacağını tahmin ediyoruz
Bir uyarı da Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez'den geldi.
Vakaların hızlı bir şekilde arttığını belirten Sönmez, "Yakında haritada kırmızı rengin baskın olacağını tahmin ediyoruz" yorumunu yaptı.
Bir uyarı;
— Prof Dr Güner Sönmez (@DrGunerSonmez) March 4, 2021
* Ülkemizde vaka sayıları hızlı bir şekilde artıyor. Yakında haritada kırmızı rengin baskın olacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle; hastanede ameliyatı, kontrolü, takibi veya başka bir işlemi olanlar, 1-2 hafta içinde halletmeye çalışmalılar.
TTB: Sahadan mutant virüs oranlarında ciddi artış olduğu bilgisi geliyor
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada mutant virüs oranlarındaki artışa dikkati çekerek, normalleşme adımları için erken olduğu uyarısını yapmıştı.
Prof. Dr. Ceyhan: Mutant virüs yayılmışken tedbirleri kaldırmak riskli
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da "Mutant virüslerin Türkiye'de yayılabilmiş olduğunu düşündüğümüz bir sırada tedbirleri kaldırmak, kısıtlamaları kaldırmak oldukça riskli. Kısıtlamaları kaldırmaya kalkarsak, mutant virüs artmaya başlar, bu sizin aşı etkinliğinizi de azaltır" şeklinde konuşmuştu.
Independent Türkçe
© The Independentturkish