Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, (LUO) Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UHM) ait bir savaş uçağının Trablus’un güneyinde düşürüldüğünü belirtti. Uçağın modelinin Mirage F1 olduğu öne sürülüyor. Tek kişilik Mirage F1 uçağı, Fransız Hava Kuvvetleri’nce 1973’ten beri kullanılıyor.
Savunma ve taktik savaş uçağının bugüne kadar on bir yabancı ülkeye satışının yapıldığı biliniyor.
LUO sözcüsü uçağı ismi açıklanmayan Portekizli bir pilotun kullandığını belirtti. Pilotun hayatta ve gözaltında tutulduğu öne sürülüyor. LUO ayrıca kaza alanı olduğu iddia edilen bölgeye ait fotoğrafları paylaştı. Söz konusu fotoğraflar bağımsız kaynaklarca hala doğrulanamadı.
LUO sözcüsünün basınla paylaştığı fotoğraflardan birinde polis nezaretindeki bir kişinin sandalyede oturduğu; başı, yüzü ve kıyafetlerinin kan içinde olduğu belirtiliyor. Üzerinde paraşüt kıyafeti olan pilotun göğsü ve kolunda dövmeleri bulunuyor. Libya Ulusal Ordusu güçleri komutanlarından General Abdulselam el-Hasi, Hafter’in harekât merkezinde hemen pilotun arkasında duruyor.
“Uçağı biz düşürdük”
Independent’a konuşan LUO sözcüsü “Mirage F1 savaş uçağını biz düşürdük, bu da Portekizli pilotu” dedi. Sözcü ayrıca pilotun sağlık durumunun iyi olduğunu vurguladı. Daha önce sahte bir Facebook hesabından LUO’na atfedilen bir açıklama yapılmıştı. O açıklamada düşürülen jetin AB’nin Akdeniz’de düzensiz göçle mücadele kapsamında yürüttüğü Sophia Operasyonu’nda kullanılan bir gözetleme uçağı olduğu belirtilmişti. LUO bununla ilgili açıklamayı yalanladı.
Libya'daki krizde paralı asker iddiaları
2011’de BM’nin uygulamaya koyduğu silah ambargosu sonrası ülkede çatışma halindeki iki grup birbirini dış destek almakla suçluyor. Düşürüldüğü iddia edilen uçağın pilotunun Portekiz vatandaşı olduğu açıklamasının ardından gözler yeniden ülkedeki paralı asker iddialarına çevrildi.
General Halife Hafter’in güçleri, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin ABD, Portekiz, Ekvador, Türkiye ve Ukraynalı yabancı asker ve pilotları kullandığını iddia ediyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ise Hafter’i yabancı güçlerden destek almakla suçluyor.
Bununla birlikte söz konusu ülkeleri açıklamaya yanaşmıyor.
Hafter yarım asıra yakın Libya siyasetinin içinde
Yaklaşık 40 yılı aşkın süredir Libya siyasetinde yer alan General Hafter'in daha önce Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’dan silah desteği aldığı iddia edilmişti.
Hafter, 14 Nisan’da Serrac ile yapacağı toplantıya haftalar kala Trablus’ta askeri operasyon başlatarak BM destekli yetkilileri şaşırtmıştı. Hafter-Serrac görüşmesinde yılın sonuna doğru yapılması öngörülen seçim ile ilgili nihai takvimin şekillenmesi hedefleniyordu.
Kuzey Afrika ülkesi Libya'daki meşruiyet krizi 2011'den bu yana sürüyor. Ülkede uluslararası tanınırlığa sahip UMH birlikleri ile Hafter'e bağlı güçler arasındaki çatışmalar bir süredir devam ediyor.
2011’de Libya İç Savaşı sırasında ABD’den ülkeye dönen Hafter’in 60 bine yakın savaşçıya liderlik ettiği düşünülüyor.
Independent Türkçe