Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilk reaktörünün oturacağı temel üzerinde çatlak oluştuğuna dair haberler ve konuyla ilgili HDP’nin soru önergesi vermesinin ardından Akkuyu Nükleer A.Ş.’den açıklama geldi.
Açıklamada birinci ünitenin temel plakasının beton dökme işleminin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının güvenlik standartlarına ve ulusal ve uluslararası gerekliliklere uygun olarak gerçekleştirildiği vurgulandı.
“Bu temel plakasının yapımında, bahsedilen gereksinimleri karşılayan, güvenirliliğini ve homojenliğini koruyarak kendi ağırlığı altında yayılıp sıkışma özelliğine sahip, 17 bin metreküpten fazla özel bir beton türü kullanılmıştır”
Birinci güç ünitesi çalışmalarının bir sonraki aşamasında, reaktör binasının iç ve dış duvarlarının inşasının gerçekleşeceğini belirten şirket, “Akkuyu NGS projesinin inşaatı, nükleer güvenlik gerekliliklerine, yüksek kalite standartlarına ve planlanan takvime uygun olarak devam edecektir” açıklamasını yaptı.
İlk çatlak temmuzda tespit edildi
Birinci ünitesinin temel plakasının betonlama işlemi 8 Mart'ta sona ermişti.
Habertürk’ten Olcay Aydilek’in gündeme taşıdığı habere göre nükleer santrali yapan Rus şirket Rosatom’un 80 metre eninde, 80 metre boyunda ve yaklaşık üç metre genişliğindeki ilk reaktörün oturacağı temeli yaz döneminde attı.
Belli büyüklükteki parçalara bölünüp beton dökülen temel alanının bazı bölümlerinde çatlaklar oluştu. İlk çatlak temmuz ayında tespit edildi.
Beton konusunda uzmanlardan ve değişik üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden danışman kadrosu bulunan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) saha denetimlerinde çatlağı tespit etti ve müdahalede bulundu. Sorunlu beton kırıldı ve yeniden atıldı.
İzleyen günlerdeki denetimlerde bir kez daha bazı bölümlerde çatlak olduğu saptandı. TAEK’in talimatıyla çatlak olan bölüm tümüyle kırıldı ve yeniden yapıldı.
HDP ve EMO’dan hükümete 3'er soru
HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan’ın Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’a yönelik hazırladığı soru önergesinde “Nükleer santral reaktörünün oturtulacağı zeminin sağlam olmadığı, iki kez onarıldığı kamuoyundan gizlenmiştir” ifadesi kullanıldı ve şu sorular soruldu:
1- Akkuyu Nükleer Güç Santrali reaktörünün oturtulacağı temeldeki çatlak reaktörde hangi etkilere sebep olacaktır?
2- Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde meydana gelecek herhangi bir kaza veya sızıntı ne kadarlık alanı etkileyecektir?
3- Akkuyu Nükleer Güç Santrali sorunsuz çalıştırıldığı takdirde bile ne tür çevresel etkilere sebep olacaktır?
Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Gazi İpek imzasıyla yayınlanan açıklamada ise çatlağın oluştuğu iddiasının doğru olup olmadığı, doğru ise ilk kez ne zaman oluştuğu ve bu durumun nedeninin araştırılıp araştırılmadığı sorularına cevap aranıyor.
Independent Türkçe, Ajanslar