İETT bütçesi onaylandı; 300 yeni metrobüs alınacak

İETT Genel Müdürü Bilgili, metrobüsteki mevcut yoğunluğu azaltmayı hedeflediklerini bildirdi

Fotoğraf: İBB Basın Birimi

İETT Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı bütçesi, yatırım programı ve stratejik planı, İBB Meclisi’nde onaylandı.

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili yaptığı sunumda metrobüse 300 yeni otobüs alacaklarını ve aralık ayında başlatacakları yeni sistemle, özel halk otobüslerinin de İETT tarafından işletilmeye başlanacağını açıkladı.

Yakın zaman önce erguvan rengi otobüsler ile Halk Otobüslerinin sevk ve idaresinin de İETT’ye devredildiğini hatırlatan Bilgili, uygulamanın aralık ayında başlayacağını belirtti.

Metrobüs filosunu yenilemek ve kapasitesini artırmak için gelecek yıl 300 tane yüksek kapasiteli ve güvenlikli otobüs satın alacaklarını ifade eden Bilgili, “Bu yatırımla, metrobüsteki mevcut yoğunluğu azaltmayı hedefliyoruz. Bu sayede hem ekonomik ömrünü zaten tamamlamış olan mevcut metrobüs filomuzu kısmen yenilemiş hem de yolcularımızın konfor ve güvenliklerini arttırmış olacağız” dedi.

Kapasite yüzde 40 düştü

Bilgili, toplam 6.337 araç ve 14 bin 272 durakla, İstanbul’un her noktasına hizmet verdiklerine dikkati çekerek, “Pandemi öncesi dönemde yılda 18,5 milyon sefer yaparak 1 milyar 373 milyon yolcu taşıyorken, salgınla birlikte yolculuk sayılarında yüzde 40 daralma yaşanmaktadır. Buna karşın, 2021 yılındaki stratejik amaçlarımızı belirledik. Bunlarda ilki yolcu memnuniyetini daha da artırmaktır. Bunun için ise toplu taşıma hizmetlerini daha güvenli, konforlu ve zamanında gerçekleştirmek için bir dizi adım atıyoruz” diye konuştu.

Özel ulaşımın İETT çatısı altında birleştirilmesi sistemine önümüzdeki aydan itibaren geçeceklerini hatırlatan Bilgili, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu yeni model ile tüm otobüslerin yönetimi fiilen birleşecek. Yeni modelin en önemli avantajları ise; esnek planlama, hat optimizasyonu, entegre ulaşım, kapasite artışı ve artan yolcu memnuniyeti olacak. Sürdürülebilirliği etkin kılmak için ise kaynakları etkin kullanmak, operasyonel maliyeti düşürmek, sosyal sorumluluk bilincini artırmak ve çevresel etkileri azaltmak hedefleriyle hareket edeceğiz. 2020 yılında 18 milyon lira bedelle 130 otobüsü İETT filomuza kattık. Toplam 7 milyar 250 milyon lira olarak planlandığımız 2021 yılı bütçemizin 1 milyar 650 milyon liralık kısmını da yatırıma, yani yeni araç alımlarına ayırdığımızı belirtmek isterim.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU