İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den koronavirüs yorumu: Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı istatistikler endişe verici

Ruhani, istatistiklere göre halkın koronavirüs kapsamında alınan önlemlere riayet etme oranının düştüğünü ve bu durumun endişe verici olduğunu söyledi. Ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 24 bini geçti

İran'da koronavirüs hızla yayılıyor / Fotoğraf: AFP

İran'ın başkenti Tahran'daki Koronavirüsle Ulusal Mücadele Kurulu toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Sağlık Bakanlığı tarafından endişe verici istatistikler açıklandı. Buna göre, ülkede halkın önlemlere riayet oranı geçen hafta yüzde 82'den yüzde 62'ye düştü ve bu durum bir hayli endişe verici" dedi. 

Halkın önlemlere riayet etmemesi ve uyarıları dikkate almaması durumunda büyük sorunlarla karşı karşıya kalacaklarını vurgulayan Ruhani, istatistiklere göre önlemlere uyulmayan yerlerde sonraki haftalarda vaka ve ölüm sayılarında artış gözlendiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aşı elimizde olsa bile, koşulları normalleştiremeyiz"

Daha önce salgını atlatmış kişilerin tekrar salgına yakalanabileceğini dile getiren Ruhani, halkın koronavirüs önlemleri ile yaşamaya alışması gerektiğini ve aşı bulunsa dahi yeni yaşam tarzını sürdürüp tedbirli olması gerektiğini vurguladı.

Aşının etkisinin ne kadar sürdüğü bilmediklerini belirten Ruhani, "Aşı gelse bile, aynı şekilde maske kullanımı, sosyal mesafe, elleri yıkama, dezenfekte gibi tüm hijyen kurallarını devam ettirmeliyiz. Gerekli olmadıkça yolculuktan kaçınmalıyız. Aşı elimizde olsa bile, koşulları normalleştiremeyiz" diye konuştu.

Virüs kaynaklı can kaybı 24 bini geçti

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınında son 24 saatte 166 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve 2 bin 845 yeni vaka tespit edildiğini belirtti.

Lari, böylece virüs kaynaklı toplam can kaybının 24 bin 118'e, vaka sayısının da 419 bin 43'e çıktığını kaydetti.

Virüse yakalanan hastalardan 3 bin 893'ünün durumunun ağır olduğunu söyleyen Lari, iyileşenlerin sayısının da 357 bin 632'ye ulaştığı bilgisini verdi.

Tüm ülke "kırmızı bölge" kategorisinde

İran Sağlık Bakan Yardımcısı İrec Herirçi, dün yaptığı açıklamada ülkede yeni tip koronavirüs salgınının tüm eyaletlerde "kırmızı bölge" olarak adlandırılan yüksek riskli hale geldiğini belirterek, "Sürecin böyle devam etmesi halinde koronavirüs nedeniyle ölümler 45 bine ulaşacak" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU